ALTERNATIVNA MEDICINA

Bundevino ulje za kosu, lice i prirodni lek za prostatu

Ulje sa odličnim efektima za zdravlje celokupnog organizma

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Ulje budneve
Foto:Mykola Lunov/Panthermedia/Profimedia

Bundevino ulje je, zapravo, hladno devičansko ulje koje se koristi u zdravstvene i kozmetičke svrhe. Najčešće se stavlja u salate ili se njime preliju obroci pre jela. Ne zagreva se nego se jede hladno, ima primamljiv ukus.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Pored toga što se koristi u ishrani, odlično je i za zdravlje kose, lica, za prostatu, plodnost i celokupan imunitet. U narednim redovima ćemo vam dati dovoljno razloga da poželite da redovno koristite ovo ulje.

Za šta je dobro bundevino ulje?

Ulje bundeve ima antioksidanse koji pomažu imunom sistemu u odbrani od raznih vrsta bolesti. Proučavaju se i njegova antiinflamatorna dejstva, kako bi se znalo da li ovo ulje ima mogućnost da deluje na ublažavanje simptoma upala.

No, ono na šta svi nutricionisti upozoravaju jeste da ne treba preterati sa konzumacijom ulja, odnosno, sa upotrebom bilo kog ulja generalno. Kad su kalorije u pitanju bundevino ulje u jednoj kašičici sadrži 120 kalorija. U ovom ulju se nalazi i kalijum, magnezijum, kalcijum, gvožđe, cink i fosfor.

Takođe, sadrži nezasićene i mononezasićene masne kiseline koje su izuzetno važne za zdravlje srca i pravilno funkcionisanje organizma. Preporučuje se da koristite bučino ulje naročito ako imate problema sa povećanim nivoom holesterola i trigliceridima. Smatra se da je ova namirnica ubica triglicerida. Jednako je efikasna i kod dijabetesa tipa dva.

Foto: Picjumbo/Viktor Hanacek

Ulje budneve može pomoći kod raznih stanja i bolesti. Evo na šta sve ovo ulje može pozitivno da utiče.

Kako se koristi ulje bundeve kao lek za prostatu?

Poznato je da bučino ulje pomaže kod hiperplazije prostate, odnosno dobroćudno uvećanje prostate (benigno uvećanje). U studijama je dokazano da je bundevino ulje lek za prostatu, zato što je uticalo na smanjenje simptoma i povećanje kvaliteta ispitanika.

Da bi ova namirnica mogla pomoći u tretiranju uvećanja prostate neophodno je da ga pijete tri meseca svakog dana. Od ove bolesti obično oboljevaju stariji muškarci, a ulje od budneve je neinvazivan lek koji pomaže kod nebakterijskih, kao i bakterijskih infekcija.

Ako sumnjate da imate uvećanje prestate, ovo su neki od simptoma: čekanje na mokrenje, bolno mokrenje, često mokrenje, pražnjenje u toku noći, nagli i neizdrživi nagon za mokrenjem. Prostata se može toliko uvećati da potpuno zaustavlja mokrenje, u tom slučaju se pacijentu stavlja urinarni kateter.

Foto:/Pexels/Karolina Grabowska

Da biste ovo zaustavili neophodno je da jednu popijete jednu kašiku ovog ulja dnevno. Možete ga mešati sa hranom, ali ga nemojte koristiti za prženje i generalno ne treba da bude izloženo visokim temperaturama.

Upotreba za kosu i lice

Ako želite da ubrzate rast kose, bučino ulje može biti prava stvar za vas. Dokazano pomaže kod onih koji imaju og blagog do srednjeg gubitka kose. Posle 3 meseca korišćenja oni koji su koristili ulje su smanjili opadanje za 40% u odnosu na one koji nisu.

Ovo tamnozeleno ulje sadrži vitamine A, K i E, kao i razne minerale i druge hranljive namirnice, čime bitno utiče na sjaj i mekoću kose. Ako želite takvo delovanje ulja, onda ga premazujete preko čitave dužine kose. Ulje može biti razblaženo, najbolje je da ga ubacite u šampon koji koristite.

Isto možete učiniti i ako želite da ulje utiče na brzinu rasta, ali je tada najbitnije skoncentrisati se na koren i dobro utrljati ulje u kožu glave kako bi se što bolje upile hranljive materije. Bundevino ulje za kosu deluje već posle par nedelja.

bundevino ulje
Foto: Freepik/drobotdean

A evo kako se bučino ulje može koristiti za lice. Pomaže kod crvenila jer ima supstance koje umiruju kožu. Bundevino ulje za lice podstiče lučenje kolagena i to je jedan od razloga zašto se često nalazi u kozmetičkim preparatima.

Ulje budneve za lice se koristi zato što ima i hidratantnu ulogu. Pomaže koži da se oporavi i smiri, pa se zato koristi i kod ekcema, psorijaze, rozacee, kuperoze i generalno kod suvog tipa kože.

Regulišite holesterol uz bučino ulje

Zasićene masne kiseline nisu dobre za zdravlje srca, nalaze se u nekim uljima, te ih treba izbegavati naročitao ako imate problema sa srcem i sa krvnom slikom. No, bundevino ulje ne spada u ta ulja, njegova lekovitost za srce je i naučno dokazana.

bundevino ulje
Foto: Mykola Lunov/Panthermedia/Profimedia

Dakle, ono će pomoći u prevenciji bolesti srca i smanjiti simptome koji mogu ukazivati na bolesno srce, a to su povišen holesterol i trigliceridi. Holesterol i trigliceridi su masti koje se talože u krvnim sudovima i tako ometaju protok krvi. Usled zakrčenja krvnih sudova zbog ovih masnoća može doći do srčanog udara i fatalnih ishoda koji na našim prostorima uopšte nisu retki.

Postoji mogućnost i da ovo ulje može smanjiti krvni pritisak ali to još uvek treba dokazati.

Bundevino ulje – lekovitost za urinarni sistem

Generalno gledano, bundevino ulje je lekovito za čitav urinarni trakt. Urinarni sistem se sastoji od bubrega, bešike i uretre. Svaki od ovih organa je podložan infekciji. Infekcija se obično penje od uretre, preko bešike do bubrega. Što se infekcija više penje, to jest razvija, to je ona ozbiljnija.

Foto/Freepik/drobotdean

Ako svakog dana popijete jednu kašiku bučinog ulja kroz dve nedelje bi trebalo da osetite poboljšanje simptoma. No, ako nemate laki oblik infekcije nemojte se oslanjati samo na ovo ulje, već se obratite vašem lekaru koji će vam pripisati odgovarajuću terapiju. Dakle, ovo lekovito ulje je tu da ublaži simptome, ne može vas u potpunosti izlečiti

Ublažava simptome menopauze

Žene između 40 i 50 godine prolaze kroz period menopauze, koja je velika promena za telo svake žene. Smatra se da ulje bundeve može pomoći u smanjenju simptoma menopauze.

Dakle, ova namirnica vam može pomoći da smanjite talase vrućine, bolovi u zglobovima, glavobolje, osećaj napetosti i neprijatnosti. Sadrži kalcijum i druge minerale koji su preko potrebni ženama u menopauzi, s obzirom da nedostatak ovih bitnih minerala utiče na nastajanje bolesti kostiju kao što je osteoporoze specifično u ovom prelaznom periodu.

noćno znojenje
Foto: Freepik/jcomp

Takođe, žene u menopauzi koje su uzimale bundevino ulje kao lek imale su povećanje nivoa HDL holesterola, koji se smatra “dobrim” holesterolom i tako pomogle zdravlju srca.

Uticaj koje bundevino ulje ima na mentalno zdravlje

Depresija i anksioznost nekad mogu nastati usled nedostatka određenih vitamina ili drugih hranljivih materija. Zato naučnici smatraju da ulje budneve može pomoći u tretiranju ovih mentalnih bolesti, iako tačan uticaj još uvek treba istražiti.

Smatra se da kašika bundevinog ulja dnevno može pomoći deci sa depresijom. No, treba naglasiti da ovi prirodni lekovi nisu zamena za stručnu pomoć.

Foto: Freepik/rawpixel.com

Ulje budneve cena i gde kupiti

Bučino ulje možete pronaći u svim bolje snabdevenim prodavnicama ili u radnjama zdrave hrane. Cena jeste nešto veća u odnosu na naše standarde. Pakovanje ulja od 200 mililitra košta oko 800 dinara. Bočice od 250 mililitra koštaju oko 1000 dinara.

Svakako, u ovu namirnicu vredi uložiti ako želite da ublažite simptome nekih od bolesti o kojima smo govorili. Ako vas zanima još lekovitih ulja, pročitajte šta kokosovo ulje radi za lice preko noći.



Izvor: Objektiv.rs, healthline.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar