OBRATITE PAŽNJU

Većina ljudi primećuje suze i tugu, ali ovih 5 SIMPTOMA takođe pokazuju da je osoba DEPRESIVNA

Telo nekad šalje jasne fizičke signale, kako bi dobilo pomoć koja mu je potrebna

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/ diana.grytsku

Svi imamo loše dane i to je potpuno normalno.

Ali, nekada se loši dani pretvore u lošu nedelju, pa u loše mesece, te, iako nam se čini da se sa stresom dobro nosimo, telo pokazuje drugačije.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Zapravo, telo nam sve vreme šalje signale, i traži pomoć, ali, nažalost, o tome vodimo računa tek kada bude kasno.

Depresija ima više lica, te, ukoliko se duže vreme osećate bezvoljno, obratite pažnju, jer ovi fizički znaci pokazuju, da je možda vreme da  zastanete i pozabavite se svojim psihom.

Jer depresija nisu uvek samo suze i loše misli.

Foto: Pexels/ engin-akyurt

Izostanak mentruacije

Stres je okidač za različite probleme sa zdravljem, a može jako da utiče i na menstrualni ciklus žene. Snažan stres tokom dužeg vremenskog perioda može da produži ciklus, da ga skrati, ali i da dovede do potpunog izostanka menstruacije.

Depresija se smatra hroničnim stresom, tako da lako može da dovede do izostanka menstruacije, pošto kad ste u depresiji vaš mozak prosto “oceni” da niste fizički i emocionalno u stanju da izdržite trudnoću i “ukine” menstruaciju.

Foto/Freepik/freepik

Opadanje kose

Ni kosa ne izostaje kao jedan od simptoma. Naime, kada se duže vreme osećamo loše, i naša kosa izgleda tako. Može dođi i do gubitka vlasi, sušenja skalpa, pojave peruti. Zato je najbolje da proverite sa lekarom o čemu se radi.

Foto: Freepik/Freepik

Problemi sa varenjem

Jedete isto što i uvek, ali imate problema sa varenjem? Čak i kada se hranite zdravo? Verovali ili ne, želudac je zapravo jedan od čestih pokazatelja da se vaše telo bori sa pritajenim stresom.

U to spada izostanak volje za jelom, povraćanje nakon obroka, pa čak i pojaana dijareja, iako niste bolesni.

Naravno, najbitnije je da proverite sa doktorom o čemu se tačno radi.

Foto: Freepik/ user18526052

Glavobolja

Potpuno je normalno da nas nekad zaboli glava. Ali ako glavobolja traje duže i često se ponavlja, trebalo bi otkriti uzorke. Naravno, verujemo da vam se sigurno desilo da ste otišli kod doktora, svi rezultati su dobri, ali vi se i dalje osećate loše – to se dešava, jer se depresija često manifestuje kao fizički bol za koji nema fiziološkog objašnjenja.

Foto/Freepik/rawpixel.com

Gojenje

O ovom simptomu se zapravo najviše i zna. Depresivne osobe često potežu za slatkišima i brzom hranom, ali, činjenica je da ovo samo trenutno može zamaskirati, ali ne ni rešiti problem. Najbitnije je da potražite pomoć i da, korak po korak, rešavate u hodu probleme. Ne može odmah biti sve savršeno, ali, biće bolje nego da se, uz depresiju nosite i sa viškom kilograma.

Da li ste ikada primetili neke od ovih simptoma kod sebe ili drugih? Postoji li još nešto, što nije toliko evidentno, a otkiva psihičko stanje osobe?

Pišite nam u komentarima.



Izvor: Objektiv.rs, Mondo

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar