Poboljšava rad mozga, a dobar je i za creva: KOKOS bi trebalo da jedete što češće zbog OVIH stvari

Ima antiinflamatorno dejstvo

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Judith Haeusler / ImageSource / Profimedia

Kokos uglavnom jedemo kao sastojak koji se nalazi u mnogim kolačima.

Spada u biljke koja ima neverovatna lekovita svojstva, a ceo njegov plod se može iskoristiti.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Kokosova voda je prepuna zdravstvenih blagodati zahvaljujući elektrolitima, antioksidantima i vitaminu C.

Ipak, sam plod kokosa najčešće koristimo kao kremastu vegansku zamenu za biljne deserte i mlečne proizvode poput sladoleda i jogurta.

S obzirom na ove zdravstvene prednosti kokosa, trebalo bi da ga češće koristite.

Borac protiv upala

Kao deo zdrave ishrane, kokos poseduje antioksidativna svojstva jer u sebi sadrži polifenol.

Sladoled od kokosa
Foto: Aleksandar Tomic / Alamy / Alamy / Profimedia

Budući da polifenol ima antiokisadtivna svojstva, on može pomoći u nadoknađivanju oksidativnih slobodbnih radikala koji mogu dovesti do upale. Savet je da korstite svež, neprerađen i sirov kokos ili kokosovo ulje jer oni u sebi sadrže najviše antioksidativnih i antiupalnih svojstava.

Dobar je za creva

Kokos je biljka koja u sebi sadrže vlakna koja podstiču razvoj dobrih bakterija u stomaku i crevima. Kokosov orah takođe sadrži mast koja pomaže telu da apsorbuje vitamine D, E, A i K rastvorljive u masti. Ovo je važno jer vitamini D i K mogu biti povezani sa raznovrsnijim, a samim tim i otpornijim mikrobimom u crevima. Jači mikrobiom creva znači bolju probavu, imunitet i celokupno zdravlje.

Foto: – / Digifoodstock / Profimedia

Obnavlja oštećenu kožu

Kokosovo ulje je veoma dobro kad je u pitanju nega kože. Devičansko kokosovo ulje pomaže da se smiri upala i crvenilo na koži, nadoknadi nivo vlage, a čak pomaže i kod bržeg zarastanja rana. Možete ga koristiti i dok ste na moru, kako biste dobili lepši i preplanuli ten.

S obzirom na to da kokosovo ulje sadrži značajnu količinu masti, ono će takođe pomoći vašem telu da apsorbuje vitamine E i A, koji su istovremeno antioksidanti koji štite i obnavjaju kožu.

Povoljno deluje na rad mozga

Jedna od primarnih karakteristika Alchajmerove bolesti je smanjena sposobnost mozga da koristi glukozu kao gorivo, što može početi čak 10 do 15 godina pre postavljanja dijagnoze pacijentu.

Foto: – / PhotoAlto / Profimedia

Kada mozak ne može da koristi glukozu kao primarni izvor goriva, može da koristi ketonska tela kao alternativu. Kokosovo ulje je bogato prekursorima za ketonska tela, zbog čega se samatra da je bitno kao deo sveukupne ishrane pacijenata sa ovom bolešću jer pruža alternativni izvor energije mozgu.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, stil.kurir.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar