Stalno jedete? Evo kako da razlikujete da li ste GLADNI, ili vam je DOSADNO

Nije dobro svakodnevno se prejedati

Foto: Freepik/drobotdean

Potpuno je normalno da nekada pojedete više nego što je potrebno.

Naravno, nije pametno svakoga dana previše jesti.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Pogotovo ukoliko jedete iz dosade.

Upravo to se mnogo češće dešava od kad je počela pandemija.

Prema istraživanju, koje je sprovedeno na više od 2.000 odraslih, oko četvrtina ljudi se hranila manje zdravo tokom pandemije, a od toga je 63 posto promenu prehrambenih navika pripisalo dosadi.

Istraživanje je pokazalo i da smo skloni da unesemo više kalorija tokom zimskih meseci. Dijetetičarke su otkrile zašto jedemo iz dosade i kako da je razlikujemo od gladi.

“Možda je stvar monotonije ili želje za grickanjem uz film ili seriju, a možda postoji i neki veći problem kao što su depresija, anksiozonost i loše raspoloženje”, tvrdi Rebeka Mekmanon. Njena koleginica Bae Van de Bor kaže da nije nužno loše jesti iz dosade, ili bilo kakvih emocija, ali da nije dobro to praktikovati često. “Istraživanja sugerišu da je veća verovatnoća da će emocionalni proždrljivci jesti slatkiše i masnu hranu.”

Foto: Freepik/diana.grytsku

Van de Bor kaže da možete i sami sebe da pitate koliko ste gladni od jedan do deset. Jedan je vrlo gladan, a 10 sit i zadovoljan. “Neretko se žeđ zameni glađu. Ako ste upravo pojeli obrok ili međuobrok, popijte nešto. To će vam pomoći da shvatite da li je vašu želju za jelom podstakla glad, žeđ, ili dosada.” Obe su saglasne da nema ničeg lošeg da ponekad jedete iz zadovoljstva, ali ako svakog dana jedete čim imate malo slobodnog vremena, to nije ni dobro, ni zdravo.

Foto: Freepik/lifeforstock

Pored toga što treba da se trudite da to smanjite, uzmite i zdrave grickalice da ne biste unosili previše šećera i loših namirnica. Neka činija sa voćem uvek bude puna. Kupite pirinčane pločice, proteinske čokoladice, orašaste plodove i semenke. Bićete siti, a unećete mnogo zdravije namirnice.

Izvor: Objektiv.rs, Večernji.hr

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar