Danas je Međunarodni dan pice: Četiri trika za NAJBOLJE domaće testo, a od JEDNOG zavisi da li će uspeti

Pripremite savršeno i elastično testo

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
testo za picu bez kvasca
Foto: Shutterstock

Danas se proslavlja Međunarodni dan pice, pa je možda pravo vreme da sebi pripremite jednu za večeru.

Svi misle da je pica nastala u Italiji, međutim, ona svoje korene nalazi još u antičkoj Grčkoj, kada su Grci prvi mešali brašno sa vodom i dobili savršeno testo.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Pica se premazivala osnovnim začinima i uglavnom se pekla ispod užarenog kamena. Mnogima omiljena, danas gotovo da nema osobe koja ne voli picu.

Izgled kakav nam je danas poznat, poprimila je verovatno tek krajem 16. ili početkom 17. veka, kada je iz Amerike u Evropu stigao paradajz, jedan od glavnih sastojaka pice.

U 18. veku, ova “pogača premazana sosom od paradajza” stiže do Napulja, u Italiji, i vešti trgovci namirisali su potencijal: pica je, već tada pod tim imenom, počela da se peče i prodaje po trgovima.

Bila je deblja nego ova koju danas pravimo i bila je pretežno namenjena siromašnom stanovništvu, kako bi zavarali glad. 1998. godine kraljica Margarita Savojska posetila je Napulj i videla kako mnogi ljudi jedu nešto njoj nepoznato. Bila je radoznala, ali, s obzirom da obroci koji su dobri za seljake, nisu dovoljno dobri i za jednu kraljicu, dvorski kuvar je rešio da picu prilagodi kraljevskim nepcima.

Na testo je stavio paradajz, mocarelu i sveži bosiljak, navodno inspirisan bojama italijanske zastave (crvena, bela, zelena). To je, naravno, verovatno samo romantizovana verzija, jer je verovatnije da je kraljevski kuvar na nbovo jelo koje kraljica treba da proba stavio proverenu kombinaciju sastojaka.

Foto: – / Digifoodstock / Profimedia

Pica je, naravno, dobila ima Margarita. Ako ste među onima koji vole sami da ispeku picu sa sastojcima po vašoj želji, evo kako da dobijete savršeno ispečenu picu.

1. Testo

Jedna od najčešćih grešaka koju pravimo kada pripremamo picu kod kuće je ta što ostavljamo testo po strani da “odstoji”. Takođe, nikako nemojte testo, kada odstoji, razvlačiti oklagijom. Uradite to rukama. Ako ste testo “povlači” nakon što ga razvučete, to znači da je potrebno da ga ostavite još malo da odstoji na sobnoj temperaturi.

2. Sos od paradajza

Nemojte na testo da stavljate kupovni sos od paradajza. Mnogo je bolje ako ga napravite sami. Uzmite malo domaćeg soka od paradajza, posolite po želji, dodajte malo bosiljka ili origana i premažite testo. Veću količinu sosa mažite po obodima, a manju po sredini kako vam posle pečenja sredina pice ne bi ostala gnjecava.

3. Nadev

Ne preterujte sa sastojcima na pici. Ako stavljate pršutu, pazite da ne dodajete i ostale slane sastojke zbog kojih pica može da bude preslana.

4. Temperatura pečenja

Nedovoljno vruća rerna je još jedna od grešaka pri pečenju pice. Za ostala jela morali biste da pazite da rernu ne zagrejete prejako, ali to nije slučaj sa picom. Rernu zagrejte na maksimalnu temperaturu i tek kada je zaista vruća, stavite picu i pecite je desetak minuta.

Pogledajte kako Italijani prave testo za picu:

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, stil.kurir.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar