Prinova ne utiče samo na mame: Kako to što ste postali TATA utiče na vaše telo?

Poslednja istraživanja su dala zanimljive rezultate

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: David Jakle / ImageSource / Profimedia

Nauka se nije bavila u tolikoj meri pitanjem kako dobijanje deteta utiče na muškarce, niti su te pojave toliko izražene.

Međutim, naučnici polako otkrivaju da muškarci, kao i žene, doživljavaju promene u hormonima i mozgu koje prate razvoj deteta.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Jedan primer je testosteron. Ovo je tipično muški hormon koji je zaslužan za podsticanje muškaraca da nađu partnerke. Ranije studije su pokazaleda su muškarci sa višim nivoom testosterona u organizmu privlačniji ženama i da su češće viđeni kao dobri partneri.

Po prirodi stvari, po dobijanju potomstva, muškarci se više okreću svojoj porodici, a manje traženju partnerke, te stručnjaci zato smatraju da kod muškaraca koji postanu očevi nivo testosterona opada.

Rezultate koji upućuju na taj smer, dala je jedna petogodišnja studija iz 2011. u kojoj je američki antropolog Li Getler pratio grupu od 624 muškarca sa Filipina u dobi između 21 i 26 godina, koji nisu imali brak i decu, pa ni vezu.

Rezultati su bili veoma zanimljivi. Pokazalo se da su svi muškarci imali normalan pad nivoa testosterona koji je povezan sa starenjem, a njih 465, koji su u toku posmatranih 5 godina postali očevi, doživelo je pad nivoa ovog hormona za 34 odsto.

Mnoge druge studije su pokazale pad testosterona kod muškarca sledi neposredno pre ili nakon rođenja prvog deteta.

Doktor Getler navodi i da je pad nivoa testosterona doveo do toga da muškarci postanu pažljiviji i brižniji.

Foto: Shutterstock

Možda će neki muškarci pomisliti kako je ovo loša stvar i kako će im padom testosterona biti smanjena i muževnost, Ipak pokazalo se da sniženje nivoa testosterona povećava verovatnoću lučenja dopamina i oksitocina, koji im omogućavaju da se bolje povezuju sa decom. Ovo su hormoni koji povećavaju osećaj ljubavi, sreće i zadovoljstva.

Doktor Piliung Kim sa Univerziteta u Denveru, rekao je da muškarci doživljavaju slične promene u mozgu nakon rođenja deteta kao i majke. Već između 12. i 16. nedelje po rođenju deteta, delovi mozga koji su odgovorni za vezu, empatiju i negu, razvili su više sive i bele materije.

Foto: Chad Springer / ImageSource / Profimedia

U sprovedeno istraživanju, podvrgnuto je magnetnoj rezonanci 16 muškaraca koji su nedavno postali očevi. Istraživanje je imalo dve etape.

Prva je bila izvršena između 2. i 4. nedelje po rođenju bebe, a druga ponovo između 12. i 16. nedelje. Doktor Kim je rekao da su ove promene izuzetno važne za uspostavljanje odnosa oca sa detetom i savladavanje roditeljstva kao teškog i nepoznatog procesa.

Muškarcima su, po prirodi, najaktivniji delovi mozga oni koji su zaduženi za planiranje, razmišljanje, postizanje ciljeva i rešavanje logičkih problema, dok su kod žena razvijeniji delovi koji utiču na negu i brigu.

Foto: Zero Creatives / ImageSource / Profimedia

Ovi različiti delovi mozga koji se aktiviraju u toku roditeljstva, odgovaraju i različitim ulogama koje imaju otac i majka.

Istraživanja su pokazala i da se u toku igranja i zabave sa decom luči više oksitocina.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, miss7

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar