Depresija, nervoza, zamor… 4 vrste namirnica koje mogu da vam pokvare raspoloženje

Pojedine vrste hrane i pića utiču na vaš nivo energije

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay.com

Umerenost je uvek preporučljiva, ali teško je ponekad odoleti “nezdravoj hrani”, koja, kako tvrde stručnjaci i nutricionisti, može da izazove loše raspoloženje, pa čak i depresiju.

Logično, kao i uvek, treba imati u vidu da svi različito reagujemo na različite namirnice, kao i da je svaki osećaj zadovoljstva ili nezadovoljstva – individualan.

A na listi “nepoželjnih” namirnica se nalaze:

Gazirana pića

Gazirana pića sadrže šećer koji naš organizam veoma brzo apsorbuje i sagori, nakon čega sledi usporenost i osećanje nezadovoljstva. Takođe, veštački zaslađivači, po nekim istraživanjima, mogu da izazovu anksioznost i depresiju.

Kafa

Kafa i sva pića koja sadrže kofein, u malim dozama imaju pozitivan efekat na naš mozak i pospešuju lučenje dopamina i serotonina. Međutim, u prevelikim dozama mogu izazvati nervozu i iritiranost.

Foto/Pixaby.com

Grickalice

Bez obzira da li se radi o čipsu, grisinama ili nekoj drugoj vrsti grickalica, ova vrsta hrane može da utiče na vaše loše raspoloženje. Ove namirnice sadrže velike količine rafinisanog šećera, zasićenih soli i konzervansa, i zbog toga ovi sastojci mogu da dovedu do naglog pada energije i osećaja zamora.

Pomfrit

Foto/Pixabay.com

Na prvi pogled, pomfrit je veoma ukusan i pričinjava nam veliko zadovoljstvo, ali krompir obrađen na ovakav način je prepun zasićenih masti, rafinisanih karbohidrata, kao i velikih količina soli, što prouzrokuje skokove i padove energije, kao i loše raspoloženje i iscrpljenost.



Izvor: Objektiv.rs, Huffpost.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar