Dobila je dete sa 14 godina, tokom rata je čistila TOALETE: Teška sudbina jugoslovenske pevačice

Život joj nije bio lak

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
FOTO: Printscreen/Youtube

Ljiljana Petrović Batler bila je jedna od najpoznatijih i najuspešnijih pevačica romske muzike sa ovih prostora, koja je veliku slavu dostigla i na svetskoj sceni.

Svoj prvi nastup imala je sa 12 godina, kada je zamenila bolesnu majku. Osim što je još kao devojčica zakoračila na scenu i u kafanu, Ljiljana je i veoma rano postala majka.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Tragedija je nas Cigana što mi vrlo rano sazrevamo. Ja sam bila majka sa četrnaest godina, moj prvi muž imao je tada šesnaest. Igrala sam se s decom žmurke po podrumima i ujutro sam išla da rodim. Od trčanja mi pukao vodenjak – ispričala je ona jednom prilikom.

Njena najveća škola, kako je i sama često isticala, bila je kafana. I pored velike slave i popularnosti, više puta je na svojoj koži osetila rasizam, o čemu je otvoreno govorila.

– Je*ali su mi majku cigansku hiljadu puta, počevši od kolega pa nadalje. Kao: “Šta ova Ciganka radi na televiziji svaki dan?” Uvek su Cigani bili nepoštovana nacija, a mi smo sami krivi za to, mi smo to dozvolili. Mogli smo i da se kupamo i da se peremo, pokojni Tito je dao svima sapun i vodu. Ali mi smo nacija koja nema svoje zemlje i svoje države, mi volimo da lutamo i da smo prljavi i neokupani – rekla je Ljiljana svojevremeno i dodala:

– Ja sam gradsko dete. Ne znam da govorim ciganski, meni se Cigani smeju pošto ne znam da govorim, razumem ali ne znam da govorim. Ja sam rođena Beograđanka. Majka mi je iz Zagreba, vučem dakle, i hrvatske korene, a i danas imam tamo rodbinu. Otac mi je isto bio Beograđanin. Ja volim Beograd, Beograd je moj grad, rođena sam i hoću da umrem u Beogradu.

Kada je shvatila da se sprema rat na prostoru bivše Jugoslavije, pevačica je odlučila da sa decom pobegne u Nemačku. Tamo se nije libila da radi koji god posao je mogla da nađe, pa je u jednom trenutku čak i ribala klozete.

– Ja sam i klozete čistila. U to ratno vreme bilo mi je strašno. Imala sam cilj: ili ću da pobedim sebe i svoju želju i volju za pesmom ili smo svi propali. I nije me bilo sramota, pošteno sam radila – pričala je Ljiljana.

Nakon godina provedenih u anonimnosti, producent i menadžer Dragi Šestić pronašao ju je u Dizeldorfu i ubedio je da snimi album za producentsku kuću u Holandiji. Ljiljanina karijera je nakon toga ponovo krenula uzlaznom putanjom – nastupala je u najboljim koncertnim dvoranama u Evropi, a govorila je da joj je to druga karijera. Prva je bila kafanska.

Nakon kratke, ali veoma teške borbe sa rakom Ljiljana Petrović Buttler preminula je u bolnici u Amsterdamu 26. aprila 2010. godine, u 66. godini života.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (3)

  1. Pa u to vreme i treba da se rađaju deca. Od 15 do 30 godina. Kod nas bi babe koje pređu 30 da rađaju a pre toga su landrale ko keruše sa ko zna kim. Niko ne shvata problem telegonije. Zato muslimani oblače žene onako i ne puštaju ih nigde same. Zbog toga što naše žene rade šta hoće dolazi bela kuga i činjenično stanje je da će Evropu preplaviti muslimani koji će doneti šerijatski sistem vladavine. Žene treba naterati ako treba i silom da rađaju po desetoro dece da bi se sačuvala hrišćanska Evropa.

    Odgovori
  2. Sve je individualno, možda je i do sazrevanja. Ja sam rano polno sazrela (prvi ciklus sa 9 godina, odnos sa 15), sećam se, htela sam da se udam još u osnovnoj školi, al mi moji nisu dali... Imam osećaj da sam promašila sudbinu.

    Odgovori
  3. – Tragedija je nas Cigana što mi vrlo rano sazrevamo. Ja sam bila majka sa četrnaest godina, moj prvi muž imao je tada šesnaest. Није то ни због каквог раног сазревања то је до родитељског васпитања - дете је онакво какви су му родитељи и чини оно што и родитељи чине (сигурна сам да је и њена мајка такође у 13. години постала сексуално активна и такође у 14. родила своје прво дете.

    Odgovori

Ostavite komentar