Fenomen “Pokaži mi Monea”: Benksijeva slika prodata za gotovo 10 miliona dolara

Procenjena vrednost je bila duplo manja

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Youtube/AFP News Agency

Jedna od najčuvenijih Benksijevih slika – “Pokaži mi Monea” je prodata za 10 miliona dolara. Ovaj rad je prodat anonimnom kupcu u aukcijskoj kući Sodebi u Londonu u sredu uveće. Delo je tako nadmašilo procenjenu vrednost, koja je bila oko pet miliona funti, preneo je AP.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Na slici nastaloj 2005. godine, Benksi je dodao napuštena kolica iz supermarketa i narandžasti saobraćajni znak u obliku kupe na Moneovu sliku vodenih ljiljana u njegovoj bašti u Živerniju u Francuskoj.

Osvanuo je novi Benksijev rad: Slika je zamalo uništena, a sada svi žele da je vide

Aleks Brančik, šef za savremenu umetnost u aukcijskoj kući, rekao je da je ovaj rad “jedan od najboljih koji je Benksi ikada uradio”.

Prethodnih godina su Benksijeve slike prodate za ogromne sume novca. Čuvena slika “Delegirani parlament” je prodata za 12,9  miliona dolara. Ranije ovog meseca je Benksijev grafit “Oprostite nam na upadu na posed” prodat za 8,3 miliona dolara.

Benksi se smatra jednim od najčuvenijih modernih umetnika i jedna je od najintrigantnijih ličnosti u svetu umetnosti. Iako njegova dela ceo svet navode na razmišljanje i prodaju se za nekoliko miliona dolara niko ne zna ko se krije iza umetničkog imena Benksi.

Nadežda Petrović je četkicom promenila svet: Bila je velika umetnica, prva žena ratni fotograf i heroj



Izvor: Objektiv.rs, Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar