Važan je za jak imunitet, ali… Da li možemo da PRETERAMO sa unosom C vitamina?

Umerenost pre svega

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/pvproductions

Sledi nam sezona prehlada i gripa, a s obzirom na to da se i dalje borimo sa koronavirusom, sada je više nego ikada važno da sačuvamo naš imuni sistem.

Kao prirodno sredstvo za njegovu najbolju odbranu služi vitamin C, čija se konzumacija svakome preporučuje.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Međutim, treba biti umeren i kada je u pitanju unos ovog vitamina.

Kao što u svemu treba imati meru, isti je slučaj i sa vitaminima, ma koliko potrebni i korisni oni bili za normalno funkcionisanje našeg organizma i jačanje njegovih odbrambenih kapaciteta.

Vitamin C blagotvorno deluje na mnoge procese i stanja u organizmu – pospešuje regeneraciju tkiva, kostiju i krvnih sudova, apsorpciju gvožđa i kalcijuma, dobar je saveznik u borbi protiv alergija i još mnogo toga

Vitamin C, Foto:Pixabay/ivabalk

Iako neki tvrde da je nemoguće preterati u konzumaciji ovako moćnog sastojka, neka istraživanja govore da i ovde neumerenost može da ima štetne posledice.

Koja je preporučena doza?

Nemački lekar Klaus Šefer smatra kako dnevna doza ovog moćnog vitamina, esencijalnog za naše zdravlje, ipak ne bi trebalo da bude veća od 100 miligrama dnevno, kao i da bi ga prvenstveno trebalo unositi konzumacijom svežih namirnica – voća i povrća poput brokolija, limuna, aronije, pomorandže, zelja…

Zdrava hrana, Foto:Pixabay/silviarita

On tvrdi kako preterivanje ovim vitaminom može da dovede do nesanice, glavobolje, problema sa stomakom, ali i da nanese štetu bubrezima stvarajući kamenac.

Trudite se da budete zdravi, da se što zdravije hranite, ali ne preterujte ni sa unosom vitamina.



Izvor: Objektiv.rs, sensa.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar