Ima je jedna od 10 žena, a slična je virusnoj infekciji: OVO su glavni simptomi menstrualne PREHLADE

Uzrok je u padu estrogena

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/Dragana_Gordic

Nekim ženama menstrualni ciklus prođe kao “rukom odnešen”, dok veliki broj njih ima probleme poput velikih bolova, mučnina i drugih.

Takođe, mnoge žene se svakog meseca suočavaju sa menstrualnom prehladom koja može biti prilično naporna za organizam.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Menstrualna prehlada podrazumeva da tri dana pred menstruaciju imate sve simptome gripa. Ovi simptomi se ne odnose samo na menstrualne simptome, već mogu uključivati i groznicu, bolove u grlu i slično.

Istraživanja su pokazala da svaka deseta žena na svetu ima ovaj problem. Ovaj problem može biti posebno prepreka ako se ponavlja iz meseca u mesec jer je organizam konstantno primoran da se “bori”, zbog čega s vremena na vreme može doći i do pada imuniteta.

Foto: Freepik/diana.grytsku

Glavni razlog nastanka menstrualne prehlade je estrogen (ženski hormon). Nivo estrogena naglo opada pred menstruciju, što može dovesti do disbalansa u organizmu. Problem je u tome što organizam to doživljava kao da ga je napao virus, pa počinje da se bori.

Kako izazvati menstruaciju koja kasni
Foto: Freepik/freepik

Pored klasičnih simptoma pred menstruaciju, dodatni simptomi menstrualne prehlade su: bolovi u mišićima, malaksalost, glavobolja, slivanje sekreta iz nosa u ždrelo, kijavica, bolovi u grlu i groznica. Ono što jedino razlikuje menstrualnu prehladu i infekcije jeste to što većina žena ne dobije temperaturu tokom menstrualne prehlade.

Po tome najbolje možete da znate da li imate prehladu pred ciklus ili je zaista u pitanju infekcija. Lek za menstrualnu prehladu ne postoji, ali svakako postoje načini kako da ublažite tegobe.

Kako izazvati menstraciju koja kasni
Foto: Freepik/katemangostar

Jedan od načina je da kod sebe uvek imate lekove protiv bolova koji će vam pomoći kod bolova u mišićima, malaksalosti i glavobolje. Uvek bolji način je da pokušate da ublažite tegobe pomoću biljnih čajeva. Takođe, držite topli termofor na stomaku ukoliko imate grčeve i bolove.

Topla voda će dovesti do opuštanja mišića, pa ćete vrlo brzo osetiti olakšsanje. Vrlo je važno da budete oprezni i da ne koristite vruću vodu kao oblogu za stomak jer vrela voda može izazvati krvarenje.

Foto: Freepik/rawpixel.com

Takođe, unosite što više tečnosti u svoj organizam kako ne bi dehidrirao. Najvažnije je da unosite vodu, ali dobro će vam doći i ceđeni sokovi poput limunade i narandže za podizanje imuniteta. Naučnici su takođe potvrdili da kalcijum dovodi do ublažavanje menstrualnih tegoba, zbog čega bi u tom periodu trebalo da povećate unos kalcijuma, ali i vitamina B6.



Izvor: Objektiv.rs, lepotaizdravlje.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar