Recept za SREĆNU porodicu: Osam stvari koje DOBRI roditelji rade sa svojom decom

Budite i vi jedan takav roditelj

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Srećna porodica je imperativ za pravilno i zdravo odrastanje dece.

Vaspitani roditelji sa zdravim i normalnim navikama potrebni su svakom detetu kako bi naučilo kako da korača kroz život.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Na taj način najbolje se grade samopouzdanje, vera u sebe, ljubav prema sopstvenom biću, ali i drugima.

Iako reči “porodična tradicija” zvuče pomalo staromodno, deci je potrebno baš to. To ne mora da bude nekakav svečani običaj, nego zabavna rutina koja se ponavlja svakog dana, jednom nedeljno ili svake godine. Veliku važnost tako imaju zajednički obroci – istraživanja pokazuju da su porodice koje jedu zajedno mnogo povezanije i bliskije.

Deca koja odrastaju uz zajedničke ručkove ređe imaju problema s prekomernom težinom, a kao tinejdžeri su manje skloni rizičnim ponašanjima. Zato je dobro za porodicu ako pokušate da ručate ili makar večerate zajedno, ako ne svaki dan, onda barem vikendom.

Mali porodični rituali koji decu čine radosnom mogu da uključuju i naručivanje pice jednom nedeljno, zajedničko pravljenje kolača, mesečne izlete u prirodu i sve ono što je vama interesantno.

Ključ je u stabilnosti koja je deci potrebna da bi se osećala sigurnom i zaštićenom. Naravno, malo fleksibilnosti sebi možete da dopustite – ako je vaša omiljena poslastičarnica zatvorena, možete da posetite neku drugu. Važno je samo da svi uživate i dobro se zabavljate.

Foto: Anna Grigorjeva / Panthermedia / Profimedia

Što više zagrljaja

Svako ko je ikada bio na masaži, zna koliko dodir može da bude prijatan. Dodirom se prenosi povezanost, čak i jednostavno tapšanje po ramenu ima vrednost.

Ne opterećujte decu

Mnoga deca danas imaju pet ili više vannastavnih aktivnosti, ali to stvara stresnu atmosferu. Dovoljne su jedna ili dve, da ostane vremena i za igru.

Bez bračnih svađa

Iako su svađe katkad neizbežne, nikada se ne svađajte sa decom. Ako vas dete vidi u svađi, izvinite mu se i recite da je sada sve u redu.

Zajedničke priče

Kada se deca vrate iz škole, pitajte ih kako su proveli dan. Pritom nemojte gledati televizor ili raditi nešto drugo – posvetite detetu svu pažnju.

Foto: Shutterstock

Mama i tata vole

Slobodno povremeno razmenite nežnost sa partnerom u blizini deteta. Nemojte da zanemarujete svoj brak jer je to pogrešno – deci treba pružiti primer kako izgleda veza puna ljubavi.

Igrajte se zajedno

Zajednička igra stvara snažne porodične veze i tople uspomene – to može biti slaganje slagalice, vožnja rolerima, preskakanje lastiša…sve što decu čini radosnom.

U ovoj kući se ne viče

U svakoj porodici moraju da postoje pravila ponašanja, a jedno od njih tiče se i vikanja. Postavite deci granice i ako je potrebno, kaznite ih, ali nemojte gubiti kontrolu. Deci je potrebna mirna okolina.

Smeh je lek

Ne morate znati napamet gomilu viceva – humor služi stvaranju pozitivne atmosfere. I proliveni sok može da bude razlog za današnji osmeh.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, 24sata.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar