Od soje do šargarepe: 6 ZDRAVIH namirnica koje ne smete PRETERANO da konzumirate

Mogu da prouzrokuju negativne efekte na organizam

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/freepik

Svi mi znamo da je zdrava ishrana jedan od značajnijih puteva ka očuvanju dobrog zdravlja.

Međutim, neke osobe zbog stalnog razmišljanja o tome da moraju da se, po svaku cenu, zdravo hrane, preteruju u tome.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Da, nisu sve zdrave namirnice poželjne za konzumaciju u neograničenim količinama, jer može doći do negativnih efekata u organizmu.

Pre svega, bitan je balans.

Evo kojih 6 zdravih namirnica morate umereno da konzumirate.

Šargarepa, Foto:Pixabay/jackmac34

1. Šargarepa

Ovo povrće je puno beta-karotena koji daje telu neophodne količine vitamina A. Međutim, višak beta-karotena u telu osobe može da izazove pojave kartoenemije, bolesti koja pretvara boju kože u žućkastu. Ipak, ovo je prolazna bolest i postepeno nestaje kako se karoten prerađuju i ne ostavlja kasnije posledice.

2. Avokado

Avokado sadrži vlakna i veliku količinu vitamina, a pomaže i u snižavanju lošeg holesterola i održavanju zdravlja ćelija. Ali, treba obratiti pažnju da jedan avokado sadrži oko 240 kalorija, što je od 10 do 20 odsto idealnog dnevnog unosa kalorija, a unošenje previše kalorija može dovesti do nagomilavanja kilograma i problema sa začepljenjem arterija. Konzumirajte pola ili najviše jedan avokado na dnevnom nivou.

Cvekla i sok od cvekle, Foto:Pixabay/ExplorerBob

3. Cvekla

Cvekla je fenomenalan izvor vitamina i minerala i vrlo je korisna za snižavanje krvnog pritiska. Trenutak kada bi trebalo da izbegavate cveklu je onda kada je kombnujete sa mesom. Kombinacija cvekle i mesa uopšte nije dobra za organizam.

4. Morske alge

One su redak primer proizvoda koji nije životinjskog porekla, a da je bogat vitaminom B12, što ih čini odličnom zamenom za meso u veganskoj i vegetarijanskoj ishrani. One pomažu i u gubitku kilograma, jer sadrže jod i vlakna. Međutim, preveliki unos joda kojim su bogate može da dovede do većeg broja kilograma, a i problema sa štitnom žlezdom.

Soja i mleko, Foto:Pixabay/bigfatcat

5. Soja

Bogata je hranljivim sastojcima, poput vitamina B, vlakana, magnezijuma i belančevinama, a sadrži i devet aminokiselina. Ipak, njena konzumacija može da bude problematična ako ste usred neke hormonske terapije, jer može da ometa dejstvo leka, tako da bi je, u tim slučajevima, trebalo izbegavati.

6. Čia semenke

Ove semenke su poznate kao superhrana, zbog visokog sadržaja omega-3 masnih kiselina, teže ih je apsorbovati, nego na primer ribu losos, koja takođe sadrži ove masne kiseline. Takođe, 100 grama ovih semenki sadrži oko 500 kalorija, što je slično broju kalorija koje sadrži jedan burger. Zato ne treba preterivati sa njihovom konzumacijom.



Izvor: Objektiv.rs, Klix.ba

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar