Oktobar se vezuje za bundeve. Nema ničeg lepšeg nego da ste ušuškani u ćebetu u svojoj kući, gledate omiljenu seriju, jedete pečenu bundevu sa cimetom i medom i pijete čaj. Pečena bundeva je prirodno neutralnog ukusa, zato može praviti kao slatka i kao slana.
Ovo je izuzetno zdrav dezert, praktično bez greha. Sadrži obilje vlakana, vitamina i minerala. Te je odličan izbor za vas ako se trudite da se hranite zdravije.
Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs
Recepti su laki, najteži deo pripreme jeste sečenje bundeve. Dodaci i začini zavise od vašeg ukusa, a mi smo pripremili nekoliko predloga na koje sve načine možete peći bundevu. Slobodno možete napraviti neke ispravke recepta kako biste pečenu bundevu prilagodili sebi.
Pečena bundeva – recept
Najpre ćemo dati par recepata za slatku bundevu, jer se tako najčešće jede. Ništa ne miriše toliko na jesen kao bundeva sa cimetom u rerni.
Bundeva sa karanfilićem
Nećemo navoditi tačne mere za ovaj recept, količinu sastojaka odredite prema svom ukusu i prema veličini, odnosno količini bundeve koju planirate da ispečete. Biće vam potrebni sledeći sastojci:
– bundeva,
– maslinovo ulje,
– mleveni karanfilić,
– cimet,
– muškatni oraščić,
– braon šećer,
– morska so.

Priprema: Pečena bundeva se priprema tako što najpre stavite rernu da se zagreva na 200 stepeni. Sa velikom metalnom kašikom sakupite koščice i žile koje se nalaze u središtu bundeve, treba da se peče samo meso i kora bundeve.
Isecite bundevu na tanje komade i utrljajte najpre maslinovo ulje, a onda šećer, malo soli, muskatni orašćić, cimet i mleveni karanfilić. Pazite da ne preterate sa začinima, jer će onda ukus biti prejak.
Stavite da se budneva peče do 20 minuta. Možda će biti potrebno malo više vremena, u zavisnosti od debljine isečenih parčića.
Bundevino ulje za kosu, lice i prirodni lek za prostatu
Savet: Kada sečete bundevu prvo zasecite koru vrhom noža, pa onda rasecita po sredini pomerajući bundevu napred-nazad. Nemojte pritiskati bundevu, iznutra je mekana i sočna, te se može desiti da vam isklizne i da se dogodi neka nezgoda.
Za pečenje uvek koristite već dobro zagrejanu rernu. Dužina pečenja zavisi od debljine parčića, zato proveravajte viljuškom na 15 minuta koliko je bundeva mekana.
Pečena bundeva sa medom i cimetom
Ovo je standardni recept kako se pravi pečena bundeva. Neophodna su vam samo ova tri sastojka:
– bundeva,
– med,
– cimet.
Prirpema: Stavite rernu da se zagreva na 220 stepeni. Operite i isecite bundevu na veće komade u obliku čamca. U pleh stavite pek papir, poređajte komade bundeve i svaki komad prelijte sa medom. Potom pospite sa cimetom.
Nemojte seći koru, bundeva se peče sa korom. Kada se ispeče, koru ćete lako odvojiti viljuškom od mesa.
Pecite do sat vremena na 200 stepeni. Proveravajte na svakih 15 minuta koliko se bundeva zapekla, kako vam ne bi izgorela.
Iznenadite svoje ukućane specijalnom poslasticom: Puding od bundeve je pun pogodak (RECEPT)
Slana pečena bundeva
Verovatno ste navikli da pečena bundeva mora da bude slatka. No, kako je ona prirodno neutralnog ukusa od nje možete napraviti izuzetno ukusno slano jelo. Može se poslužiti uz glavni obrok, ili kao lagana večera.
Bundeva ima prirodno kremastu teksturu, zato je odlična za potaže i namaze. A pečena bundeva sa slanim sastojcima može da bude jedan zanimljiv eksperiment u kuhinji.
Pripremili smo nekoliko predloga uz koje sve sastojke možete peći bundevu, a da bude slana. Sigurni smo da ćete se iznenaditi ukusom i da će vam ovo postati omiljena poslastica.

