STARINSKI RECEPTI

Recept za koh od griza i od pirinča – bakin recept

Vratite se ukusima koji podsećaju na detinjstvo

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Recept za koh
Foto: printscreen/Youtube/Domaci Recepti

Koh je mnogima omiljena brza i osvežavajuća poslastica. Osim toga, podseća na detinjstvo, svi smo kao deca uživali u maminoj i bakinoj kuhinji, čiji je neizostavan deo bio upravo ovaj mlečni kolač. Recept za koh koji smo pripremili se prenosi sa generacije na generaciju, zato nas ukusom vraća u neka lepša i bezbrižnija vremena.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Pripremili smo više od jednog recepta zato što postoji mnogo varijacija na originalan recept, te ćete moći sami da odlučite koji vam se najviše dopada. Nekima se sviđa koh sa grizom, neko voli da ga pravi sa pirinčem. Budite slobodni da eksperimentišete i otkrijete šta odgovara vašim nepcima.

Osnovni recept za koh

Ovo je ukusni recept za koh tačno onakav kakav su pravile naše majke i bake, a ukus će vas vratiti pravo u detinjstvo. Biće vam potrebni sledeći sastojci:

– 5 jaja,

– 5 supenih kašika šećera,

– 10 supenih kašika griza,

– 1 litra mleka,

– 12 kašika šećera,

– 3 vanilin šećera.

Priprema: Najpre je potrebno da razbijete jaja i odvojite žumanca od belanaca. Umutite mikserom belanca i kada dobijete penastu teksturu počnite sa dodavanjem 6 kašike šećera, žumanaca i griza.

Kada dobijete ujednačenu smesu prespite u pleh. Preporučuje se da se koh peče u vatrostalnoj ili keramičkoj posudi. Tada nije neophodno da na dno posude dodajete brašno, već samo malo ulja.

Takođe, ako ste početnik u pravljenju koha, nikako nemojte na dno posude stavljati pek papir, zato što je jedan od narednih koraka dodavanje mleka, te bi se pek papir sasvim potopio.

Peći na 180 stepeni od 15 do 20 minuta dok ne porumeni. Proverite sa čačkalicom da li se koh sasvim ispekao.

Dok se koh peče, zagrejte mleko dodajte 6 kašike šećera i 3 vanilin šećera. Mutite dok se sav šećer ne rastopi. Kada koh izvadite iz rerne odmah ga prelijte sa prokuvanim mlekom. A onda ga ostavite da se hladi bar dva sata na sobnoj temperaturi.

Recept za koh bez griza

Koh se može praviti i bez griza, to je nešto neobičniji recept za koh, ali ga to ne čini ništa manje ukusnim. Samo će tekstura koha biti malo drugačija u odnosu na tradicionalnu.

Foto: printscreen/Youtube/kuhaj i peci

Biće vam potrebni sledeći sastojci:

– 4 jaja,

– 100 grama brašna,

– 100 grama šećera.

Sastojci za sirup:

– 350 ml vode,

– 300 grama šećera,

– 50 ml brendija (po želji),

– 1 kesica vanile.

Priprema: umutite jaja sa mikserom i kad umutite polako dodajte brašno. Miskajte dok ne dobijete homogenu smesu. Prelijte testo u vatrostalnu posudu u koju ste prethodno stavili malo ulja. Pecite oko 15 minuta na 180 stepeni.

Dok se koh bez griza i mleka peče, vreme je da napravite sirup. U vodu dodajte šećer i kuvajte 10 minuta. Potom dodajte brendi (ovaj sastojak dobar koh čini još boljim), a nakon toga dodajte i vanilu. Koh prelijte sa sirupom i ostavite da potpuno upije preliv.

Možete ga jesti samo tako, a možete preko dodati topinge od voća i cimeta.

Kako se pravi koh sa pirinčem?

Verovali ili ne, koh se može praviti i sa pirinčem. Postoji pregršt recepata kolača sa pirinčem, koji se kod nas retko prave. Pirinač je veoma dobar sastojak za kolače zato što lako upija sirupe i lepo se meša sa drugim sastojcima. Iz tih razloga, on je odličan za spremanje koha.

Foto/Screenshot/Youtube/Domaći Recepti

Hajde da vidimo kako izgleda ovaj neobični recept za koh.

Potrebni sastojci:

– 1 litar mleka,

– 200 grama pirinča,

– 4 jajeta,

– 150 grama šećera,

– 100 grama suvog grožđa,

– 2 vanilin šećera,

– malo sode bikarbone.

Priprema recepta za koh sa pirinčem izgleda nešto drugačije od klasičnog koha. Da bi pirinač upio mleko potrebno je u njemu ga skuvati. 3/4 litre mleka stavite da se kuva i dodajte 200 grama pirinča. Kako se pirinač kuva i upija mleko, dodajte malo po malo dok pirinač ne postane mekan. Tek na kraju stavite šećer.

Pomešajte sve sastojke i ostavite pirinač da se ohladi. Odvojite belanca od žumanaca. U pirinač umešajte žumanca, suvo grožđe, vanilin šećer i malo sode bikarbone.

Recept za koh
Foto: printscreen/Youtube/Ukusna hrana

Belanca odvojeno umutite mikserom, kada dobijete penastu smesu polako ih dodajte u pirinači sve pomešajte.

Zagrejte rernu na 200 stepeni. U kalup sipajte malo ulja, razmažite ga po dnu, i preko pospite brašno. Potom prelijte smesu za koh.  Pecite između 15 i 20 minuta.

Recept za koh možete obogatiti tako što ćete koh preliti sa istopljenom čokoladom ukoliko to odgovara vašem ukusu.

Vazdušasti koh koji se topi u ustima

Recepti za mlečni kolač ima razne varijacije, evo jedne od njih. Za ovaj slasni kolač će vam biti potrebni ovi sastojci:

– 6 jaja,

– 6 kašika šećera,

– 2 kašike brašna,

– 4 kašike griza,

– 1 litra mleka.

Priprema: Odvojite žumanca od belanca i odvojeno ih umutite. U žumanca dodajte šećer, brašno i griz, a belanca mutite dok ne postanu penasta. Potom u žumanca dodajte belanca i mešajte varjačom dok ne dobijete glatku homogenu smesu.

Pleh premažite sa uljem, prelijte sa smesom za koh i pecite na 200 stepeni. Obično je dovoljno između 15 i 20 minuta da se koh zarumeni. Pazite da ga ne preprečete jer onda neće dobro upijati mleko i biti tako vazdušast kao što bi trebalo.

Kada je koh još vreo prelijte ga sa hladnim mlekom. U ovom receptu nije neophodno da mleko bude toplo, to svakako ne menja ukus. I prednost je u tome što će se sa hladnim mlekom koh brže ohladiti, te ćete brže moći da ga pojedete.

Recept za koh je izuzetno jednostavan, brzo se pravi i zato se preporučuje da se sa ovim receptom oprobaju i potpuni početnici. Odličan je i za letnje dane, jer ima osvežavajuć ukus, naročito kad odstoji nekoliko sati u frižideru.

Ako vas zanima video prikaz kako se pravi ovaj mlečni kolač, preporučujemo vam da odgledate ovaj video:



Izvor: Objektiv.rs, recepti.com, bonapeti.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar