OBJEKTIV ISTRAŽUJE

Sve o “Moderni”: Građani Srbije će uskoro moći da biraju između PET VAKCINA, a ovo treba da znate

Objektiv vam donosi sve karakteristike ove vakcine na koju je Srbija najduže čekala

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Vlada Sporcic, Shutterstock

Građani Srbije uskoro će moći da biraju između čak pet cepiva da bi se zaštitili od kovida-19.

Naime, pored vakcina kompanija „Sinofarm”, „Fajzer-Biontek”, „Astrazeneka”, te vakcine „sputnjik V”, u našoj zemlji će biti odobrena i vakcina američkog proizvođača „Moderna”.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Objektiv vam donosi sve karakteristike ove vakcine na koju je Srbija najduže čekala, a koja je, prema poslednjim studijama, efikasnija i od cepiva „Fajzer-Bionteka”.

RAĐENA PO NOVOJ TEHNOLOGIJI

Za razliku od kineske vakcine kompanije „Sinofarm”, „Modernino” cepivo je rađeno po novoj tehnologiji, odnosno ono sadrži iRNK kao matricu koja nosi informaciju za sintezu „S” glikoproteina. Nakon vakcinacije, imuni sistem prepoznaje ovaj glikoprotein kao strani molekul i dolazi do njegove aktivacije i stvaranja zaštitnog imuniteta (neutrališućih antitela i celularnog imuniteta), a iRNK se ne umnožava u ćeliji i vrlo brzo biva razgrađena i uklonjena. Ova vakcina sadrži veću količinu iRNK u odnosu na „Fajzerovu” vakcinu. (100 µg iRNK).

RAZMAK IZMEĐU DVE DOZE

U zemljama Evropske unije vakcina je namenjena osobama uzrasta 18 godina i starijim, a prema poslednjim podacima, njena efikasnost iznosi 94,1% u sprečavanju kovid-19 bolesti nakon primljene druge doze. Vakcina se primenjuje u dve odvojene doze sa razmakom od 28 dana, čuva se u skladištima na temperaturi od -25°C do -15 °C. Moguće je čuvanje na temperaturi od +2 °C do +8°C do 30 dana pre primene.

Foto: Shutterstock

NUSPOJAVE

Oni koji su pelcovani ovom vakcinom u kliničkim ispitivanjima su do sada u čak 92 odsto slučajeva prijavljivali bol i oticanje na mestu uboda. Oko 65 odsto vakcinisanih „Moderninim” cepivom imalo je i osećaj velikog umora. Takođe, prijavljivani su i slučajevi anafilaktičkog šoka, a zanimljivo je da su ovu reakciju imale najčešće žene. Takođe, prijavljeno je i nekoliko slučajeva upale srčanog mišića, koja je bila veoma retka.

MEŠANJE VAKCINA

Do sada se pokazalo da je ovo cepivo otporno i na nove sojeve virusa, a u mnogim zemljama ova vakcina se koristi i u drugoj, odnosno trećoj dozi. Najčešće nakon imunizacije vakcinama „Astrazeneke” i „Sinofarma”. Inače, stručnjaci savetuju da je za osobe koje su primile „Sinofarmovu” vakcinu idealno da prime neku od vakcina koje bolje stimulišu celularni imuni odgovor (bilo koja iRNK ili adenovirusna vakcina, tj. svaka osim kineske), u šta spada i „Modernina” vakcina.

OMILJENA MEĐU ZAPADNIM FACAMA

Ovom vakcinom cepila se i bivša nemačka kancelarka Angela Merkel, ali i vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti dr Entoni Fauči. Takođe, nju je izabrala i američka potpredsednica Kamala Haris, a upravo ovom vakcinom pelcovan je i francuski ministar zdravlja Olivje Veran.

Piše: NIKOLINA MARIĆ

OVU I OSTALE AKTUELNE TEME MOŽETE PROČITATI U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 28. SEPTEMBAR

Foto: Objektiv.rs

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar