Hleb za kandidu bez kvasca – isprobani recepti

Ove recepte ćete hteti da pravite čak i kad se izlečite od kandide

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Hleb za kandidu bez kvasca
Foto: Nedim Bajramovic/Alamy/Alamy/Profimedia

Kandidijaza je u savremenom svetu postala izuzetno česta, zato što nikad nismo jeli više industrijske hrane nego danas, koja remeti prirodni disbalans u crevima. Kandida se već prirodno nalazi u našem organizmu, ali ona počne nekontrolisano da buja onda kad dođe do tog disbalansa. Tada vam je potrebna anti-kandida dijeta, a hleb za kandidu bez kvasca je bitan deo te dijete.

Kada se uz pomoć ishrane borite sa ovom gljivicom, potrebno je da ne unosite nikakav oblik šećera, brašna, kvasca i životinjskih mlečnih proizvoda. Zato mnogi iz ishrane u potpunosti izbacuju hleb, misleći da je nemoguće napraviti ukusan hleb bez kvasca i belog brašna. Naprotiv, moguće je i taj hleb vam može biti ukusniji i daleko hranljiviji od običnog belog hleba.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Hleb za kandidu recept

Kada ispečete hleb po ovim receptima unosićete neuporedivo više vitamina u odnosu na beli hleb, naročito vitamina B. Takođe hleb za kandidu recept ima mnogo više vlakana i time čisti creva, i od kandide, ali i od drugih mikroorganizama koji izazivaju stvaranje toksina u crevima.

Pored svega toga, ovi zdravi hlebovi vam mogu pomoći da zdravo smršate, zato što su zasitni i biće vam potrebno jedno ili dva parčeta da se najedete. Verovali ili ne, parče dva vas može zasititi više sati i dati vam mnogo energije, baš zato što ste pojeli zdravu i hranljivu namirnicu.

Foto: Pixabay/Intuitivmedia

Recept za hleb bez kvasca

Kao što vam je lekar već sigurno rekao kada vam je preporučio anti-kandida dijetu, već sigurno znate da ne smete jesti ništa sa kvascem. Razlog je taj što kvasac podstiče bujanje gljivica u organizmu. Zato kad pojedete nešto sa kvascem, možete osetiti nadimanje i neprijatan osećaj u stomaku.

Evo koji sastojci će vam biti potrebni:

– 400 grama integralnog brašna (ovseno, speltino, heljdino, raženo…),

– 1 kašičica soli,

– 1 prašak za pecivo,

– 2 kašike maslinovog ulja,

– 4 decilitra tople vode,

– semenke po želji (suncokretovo seme, golica, laneno seme, čija seme).

Priprema: Najpre pomešajte suve sastojke, dakle, brašno, so, prašak za pecivo i semenke. Umesto praška za pecivo mmožete staviti i kašičicu sode bikarbone. Nemojte preterivati sa sodom zato što može uticati na ukus hleba.

Nako toga dodajte maslinovo ulje, a na kraju 4 decilitra tople vode. Možete je blago podgrejati, ne treba da bude vruća ili prosto sipajte toplu vodu sa česme.

hleb za kandidu
Foto: Victority/Alamy/Alamy/Profimedia

Umesite varjačom. Ova vresta testa će biti malo drugačija od testa koji se pravi za beli hleb, biće previše tečan da bi mogao da se mesi. Zato se od njega ne može napraviti pogača ili da se oblikuje u veknu bez kalupa. Zato će vam biti potrebna neka vrsta kalupa, jer ako ovaj hleb pečete u plehu, biće previše tanak za namaze.

Ovaj hleb za kandidu bez kvasca se peče od sat do sat i po vremena u već zagrejanoj rerni, na temperaturi od 180 stepeni. Ako primetite da je sredina i dalje neispečena, ostavite još 10 minuta u rerni.

Eksperimentišite sa hrono hlebovima

Anti-kandida dijeta se često može činiti prilično bezukusnom, ali to je slučaj ako niste voljni da eksperimentišete sa hranom. Hrono hlebovi mogu biti veoma dobri za kandidu. Naravno, morate paziti da se u njima ne nalazi ništa od namirnica koje su vam zabranjene za konzumaciju. Dakle, moraju biti bez šećera, bez kravljeg mleka, a biljno mleko je dozvoljeno, takođe, ne sme biti ništa od belog brašna i kvasca.

Ovo je jedan takav recept za hleb za kandidu koji će vam biti izuzetno ukusan, a i te kako zdrav.

– 2 čaše speltinog brašna,

– 1/2 čaše ječmenog brašna,

– 1/2 čaše heljdinog brašna,

– 1 kašičica soli,

– 2 kašike maslinovog ulja,

– 2 čaše mineralne gazirane vode

– 1 kesica praška za pecivo ili kašika sode bikarbone.

Hleb za kandidu
Foto: pixabay/Couleur

Priprema, Najpre dobro pomešate suve sastojke, sva tri brašna i so. U suve sastojke možete po želji dodati i semenke koje će oplemeniti vaš hleb sa još vitamina minerala i vlakna.

Ako želite topao hleb ujutro, možete ga ostaviti u fižideru tokom noći. To će povoljno uticati na ukus hleba, jer će biti vazdušastiji.

Smesu treba obavezno staviti u papir za pečenje i prekriti ga alu folijom. Treba da se peče između sat i sat i po vremena. Čim se iseče umotajte ga u krpu. Secite kad se malo prohladi kako se ne bi mrvio.

Hleb za kandidu od speltinog brašna

– 200 grama speltinog brašna,

– 2 kašike sirovog bundevinog semena iliti golice,

– 2 kašičice susama,

– 2 kašike maslinovog ulja,

– malo soli,

– polovina kesice praška za pecivo,

– 180 mililitra mlake vode.

Priprema: od ove smese ćete dobiti manji hleb, te ako želite hleb za nekoliko dana preporučujemo vam da duplirate količine. Speltino brašno je najbolji hleb za kandidu zato što po ukusu i strukturi speltino brašno najviše podseća na beli hleb.

Pomešajte speltino brašno sa semenkama, soli, susamom i praškom za pecivo, a onda je potrebno dodati malo ulja i mlake vode. Mešajte sve sastojke dok se sasvim ne sjedine.

Foto: pixabay/Shutterbug75

Ako želite još zdraviju verziju ovog hleba preporučujemo vam da umesto obične kuhinjske soli koristite himalajsku, odnosno, roze so. Takođe, ako želite da vaš hleb bude više rupičast onda umesto obične vode sipajte kiselu vodu.

Hleb se peče na 210 stepeni do sat vremena. Bitno je da sredina hleba bude dobro ispečena, a to ćete proveriti sa čačkalicom. Ako se testo lepi za čačkalicu, to znači da je potrebno još malo dopeći, a ukoliko je suva, vaš hleb za kandidu bez kvasca je ispečen.

Preporučujemo da ovakvu vrstu hlebova ne jedete u velikim količinama jer su izuzetno kalorični, naročito ako u njih dodate i semenke.

Ražani hleb za kandidu bez kvasca

Ražani hleb, takođe, spada u zdraviju vrstu hlebova iako nije preterano bogat vitaminima, sem vitaminom B. Sadrži 21% dnevne potrebe za vitaminom B1, B2 (riboflavin), B3 (niacin) i vitamin B6.

U ovom brašnu se nalazi izobilje mangana, selenijuma, cinka, fosfora i gvožđa. Pored toga, u velikim količinama sadrži proteine i vlakna, što ga čini izuzetno hranljivim.

Sledi jedan recept kako da napravite ražani hleb kad ste na anti-kandida dijeti.

– 300 grama ražanog brašna,

– 300 mililitra mlake vode,

– kašika maslinovog ulja,

– po jedna kašika golice, suncokretovog semena, semena lana, susama, čija semena,

– jedna kesica praška za pecivo,

– prstohvat soli.

Foto/Freepik/stockking

Priprema: pomešate suve sastojke, dodajte ulje, pa tek na kreju mlaku vodu. Ostavite smesu za testo da odstoji oko sat vremena. Stavite u kalup za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Pecite na temperaturi od 200 stepeni oko sat vremena. Hleb uviti u krpu i ostaviti da se tako ohladi.

Nemojte seći ovaj hleb dok je još vruć jer tako postoji mnogo veća mogućnost da će se mrviti. Ražani hleb se svakako mnogo lakše mrvi od bilo koje druge vrste hleba, čak i kad je svež.

Hleb za kandidu od kokosovog brašna

Ovo je hleb koji može biti čitav obrok, s obzirom na njegovu težinu i na hranljivost namirnica koje se u njemu nalaze. Po tome je sličniji banana hlebu, ali se pravi bez šećera. Ipak, ako želite, možete dodati neke prirodne zaslađivačeOdličan je ako želite da isprobate neke drugačije vrste hlebova u odnosu na ono što ste do sada mesili.

– 1/2 šolje kokosovog brašna,

– 1/2 heljdinog brašna,

– 1/2 šolje kokosovog mleka,

– 5 jaja,

– 2 kašike kokosovog ulja,

– 1/2 kašike kuhinjske soli,

– stevia – po izboru.

Priprema: Nije neophodno u ovaj recept staviti kokosovo mleko. Ako želite možete ga zameniti sa bilo kojim drugim tipom biljnog mleka, ili kiselom vodom. Takođe, ako nemate steviu kao prirodan zaslađivač koji ne hrani kandidu, nemojte dodavati ni jedan trugi zaslađivač, jer se  hrani šećerom.

hleb za kandidu
Foto: pixabay/ponce_photography

Kokosovo ulje je obavezan sastojak, ono će vam pomoći i da skinete salo sa stomaka.

Umutite jaja sa kokosovim uljem, soli i sa steviom. Onda smeši dodajte i kokosovo mleko. Na kraju se dodaju kokosovo i heljdino brašno. Mutite sve dok ne dobijete glatku smesu.

Obložite kalup za hleb papirom za pečenje, dodajte testo za hleb i pecite oko pola sata na temperaturi od 180 stepeni. Pecite dok korica ne porumeni, a unutrašnjost hleba nije gnjecava.

Kokosov hleb je odličan hleb za kandidu bez kvasca, jer se može jesti i kao dezert, ali i kao običan hleb, uz obrok.

Ovde možete pogledati još jedan recept koji možete praviti na anti-kandida dijeti.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar