Obratite pažnju: 5 znakova da pijete previše MLEKA

Za zdravlje je bitna umerenost

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/freepik

Mleko se smatra veoma dobrom namirnicom za zdravlje, ali samo ako ga konzumirate u umerenim količinama.

Brojna istraživanja pokazuju da prekomerna količina mleka može da prouzrokuje mnoge zdravstvene probleme.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Saznajte kojih 5 tegoba možete da imate ukoliko preterujete sa mlekom.

Foto: Unsplash/Engin akyurt

1. Imate česte probleme sa probavom

Bez obzira na to što niste intolerantni na laktozu, ona može da vam šteti. Preveliki unos laktoze ponekad izaziva različite probleme sa digestivnim traktom i stvaranje bakterija. Istraživanje iz 2008. godine je pokazalo da ovaj sastojak, koji sadrži većina mleka, može da prouzrokuje prekomerno lučenje tripsina, enzima koji uništava povezanost između crevnih ćelija.

2. Konstantno ste umorni

Kao što smo već napomenuli, istraživanja su pokazala povezanost povećanog unosa mleka i problema sa crevima. Međutim, ono što su dalja istraživanja pokazala je to da “curenje creva” u unutrašnjosti organizma, koje se javlja kao posledica unosa velike količine mleka, utiče i na umor. Naime, istraživači sa Univerziteta Kornel su skoro otkrili da se na ovaj način javlja hroničan umor, koji ne može da se “izleči” spavanjem, već samo smanjenjem unosa laktoze.

Foto: Freepik/ yanalya

3. Stvaraju vam se bubuljice

Kada stalno opterećujete svoj organizam namirnicama koje ne može potpuno da apsorbuje, to može da dovede do upalnih procesa u organizmu, a ta upala se manifestuje na različite načine, a jedan od najčešćih je stvaranje bubuljica. Klinička i kozmetička američka studija je otkrila da punomasni mlečni proizvodi, a naročito mleko, može vrlo štetno da utiče na kožu i da pospeši pojavu bubuljica.

4. Kosti mogu da vam oslabe

Poznato je da kalcijum u mleku pozitivno utiče na kosti, ali zbog toga što prekomerna količina mleka izaziva upale u organizmu, efekat može da bude potpuno suprotan – kosti mogu da postanu slabije nego ranije, pokazuju američka istraživanja.

Foto: Freepik/ jcomp

5. Imate simptome kardiovaskularnih bolesti

Prema BMJ istraživanju iz 2014. godine, prekomerna količina mleka izaziva brojne kardiovaskularne probleme. Naučnici su otkrili da žene koje piju tri čaše mleka na dan ili više, imaju duplo veće šanse da dobiju neku kardiovaskularnu bolest, od onih koje piju jednu čašu dnevno. Kod muškaraca je taj procenat nešto manji – 10 odsto.



Izvor: Objektiv.rs, eatthis.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar