Otporan na sajber-napade: U Rusiji proizveden TELEFON za vojsku i specijalne jedinice

Pokreće ga operativni sistem Kaspersky

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Ilustracija: Shutterstock

Grupa Akvarijus, deo ruske korporacije NKK, razvila je poseban “pametni telefon”, u saradnji sa kompanijom Kaspersky Lab.

Uređaj je namenjen vojnom osoblju, posebno pripadnicima specijalnih jedinica, a već je proizvedena prva serija od 200 komada.

Do kraja 2022, planirana je proizvodnja 3.000 telefona, dok čitav projekat košta više od milijardu rubalja, prenosi Kommersant.

Džepni kompjuter

Uređaj je izrađen pomoću ruske tehnologije, a pokreće ga operativni sistem Kaspersky.

Njegova sistemi štite od hakerskih napada i “curenja” informacija, a pored vojske očekuju se kupci iz državnih preduzeća i sveta politike.

Telefon je okarakterisan kao “džepni kompjuter” (PDA), fokusiran na industrije sa visokim zahtevima za sajber-bezbednost.

“Rešava probleme”

Pomenuti KasperskyOS se testira od 2019, jednostavniji je za korišćenje i bolje zaštićen od drugih platformi.

Grupa Akvarijus planira da razvije “pametne” telefone zasnovane na Androidu i AuroraOS, koji je 2021. predstavila kompanija Rostelecom.

Stručnjaci navode da ne treba očekivati značajnu potražnju za novim telefonom na komercijalnom tržištu, jer je dizajniran da rešava “specifične probleme”. On nema širok spektar funkcija kao klasični uređaji.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs


BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs/S.K.

Komentari (1)

  1. Ma rusi cudo napravise!!!! Toliko malo para a toliko pronalazaka da ne poverujes. Nije cudo da jednog dana ne gledamo kako rusi lete u nebo.

    Odgovori

Ostavite komentar