Ideje za priloge za slanu bundevu
Ideje za priloge su namenjene za jedan kilogram bundeve. Ako se odlučite na to da bundevu isečete na polovine, preporučujemo vam da je zasečete na par mesta, kako bi se lakše ispekla. Tada se ova namirnica duže peče, biće potrebno i do 80 minuta pečenja, kako ne bi iznutra ostala živa.
Znaćete da je bundeva pečena po tome što se kora smežurala, dobila zlatnu boju i površina bundeve je reš pečena.
1. 3 kašičice maslinovog ulja, 2 istišnjena čena belog luka, jedna kašičica mlevenog kima, pola kašičice korijandera, jedna kašičica ljute paprike, pola kašičice kurkume, so i biber po ukusu.
Priprema: Izmešajte sve sastojke i utrljajte u bundevu isečenu na čamce. Pecite između 20 minuta i sat vremena, u odnosu na verličinu isečenih komada bundeve.
2. 4 kašičice maslinovog ulja, 2 kašike meda, 1 kašika korijandera, prstohvat muskatnog oraščića, prstohvat ljute aleve paprike po parčetu bundeve, so po ukusu.
3. 2 kašike maslinovog ulja, 1 kašičica sušenog ruzmarina, 1 kašičica origana, 1 kašičica soli, 3 čena isitnjenog belog luka.
4. 200 grama feta sira, 1 kašičica bosiljka, 1 kašičica soli, pola kašičice aleve paprike, 3 čena belog luka u granulama.
Korak po korak: Napravite AMERIČKU PITU od bundeve sa cimetom (RECEPT)
5. 2 kašičice maslinovog ulja, 1 kašičica soli, biber po ukusu, 2 kašičice mlečnog putera, 2 prstohvata ruzmarina, 50 grama blago prpoprženih pinjola, 200 grama parmezana.
Priprema: Stavite rernu da se greje na 200 stepeni, očistite i oljuštite bundevu, isecite na čamce. Parmezan narendajte, propržite i usitnite pinjole u secku, pomešajte ove sastojke sa svim ostalim začinima. Onda jednako rasporedite po svakom parčetu. Pecite do sat vremena na temperaturi od 200 stepeni.

6. Prstohvat đumbira, kašičica soli, biber po ukusu, kora od pomorandže, sveži ruzmarin i 4 čena belog luka.
Priprema: Koristite granule đumbira. Koru od narandže dobro operite sa toplom vodom i sodom bikarbonom pošto se u kori zadržava najviše pesticida. Nakon toga je potrebno da koru izrendate. Beli luk izgnječite, a sveži ruzmarin operite i razdvojite listiće.
Sve sastojke pomešati i poređati po bundevi. Ako volite ukuse orijeta u ovu mešavinu možete dodati i dve kašičice soja sosa, te će ukus biti istovremeno slan i kiseo.
7. 200 grama feta sira, kašičica soli, prstohvat bibera, 50 grama semena svežeg semena suncokreta, 50 grama golice, 20 grama svežeg peršuna. Premažite usitnjeni feta sir pomešan sa začinima po parčićima bundeve. Potom po bundevi pospite seme suncokreta, golice i svežeg peršuna.
Brzo, lako, zdravo i ukusno! Isprobajte potaž od bundeve sa slaninom (VIDEO)
Pecite do sat vremena na temperaturi od 220 stepeni. Naravno, rernu uključujete odmah pri početku pripreme. Bundeva se uvek peče na pek papiru, jer će se u suprotnom zalepiti za pleh.
8. 200 grama čeri paradajza, 200 grama feta sira, bosiljak, so, 2 kašičice maslinovog ulja. Isecite čeri paradajz na kolutove, usitnite feta sir i pomešajte sa bosiljkom, maslinovim uljem, soli i maslinovim uljem. Premažite svako parče bundeve sa ovim sastojcima, a potom na parčad stavite kolutove čerija. Pecite do sat vremena.
Pečena bundeva može biti izuzetno zanimljivo jelo koje se može kombinovati sa različitim začinima i ukusima. Ukus će varirati od vrste bundeve, ali i od načina kako ste je sekli, biće hrskavija ako je sečete na manje komadiće, a kremastija ako je pečete isečenu na polovine.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)