Sklonite ih što dalje od njega: OVE stvari u kući mogu biti OPASNE po dete

Mala deca jednostavno imaju potrebu da sve što nađu stave u usta

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock,Ilustracija

Kada su deca još uvek mala, imaju potrebu da sve po kući diraju i da razne predmete koriste za igru.

Međutim, nekim stvarima deca nikako ne bi trebalo da imaju pristup.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Čim dete prohoda i počne da se kreće, morate imati na umu da su mu mnoge stvari dostupne.

To znači da ćete trčati za njim, kako ne bi uzelo čašu za stola, da ne bi diralo struju ili pokušalo da otvori fioke sa lekovima.

Dok stalo razmišljate o tome kako treba obezbediti kuću od opasnosti na koje dete može da naiđe, nekako zaboravljate na neke stvari koje mogu dovesti do trovanja i drugih posledica ako ih dete pojede ili popije.

Zbog toga bi trebalo takve stvari da držite visoko na policama ili nedostižnim mestima za dete.

1. Sredstva za čišćenje

Ovo su vrlo opasne supstance koje mogu ozbiljno naštetiti organizmu ako se popiju. Ili se odlučite za neke prirodnije varijante čišćenja, ili ih držite podalje od deteta. Vaše dete ne sme imati kontakt sa takvim sredstvima koje mogu ugroziti zdravlje.

Foto: Shutterstock

2. Lekovi

Dete ne razume, ono prosto instinktivno uzima sve i stavlja u usta, naročito ako vidi da to i odrasli rade. Obratite pažnju gde vam stoje lekovi. Uvek neka budu na nekoj višoj polici.

3. Kozmetika

Možda većina kozmetike ne dovodi do trovanja, ali mnoge stvari poput laka za nokte, acetona i slično, mogu iziritirati želudac i digestivni sistem. Deca ne znaju šta je to i sa svim proizvodima bi htela da se igraju i da ih stavljaju u usta. Da biste to sprečili, sklonite svoju kozmetiku van vidokruga dece.

Foto: Shutterstock

4. Biljke

Nemojte se začuditi ako dete posegne za nekom sobnom biljkom. Ipak, imajte na umu da neke od njih mogu biti izuzetno opasne. Dok je vaše dete još malo, savet je da podignete biljke na policu ako nisu suviše velike, da ih izbacite na terasu ili isped kuće. Bitno je da biljke ne budu u blizini deteta jer ono može počupati list sa nje i staviti ga u usta.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, yumama.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar