Znate da je jako važno da se zdravo hranite.
I da na taj način na prirodan način unosite potrebnu količinu vitamina.
Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs
Ali se nadamo da ste umereni, čak i kada je u pitanju zdrava hrana.
Nekada, od prevelike želje da pomognemo sebi, možemo da preteramo i napravimo disbalans u organizmu.
Savet nutricionista je da ove tri namirnice, koje su zdrave, ne unosite u prevelikim količinama.
Šargarepa
Odličan je izvor beta-karotena, prehrambenih vlakana i nekoliko vitamina i minerala. Međutim, preterana konzumacija može da donese određena neželjena dejstva koja nastaju upravo zbog previše beta-karotena, molekula koji su odgovorni za narandžastu boju šargarepe i koji su preteče vitamina A.
Voda
Da, tačno je da stalno slušamo o tome da vodu treba unositi u velikim količinama u organizam i da njen manjak može da nam naškodi, ali isti je slučaj i sa preteranim unosom. Previše vode može da prouzrokuje zbunjenost, dezorijentaciju, glavobolju, mučninu i povraćanje. Takođe može da dođe i do pada natrijuma u krvi, do nivoa koji bubrezi više ne mogu da obrađuju.
Cvekla
Cvekla je odličan izvor vitamina i minerala, a pomaže i u snižavanju krvnog pritiska. Međutim, u kombinaciji sa crvenim mesom, nitrati koji se nalaze u cvekli formiraju nitrozamine, dovodeći do povećane opasnosti od raka debelog creva. Zato nutricionisti preporučuju konzumiranje najviše dva korena cvekle dnevno.
Komentari (0)