NA DANAŠNJI DAN

Nadežda Petrović je četkicom promenila svet: Bila je velika umetnica, prva žena ratni fotograf i heroj

Prva žena čiji lik krasi jednu srpsku novčanicu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Youtube/Mondo

Jedna od najznačajnijih srpskih slikarki – Nadežda Petrović rođena je na današnji dan 1873. godine u Čačku. Bila je jedan od najvećih umetnika dvadesetog veka, vojni fotograf, ratna bolničarka i humanitarni radnik.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Nadežda je prva i jedina žena koja se našla na jednog srpskoj novčanici. Godine 2005. odlučeno je da lik Nadežde Petrović krasi novčanicu od 200 dinara. I to je zaista zaslužila. Nadežda je, takođe, imala neverovatnu životnu priču.

Negujemo sećanje na Nadeždu Petrović: Izložba “Na jug, na jug! Idemo na jug”

 

Rodila se u Čačku, a deset godina kasnije se sa porodicom preselila u Beograd. Završila je Višu žensku školu i položila je ispit za nastavnicu crtanja u srednjim školama. Takođe, iste godine, je postala učenica u ateljeu Đorđa Krstić.

Školovala se i u Minhenu, ali je Nemačku napustila kako bi u Srbiji održala svoju prvu samostalnu izložbu. Međutim, konzervativna srpska sredina je nije prihvatila. Tada je nastalo čuveno pismo koje je poslala u majci, misleći na svoju propalu veridbu, ali i umetnost, u njemu je napisala:

Ovako nešto još niste videli: Mladi umetnik stvara remek-dela koristeći samo pisaću mašinu (VIDEO)

“Ja hoću da sam slikar, a ne žena, žena ima dosta. Ako mi zaista želiš sreću onda ćeš i ti od mene očekivati da budem slikar, a ne udavača.

Nastavila je studije u Minhenu, a u Srbiju se vratila tek 1903. godine. Kada je stigla u našu zemlju angažovala se oko organizacije Prve jugoslovenske umetničke izložbe, učestvovala u osnivanju Lade, a bila je i pokretač Prve jugoslovenske umetničke kolonije u Sićevu i Pirotu. U Beogradu 1912. godine otvara slikarsku školu i bila je jedan od osnivača Kola srpskih sestara.

Najveći deo vremena je provela obilazeći Srbiju i Makedoniju, slikala je ljude u narodnim nošnjama, kao i predele. Zatim je u Prvom balkanskom ratu učestvovala kao dobrovoljna bolničarka na frontu, ali se i u Prvom svetskom ratu pridružila srpskoj vojsci.

Otvorena specijalna postavka: Milunka Savić je bila žena sa lavljim srcem, naš svetionik

Za vreme rata je slikala predele kroz koje je prolazila, čuvena je njena slika Gračanice – koja se upravo nalazi na pomenutoj novčanici od 200 dinara.

Njena poslednja slika predstavlja bolnicu u Valjevu. U istoj bolnici je umrla od pegavog tifusa 3. aprila 1915. godine, a ostaće upamćena kao slikarska legenda i prva žena ratni fotograf.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar