Dobar za creva i imunitet: Četiri razloga zašto je zdravo da jedete KISELI KUPUS svaki dan

Brojne nutritivne vrednosti kiselog kupusa imaju povoljan uticaj na vaše zdravlje

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Studija časopisa “Global Advances in Health and Medicine” je pokazala da je kiseljenje kupusa čak iz 4. veka pre naše ere.

Ova metoda konzerviranja hrane čuva nutritivne vrednosti kupusa, pa i preko zime možete uživati u njegovom ukusu, ali i svakodnevno unositi neophodne vitamine. Kada govorimo o vitaminima, kiseli kupus je – bomba.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Kiseli kupus se može konzumirati na različite načine. Međutim, pun benefit ćete dobiti samo ukoliko ga ne obrađujete, to jest, ne kuvate, već ga konzumirate kao salatu.

Jača imunitet

Kiseli kupus je izrazito niskokaloričan, ali je sa druge strane bogat hranjivim materijama poput vitamina C, vitamina B6, vitamina K, gvožđa, vlakna, bakra, mangana, kalijuma i folata.

Ove amterije ojačavaju naš imuni sistem, što nam je zaista neophodno u hladnijem periodu godine.

Dobar je za creva

Zdrava creva su osnov za celokupno zdravlje čoveka. Kiseli kupus, kao i druge fermentisane namirnice, sadrži prirodne probiotike i prebiotička vlakna.

Probiotici rešavaju probleme sa opstipacijom (zatvorom), dijarejom koju izaziva upotreba antibiotika. Pored toga, smanjuje i iritaciju creva.

Foto: Credit line: Cristian Zamfir / Alamy / Alamy / Profimedia

Bogat je vlaknima

Jedno ispitivanje je pokazalo je da je kiseli kupus jedina fermentisana hrana koja je korisna u rešavanju problema iritabilnih creva.

Vlakna iz kiselog kupusa pomažu i podstiču razvoj dobrih bakterija u crevima.

Američko Ministarstva poljoprivrede (USDA) je izdalo članak u kome stoji da jedna šoljica kiselog kupusa sadrži četiri grama vlakana, što predstavlja čak 15 odsto preporučenog dnevnog unosa.

Foto: Murat Subatli / Panthermedia / Profimedia

Smanjuje stres

Dokazano je da pozitivan probiotički uticaj na creva utiče i na mozak, te je kiseli kupus koristan u ublažavanju simptoma depresije i anksioznosti.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, stil.kurir.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar