Dolaskom hladnije sezone, počinjemo da brinemo više o imunitetu, a samim tim, uzimamo i više vitamina.
Naravno, sa bilo kakvim suplementima treba biti veoma oprezan, jer veoma lako mogu da, od najboljih prijatelja, postanu najgori neprijatelji organizma.
Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs
Takođe, da bi zaista bili zdravi, potrebno je da se uravnoteženo i zdravo hranimo, a neke namirnice sjajan su izbor za naš imunitet. Ipak, treba biti oprezan i sa ishranom.
Stručnjaci su za portal Bright Side istakli listu vitamina, kao i osnovne informacije koje treba da znamo – za šta je koji vitamim dobar, gde se može naći, šta ga uništava i kolika je dnevna preporučena količina.
Vitamin A
Zaslužan je za: mladoliku, elastičnu kožu, lepu kosu i nokte, dobar vid, jake kosti.
Nalazi se u: šargarepi, citrusnom voću, tvrdim sirevima, mleku, jajima, ribi, peršunu, spanaću i jetri.
Uništava ga: visoke temperature i dugo kuvanje.
Preporučena količina: 0.4 do 1 mg (100 grama jetrene paštete)
Vitamin B1
Zaslužan je za: efikasan rad mozga, dobro varenje, zdrave mišiće, jako srce, kvalitetan san.
Nalazi se u: pivskom kvascu, svinjetini, orašastim plodovima, heljdi, pšenici i mahunarkama.
Uništava ga: duga priprema, dodavanje soli tokom kuvanja, kao i kombinacija sa kafom.
Preporučena količina: 1,3 do 2,6 mg (1 odrezak)
Vitamin B2
Zaslužan je za: regeneraciju ćelija, dobar vid, zdrave mišiće.
Nalazi se u: mleku, bademu, jajima, pečurkama, heljdi, švajcarskom siru, kvascu i mesu.
Uništava ga: dugoročna izloženost svetlu.
Preporučena količina: 1,3 do 3 mg (2 jajeta)
Vitamin B5
Zaslužan je za: dobru memoriju, sjajno raspoloženje, brz oporavak nakon bolesti, zdrav kardiovaskularan sistem.
Nalazi se u: mesu, piletini, žumancetu, mlečnim prerađevinama, kavijaru, mahunarkama, ovsenim pahuljicama, heljdi, pirinču i u brokoliju.
Uništava ga: ponovno zamrzavanje.
Preporučena količina: 5 mg (100 svinjske džigerice)
Vitamin B6
Zaslužan je za: obnavljanje tela i mladolikost, zdrav nervni sistem, zdrave vene i kapilari.
Nalazi se u: pahuljicama, proklijaloj pšenici, zelenoj salati, kupusu, bananama, lešniku, lososu i mesu.
Uništava ga: dugo izlaganje svetlu
Preporučena količina: 1,6 do 2 mg (300 grama govedine)
Vitamin B12
Zaslužan je za: normalnu kilažu, dobar imunitet, memoriju zvuka, zdravlje gastrointestinalnog trakta.
Nalazi se u: zrnu soje, hmelju, spanaću, kelju, ostrigama, ribi, mleko, siru, žumancetu i različitim vrstama mesa.
Uništava ga: duga izloženost svetlu i kuvanje na previsokim temperaturama.
Preporučena količina: 2 do 5 mg (100 grama lososa)
Vitamin C
Zaslužan je za: elastičnu i lepu kožu, dobar imunitet, dobro raspoloženje, zdravu kosu i nokte.
Nalazi se u: mirođiji, citrusnom voću, šipurku i naru, morskom bučku, crvenom voću, karfiolu, grašku, pasulju, rotkvicama, kiviju, špargli.
Uništava ga: kuvanje.
Preporučena količina: 70 mg (polovina pomorandže)
Vitamin D
Zaslužan je za: zdrave kosti, dobru koagulaciju krvi, jačanje imuniteta tokom prehlade, eliminaciju toksina, dobro raspoloženje, zdrave vene i kapilare, dobar rad srca
Nalazi se u: siru (pogotovo švajcarskom), puteru, žumancima, ribi, morskoj hrani, krompiru, biljnim uljima i govedini.
Uništava ga: kuvanje u kombinaciji sa kiselim namirnicama
Preporučena količina: 2 do 5 mg (2 jajeta)
Vitamin E
Zaslužan je za: obnavljanje tela, normalan rad reproduktivnih organa, dobro raspoloženje, zaštita od negativnih spoljnih uticaja.
Nalazi se u: mesu, uljima poput suncokretovog, maslinovog, kukuruzu, semenu bundeve, puteru, orašastim plodovima, mlečnim proizvodima, jetri.
Uništava ga: dugo kuvanje, izlaganje visokim temperaturama
Preporučena količina: 30 do 50 mg (otprilike 1 supena kašika nerafinisanog ulja)
Vitamin K
Zaslužan je za: zarastanje rana, normalnu koagulaciju krvi i proizvodnju dovoljne količine protrombina u krvi , sprečava nastanak ugrušaka i slično.
Nalazi se u: spanaću, šipurku, koprivi, zelenoj salati, karfiolu, crvenom kupusu, šargarepama, jagodama, zelenom čaju i kelju.
Uništava ga: duga izloženost svetlu, dugo kuvanje ili pripremanje
Preporučena količina:1 do 2 mg (2 kašičice peršuna)
Komentari (0)