Pre 40 godina je Vejder postao Lukov otac: “Imperija uzvraća udarac” je morao da bude uspešan film

"Uradi, ili nemoj. Nema pokušavanja!"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/LUCASFILM-20TH CENTURY FOX - Album / Album / Profimedia

Imperija je pre 40 godina uzvratila udarac i ovaj film je postao jedan od najboljih u istoriji svetske kinematografije. Film je izašao 1980. godine, a režirao ga je Irvin Keršner. Smatra se najboljim nastavkom nekog filma, ali i predstavlja i odličnu originalnu priču. Prikazuje mračne teme, stavlja naše heroje u najgori mogući položaj i tera ih da rastu i razvijaju se.

NEKA SILA BUDE SA VAMA: Srećan vam dan “Ratova zvezda”! (VIDEO)

Džordž Lukas je svojevremeno izjavio da on nije znao kako da napravi dostojan nastavak “Ratova zvezda”. Zamolio je svog dugogodišnjeg mentora Irvina Keršnera da režira film, a obećao je da će on napisati osnovnu priču i odrediti direkciju u kojoj će se film kretati. Keršner ga je dva puta odbijao, ali je na kraju pristao pod uslovom da se Lukas ne meša u njegov posao. Džordž je znao da njegov mentor zna da produbi likove, i da im dobre lične izazove, a to mu je bilo najbitnije.

“Ovo je morao da bude najbolji film, jer da nije uspeo ne bi bilo više “Ratova zvezda”, rekao je Keršner.

Savršena struktura

Foto/Printscreen/Youtube

Film ima i savršenu strukturu, i upravo zbog toga je toliko uspešan. U centru ove franšize su likovi, a ovaj film ih razdvaja i gradi. Ostvarenje prati dve linije priče: Lukov trening i to kako Han i Leja beže od Imperije. Naša tri heroja su zajedno na ekranu manje od dva minuta. Ove dve odvojenje priče komplementiraju jedna drugu. Han i Leja predstavljaju rat kroz akcione scene, dok je kod Luka akcenat na spiritualnom učenju. Han shvata u kakvoj borbi zaista učestvuju pobunjenici, dok se Leja utemeljava kao jedan od lidera Otpora, tokom filma vidimo uobličavanje njene političke uloge u ovoj franšizi. Takođe je prikazana i njihova ljubavna priča, u kojoj oboje moraju da nauče da veruju jedno drugom. Samim tim što romansa nije u centru pažnje, i što vidimo ljubav koja se razvija tokom bežanja od zle Imperije, ona deluje realnije.

Foto/Printscreen/Youtube

Scene sa Hanom i Lejom su neverovatno brze, dok su one sa Lukom posebno spore, zato osećamo Lukovu frustraciju. Han i Leja su u opasnosti, a on ne radi ništa povodom toga. Ono što Luk uči će biti ključno kasnije i nijedna scena ne predstavlja višak. Saznajemo više o sili, o Lukovim strahovima. Kada naš glavni junak mora da donese odluku da li da pomogne prijateljiam i nastavi shvatamo suštinu njegovog lika. On je nesebičan, ali i nesmotren – ne prati učenja džedaja i spreman je sve da da za svoje prijatelje.

Foto/Printscreen/Youtube

Trenutak u kome Lendo izdaje glavne likove i  Han biva zaleđen u karbonitu povećava tenziju. Tada shvatamo da su svi likovu u opasnosti i da srećan kraj nije zagarantovan. To nas savršeno uvodi u bitku sa Vejderom, ali i Lukov kranji test kada zaista mora da se prepusti Sili. Na samom kraju vidimo naše likove u najtežoj situaciji, na samom dnu, imaju samo nadu – koja je najbitnija.

Imperijalni marš

Čuvenu kompoziciju Džona Vilijamsa “Imperijani marš” smo prvi put imali priliku da čujemo upravo tokom filma “Imperija uzvraća udarac”. Teško je zamisliti filmove “Ratovi zvezda” bez čuvene Vejderove pesme, čak je neverovatno pomisliti da tokom prvog filma nije postojala. Zanimljivo je pomenuti da je tokom snimanja ovog filma Mark Hamil otišao da pita Džona Vilijamsa zašto on nema svoju pesmu, kad i Leja i Han imaju svoju muzičku temu. Vilijams mu je zbunjeno objasnio da je njegova naslovna numera- pošto je on ipak glavni lik.

Joda i Boba Fet

Foto/Printscreen/Youtube

Neverovano je da su postojale četiri godine tokom kojih su postojali “Ratovi zvezda” bez Jode. Sada je ovaj lik simbol cele franšize, a u filmu je upravo on iskazao neke od najbitnijih motiva. Genijalni Frank Oz je davao i još uvek daje glas Jodi, a zanimljivo je da je on pre toga bio glas Mis Pigi.

Foto/Rights Managed / Mary Evans Picture Librar / Profimedia

U ovom delu se prvi put pojavljuje i Boba Fet. Ovaj junak je postao favorit mnogih iako nije progovorio više od 3 rečenice. Osamdesetih je nastao i fan klub Bobe Feta, a u kasnijim verzijama filma je digitalno dodavan u scene, pošto su ga fanovi voleli. I dalje je jedan od najviše kul likova iz daleke galaksije.

“Volim te!” – “Znam!”

Jedna od rečenica koje je obeležila “Epizodu V” je trenutak kada Leja govori da voli Hana, na šta on njoj odgovara “Znam!”. Scena je snimana nekoliko desetina puta, Han je trebalo da kaže da i on nju voli. Keršner je zamolio Harisona Forda da improvizuje, da vide da li on možda može da izvede nešto bolje. Čuvena rečenica je nastala upravo kao improvizacija i savršeno je prikazala njegov lik. Ipak, Fišerova mu nije ostala dužna, pa je par na njeno insistiranje u sledećem filmu zamenio uloge i on je njoj priznao da je voli, dok je Leja odgovorila čuvenu reč – “Znam”.

Dan kada je Vejder postao tata

Pored genijalnog scenarija, likova i muzike kada pomislimo na “Epizodu V” svi se prvo setimo ove čuvene scene. Najveći obrt u istoriji filma i književnosti je trenutak kada Vejder kaže čuveno – “Luk ja sam tvoj otac”(Preciznije “No, i am your father”). Zanimljivo je reći da su ovu činjenicu znali samo režiser, Lukas, montažeri, Džejms Erl Džouns (glas Darta Vejdera) i Mark Hamil, kome su rekli samo nekoliko minuta pre snimanja scene, ta scena nikad nije bila zapisana. Imali su lažni scenario i ovoj ključnoj sceni je Vejder Luku rekao da je Obi Van ubio njegovog oca i da je on negativac. Lukasove pretpostavke su se ispostavile tačnim i nekoliko nedelja kasnije je neko iz produkcije odao tajnu novinarima. Godinu dana pre prikazivanja filma se po svim novinama vrteo naslov “Alek Ginis je glavni negativac u “Ratovima Zvezda”. Harison Ford se čak naljutio na Hamila što mu do premijere nije otkrio tajnu.

Za kraj, možete da pročitate naš mini intervju sa džedaj masterom, Markom Hamilom – Lukom Skajvokerom lično. Još uvek ne možemo da verujemo da smo imali priliku da pričamo sa njim.

NEKA SILA BUDE S VAMA! Skajvoker ima poruku za čitaoce OBJEKTIVA!

Autorka: Nevena Tomašević



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar