Vitamini su jedna od najvažnijih komponenti za organizam, pa je potrebno da ih unosimo u dovoljnim količinama.
Nedostatak vitamina može da dovede do raznih simptoma, a jedan od njih je i kratak dah.
Evo koji vitamini mogu da prouzrokuju ovo stanje, ukoliko ne zadovoljavate dnevne potrebe po pitanju unosa.
Gvožđe
Konzumiranje premalo gvožđa u ishrani može dovesti do anemije, što uzrokuje kratak dah – posebno kada se anemija razvija od blage do umerene ili teže. Ljudi u riziku od anemije usled nedostatka gvožđa (i kratkog daha) uključuju žene (posebno trudnice), bebe, decu, vegetarijance, česte davaoce krvi, ljude koji su izgubili velike količine krvi, one koji jedu premalo gvožđe u ishrani i ljudi sa malapsorpcijom usled resekcije creva ili poremećaja poput celijakije.
Da biste lečili anemiju zbog nedostatka gvožđa, povećajte unos gvožđa ishranom tako što ćete jesti hranu bogatu gvožđem i uzimati multivitaminske suplemente koji sadrže gvožđe. Primeri hrane bogate gvožđem uključuju žitarice za doručak obogaćene gvožđem, meso, mahunarke, tofu, plodove mora, spanać i tamnu čokoladu.
Vitamin B12
Neispunjavanje dnevnih potreba za vitaminom B12 takođe može dovesti do kratkog daha povezanog sa anemijom. Uzroci nedostatka B12 uključuju lošu ishranu i malapsorpciju usled resekcije creva, abnormalni rast abdominalnih bakterija, trakavice, crevne bolesti poput Kronove ili celijakije i nedostatak unutrašnjeg faktora (potrebnog telu da pravilno apsorbuje vitamin B12).
Lečenje anemije sa nedostatkom B12, koja pomaže da se eliminiše kratak dah kao nuspojava, uključuje jedenje hrane bogate sa B12, uzimanje visokih doza suplemenata B12 ili primanje injekcija vitamina B12, u zavisnosti od toga šta vam je lekar prepisao. Redovno praćenje nivoa vitamina B12 je takođe dobra ideja. Hrana bogata vitaminom B12 uključuje žitarice za doručak obogaćene B12, mlečnu hranu, jaja, meso i morske plodove.
Folat
Folat je još jedna hranljiva materija ključna za formiranje crvenih krvnih zrnaca i neophodna je kada želite da izbegnete kratak dah. Grupe sa rizikom od razvoja anemije zbog nedostatka folata uključuju ljude sa lošim prehrambenim navikama, osobe sa celijakijom, trudnice i dojilje i osobe sa bolešću bubrega. Određeni lekovi takođe mogu ometati apsorpciju folata.
Namirnice bogate folatima uključuju žitarice za doručak obogaćene folatima, mahunarke, povrće i obogaćene žitarice poput pirinča i testenina.
Vitamin C
Nedostatak vitamina C takođe može dovesti do anemije, pošto vitamin C poboljšava apsorpciju gvožđa, nedostatak ovog vitamina takođe može povećati rizik od anemije usled nedostatka gvožđa i kratkog daha koji je povezan sa tim. Kancelarija za dijetetske suplemente napominje da grupe u riziku od neadekvatnosti vitamina C uključuju pušače, osobe sa malapsorpcijom hranljivih materija, bebe hranjene kravljim mlekom i osobe koje konzumiraju malo voća i povrća.
Lečenje nedostatka vitamina C uključuje povećanje unosa hrane bogate vitaminom C i uzimanje suplemenata vitamina C. Hrana bogata vitaminom C uključuje voće i povrće, kao što su pomorandže, crvene paprike, grejpfrut i jagode. Kivi je takođe dobar izvor vitamina C.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)