KORISNI SAVETI

Sve što ste ikada hteli da znate o VITAMINIMA: Gde ih ima najviše, zbog čega su VAŽNI i šta ih uništava

Vitamini su nezaobilazni u borbi za jačanje imuniteta

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/ArthurHidden

Dolaskom hladnije sezone, počinjemo da brinemo više o imunitetu, a samim tim, uzimamo i više vitamina.

Naravno, sa bilo kakvim suplementima treba biti veoma oprezan, jer veoma lako mogu da, od najboljih prijatelja, postanu najgori neprijatelji organizma.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Takođe, da bi zaista bili zdravi, potrebno je da se uravnoteženo i zdravo hranimo, a neke namirnice sjajan su izbor za naš imunitet. Ipak, treba biti oprezan i sa ishranom.

Stručnjaci su za portal Bright Side istakli listu vitamina, kao i osnovne informacije koje treba da znamo – za šta je koji vitamim dobar, gde se može naći, šta ga uništava i kolika je dnevna preporučena količina.

Vitamin A

Šargarepa, Foto:Pixabay/jackmac34

Zaslužan je za: mladoliku, elastičnu kožu, lepu kosu i nokte, dobar vid, jake kosti.

Nalazi se u: šargarepi, citrusnom voću, tvrdim sirevima, mleku, jajima, ribi, peršunu, spanaću i jetri.

Uništava ga: visoke temperature i dugo kuvanje.

Preporučena količina: 0.4 do 1 mg (100 grama jetrene paštete)

Vitamin B1

Foto: Freepik/Freepik

Zaslužan je za: efikasan rad mozga, dobro varenje, zdrave mišiće, jako srce, kvalitetan san.

Nalazi se u: pivskom kvascu, svinjetini, orašastim plodovima, heljdi, pšenici i mahunarkama.

Uništava ga: duga priprema, dodavanje soli tokom kuvanja, kao i kombinacija sa kafom.

Preporučena količina: 1,3 do 2,6 mg (1 odrezak)

Vitamin B2

Foto/Pexels.com/ Rodolfo Clix

Zaslužan je za: regeneraciju ćelija, dobar vid, zdrave mišiće.

Nalazi se u: mleku, bademu, jajima, pečurkama, heljdi, švajcarskom siru, kvascu i mesu.

Uništava ga: dugoročna izloženost svetlu.

Preporučena količina: 1,3 do 3 mg (2 jajeta)

Vitamin B5

Brokoli, Foto:Pixabay/jackmac34

Zaslužan je za: dobru memoriju, sjajno raspoloženje, brz oporavak nakon bolesti, zdrav kardiovaskularan sistem.

Nalazi se u: mesu, piletini, žumancetu, mlečnim prerađevinama, kavijaru, mahunarkama, ovsenim pahuljicama, heljdi, pirinču i u brokoliju.

Uništava ga: ponovno zamrzavanje.

Preporučena količina: 5 mg (100 svinjske džigerice)

Vitamin B6

Foto: Pixabay/ Hans Braxmeier

Zaslužan je za: obnavljanje tela i mladolikost, zdrav nervni sistem, zdrave vene i kapilari.

Nalazi se u:  pahuljicama, proklijaloj pšenici, zelenoj salati, kupusu, bananama, lešniku, lososu i mesu.

Uništava ga: dugo izlaganje svetlu

Preporučena količina: 1,6 do 2 mg (300 grama govedine)

Vitamin B12

Foto: Pixabay/congerdesign

Zaslužan je za: normalnu kilažu, dobar imunitet, memoriju zvuka, zdravlje gastrointestinalnog trakta.

Nalazi se u: zrnu soje, hmelju, spanaću, kelju, ostrigama, ribi, mleko, siru, žumancetu i različitim vrstama mesa.

Uništava ga: duga izloženost svetlu i kuvanje na previsokim temperaturama.

Preporučena količina: 2 do 5 mg (100 grama lososa)

Vitamin C

Foto: Pixabay/S. Hermann & F. Richter

Zaslužan je za: elastičnu i lepu kožu, dobar imunitet, dobro raspoloženje, zdravu kosu i nokte.

Nalazi se u: mirođiji, citrusnom voću, šipurku i naru, morskom bučku, crvenom voću, karfiolu, grašku, pasulju, rotkvicama, kiviju, špargli.

Uništava ga: kuvanje.

Preporučena količina: 70 mg (polovina pomorandže)

Vitamin D

Foto: Pixabay/skeeze

Zaslužan je za: zdrave kosti, dobru koagulaciju krvi, jačanje imuniteta tokom prehlade, eliminaciju toksina, dobro raspoloženje, zdrave vene i kapilare, dobar rad srca

Nalazi se u: siru (pogotovo švajcarskom), puteru, žumancima, ribi, morskoj hrani, krompiru, biljnim uljima i govedini.

Uništava ga: kuvanje u kombinaciji sa kiselim namirnicama

Preporučena količina: 2 do 5 mg (2 jajeta)

Vitamin E

Foto: Freepik/freepik

Zaslužan je za: obnavljanje tela, normalan rad reproduktivnih organa, dobro raspoloženje, zaštita od negativnih spoljnih uticaja.

Nalazi se u: mesu, uljima poput suncokretovog, maslinovog, kukuruzu, semenu bundeve, puteru, orašastim plodovima, mlečnim proizvodima, jetri.

Uništava ga: dugo kuvanje, izlaganje visokim temperaturama

Preporučena količina: 30 do 50 mg (otprilike 1 supena kašika nerafinisanog ulja)

Vitamin K

Foto: Pixabay/restyledliving

Zaslužan je za: zarastanje rana, normalnu koagulaciju krvi i proizvodnju dovoljne količine protrombina u krvi , sprečava nastanak ugrušaka i slično.

Nalazi se u: spanaću, šipurku, koprivi, zelenoj salati, karfiolu, crvenom kupusu, šargarepama, jagodama, zelenom čaju i kelju.

Uništava ga: duga izloženost svetlu, dugo kuvanje ili pripremanje

Preporučena količina:1 do 2 mg (2 kašičice peršuna)



Izvor: Objektiv.rs, Brightside.me

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar