Original čizkejk recept sa malinama – Vodič korak po korak

Kako da iz prve napravite preukusan čizkejk

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
original čizkejk recepti
Foto: Shutterstock

Čizkejk je definitivno jedan od omiljenih dezerta. Može se praviti sa malinom, karamelom, čokoladom, pomorandžom… postoji mnogo varijacija i, naravno, recept uvek možete praviti po svom ukusu. Ipak, zna se da original čizkejk recept je samo jedan – kora se pravi od keksa, sredina od slatke pavlake i sira i na vrhu žele krem od malina.

Pripremili smo detaljan recept kako se pravi čiz kejk. Iako je ovo malo zahtevniji dezert, uz vodič korak po korak, mogu se isprobati čak i potpuni početnici u kuhinji.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Original čizkejk recept – prvi sloj

Ono na šta treba da obratite pažnju pre nego što se odlučite na to da pravite čizkejk jeste da će vam biti potreban kalup od 26 centimetara. Ako ga nemate, možete ga praviti i u loncu, ali na taj način ga je znatno teže oblikovati.

Evo koji će vam sve sastoci biti potrebni za original čizkejk recept. Krećemo sa sastojcima za koricu:

– 300 grama mlevenog keksa,

– 150 grama margarina,

– 150 grama šećera u prahu,

– ceđeni sok od 2 pomorandže.

Pripremaćemo polako sloj po sloj, pa smo razdvojili sastojke kako bismo vam detaljno objasnili kako da napravite svaki sloj zasebno.

Pre nego što krenete sa prirpemom, ostavite margarin da odstoji na sobnoj temperaturi, da bi omekšao i kako biste ga mogli lakše iseći i umutiti. U vanglicu dodajte margarin, a preko šećer u prahu.

Mutite mikserom dok se sastojci ne sjedine, a onda malo, po malo dodajte 300 grama mlevenog keksa, isto mutite dok ne dobijete homogenu smesu. Na kraju treba doliti ceđeni sok od 2 pomorandže. Možete staviti i kupovni sok, to bi bilo oko 150 mililitra soka od pomorandže.

Bez pečenja i mnogo NEREDA u kuhinji: Čizkejk kuglice od samo TRI sastojka (RECEPT)

Ponovo sve mutite mikserom. Dobićete prilično gustu smesu koja treba da posluži kao kora. Kalup stavite na tacnu, prelijte smesu iz vanlge i izravnjajte kašikom.

Drugi sloj sa sirom

Ostavite koru u frižideru dok pravite drugi sloj sa sirom. Evo koji će vam sve sastojci biti potrebni za drugi sloj kada se pravi ovaj original čizkejk recept:

– 1 kesica želatina,

– 50 mililitra vode.

– 300 mililitra slatke pavlake,

– 100 grama šećera u prahu,

– 500 grama krem sira,

– 150 grama kisele pavlake,

Priprema: U manju činiju pospite želatin i dodajte 50 mililitra vode i ostavite po strani da to nabubri.

Za to vreme ćemo pripremati središnji fil. Umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu. Treba da mutite miskerom dok se pavlaka skroz ne zgusne. Usitnite krem sir i dodajte u smesu, ponovo mutite dok se sve ne umuti i onda dodajte kiselu pavlaku, koja će blago razrediti smesu.

Foto: Ildi Papp / Panthermedia / Profimedia

Potrebno nam je da smesa bude vazdušasta, ali i dovoljno čvrsta da ne zgubi oblik kada se izvadi iz kalupa. Zato se za original čizkejk recept koristi želatin.

Nemojte želatin stavljati direktno u smesu, nego prvo izdovojite par kašika fila i pomešajte sa želatinom. Tek onda postepeno stavljajte želatin u fil i mutite mikserom na srednjoj brzini.

Ovakav niste probali do sad: STARINSKI ČIZKEJK od malina sa tri sloja (RECEPT)

Primetićete kako je fil postao gušći, tad je vreme da ga prebacite u kalup. Premažite fil sa sirom preko prvog sloja. Ako želite da vam ostanu rupice u filu, nemojte previše jako pritiskati kašikom, kako ne biste istisli sav vazduh. Izjednačite fil kašikom da bude sasvim ravan.

Ako fil doseže same rubove kalupa, možete da izbacite par kašika, jer će vam biti potrebno nešto mesta i za treći, voćni fil.

Kad je u pitanju original čizkejk recept, voćni fil se uglavnom pravi sa malinama, jagodama ili borovnicama. Obično se koristi neko bobičasto voće. Ali vi možete napraviti i sa nekim drugim voćem ako vam je to više po volji.

Postoje razne varijacije, pa možete napraviti tropski čizkejk sa pomorandžama, ananasom, mangom, kivijem.

Čizkejk – treći sloj

Evo koji će vam sastojci biti potrebni za treći sloj:

– 1 kesica želatina,

– 50 mililitra vode,

– 300 grama malina,

– 300 mililitra vode,

– 5 kašika šećera.

Priprema: kao i u prethodnom sloju, najpre u manju činiju pospite jednu kesicu želatina i dodajte 50 mililitra vode i ostavite da odstoji sa strane kako bi se želatin aktivirao.

Za to vreme usitnite maline u blenderu ili secku. Naravno, ne morate koristiti samo maline, mogu se koristiti razne voćne mešavine. Možete kupiti zamrznutu mešavinu malina, jagoda i borovnica – to je definitivno jedna od najlepših kombinacija.

Svima dobro poznata poslastica, ali napravite je na DRUGAČIJI način: Čizkejk sa bananama (RECEPT)

Ako nemate blender, voće možete skuvati pa tek onda usitniti viljuškom. Osetiće se komadići voća, ali to može dati dodatan ukus čizkejku iako original čizkejk recept podrazumeva glatku želatinastu smesu.

Voće pospite sa šećerom, dolijte 300 mililitra vode i stavite da se voće kuva oko 10 minuta. Potrebno ga je kuvati još 5 minuta od kad voda provri.

čizkejk original recepti
Foto: Diana Miller / ImageSource / Profimedia

Primetićete da se na površini skuplja pena, nju obavezno skinite kašikom, jer ako to ne učinite pojaviće sa na površini čizkejka i to neće izgledati ni malo lepo.

Kada ste sigurni da se voće raspalo vreme je da dodate želatin. Polako ga sipajte u šerpu sa voćem i mešajte. Ostavite ga da se kuva par minuta i sve vreme mešajte. Sklonite sa rerne i prelijte prva dva sloja sa trećim, voćnim.

Poslednji korak kada se pravi original čizkejk recept jeste da ceo čizkejk zajedno sa kalupom ostavite u frižider tokom noći i ostavite dok se sasvim ne ohladi. Nemojte skidati kalup dok čizkejk ne bude hladan, jer tad postoji mogućnost da se raspadne.

Napravite NJUJORŠKI ČIZKEJK: Kremasta poslastica kojoj nećete odoleti (RECEPT+VIDEO)

Sutradan, skinite kalup i dekorišite sa svežim voćem preko. Ovako ide originalan čizkejk recept, a ako želite da pojačate slatkoću čizkejka i njegov voćni ukus možete preko staviti i slatko od malina ili svako parče koje isečete možete politi sa nekim voćnim sirupom.

Čizkejk nije teško napraviti, ali potrebno vam je dosta sastojaka i strpljenja da bi sve ispalo kako treba. Ono što početnicima pravi najviše problema jeste kako da budu sigurni da li je fil dovoljno čvrst, jer nekada ispadne čak i previše čvrst, da se teško jede, a nekad je praviše mekan da se prosto raspada.

Vremenom ćete naučiti kako tačno da napravite fil, samo vam je potrebno iskustvo.

Ako vas zanima video prezentacija ovog recepta, pogledajte sledeći snimak:

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, serpica.net

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar