Mogu da unište CELU baštu: Ovih šest biljaka ne smete da sadite u blizini PARADAJZA

Poslušajte ove savete

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/gpointstudio

Ako želite da posadite određeno povrće u svojoj bašti, potrebno je da znate neka pravila.

Neke biljke nije dobro saditi jedne pored drugih zato što onemogućuju razvoj plodova.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Zahvaljujući biljkama koje sadite blizu paradajza, možete imati najbolji prinos najsočnijeg paradajza ali i stabiljku koja se suši, čiji plodovi boluju i puni su štetočina.

Da biste imali zdrave i sočne plodove, pažljivo birajte biljke koje ćete saditi u blizini paradajza, a ovo su neke od njih koje ne bi trebalo da sadite pored njega.

Kupus

Kupus je biljka koja izvlači sve minerale i vitamine iz zemlje u kojoj je posađen, zbog čega se on smatra najgorim komšijom paradajza. Paradajz takođe izvlači minerale iz zemlje, ali u konkurenciji sa kupusom, on definitivno gubi bitku.

kupus
Foto: Pixabay/betexion

U slučaju da imate posađeni paradajz koji se suši i nema plodove, obratite pažnju da li ste ga zasadili suviše blizu kupusu.

Kukuruz

Nemojte saditi kukuruz blizu paradajza zato što će se na njegovim plodovima naći kukuruzni crvi. Paradajz će početi da ih nagriza, pa nećete imati plodove. Nema šanse da ćete moći da odbranite paradajz od ove napasti.

Komorač

Komorač je biljka koja usporava rast svih drugih biljaka. On ispušta hemikalije koje uništavaju sve druge biljke koje se nalaze u njegovoj blizini. Ako želite da posadite komorač, najbolje je da ga sadite u saksiju ili žardinjeru, kako ne bi bio u kontaktu sa drugim biljkama.

Foto: Pixabay/congerdesign

Mirođija

Dok još nisu iznikli prvi plodovi, mirođija i paradajz su dobre komšije. Međutim, tokom rasta mirođija će odbijati lisne uši koje obožavaju paradajz, a onda kada mirođija izraste, ona prestaje da prija paradajzu. Plod paradajza neće moći da raste i zbog toga što mirođija stvara kiselu sredinu u zemljištu, koja ne odgovara paradajzu.

Patlidžan

Mnogi baštovani sade ove dve biljke jednu pored druge, ali to je velika greška jer se na njima tokom rasta stvaraju smeđe mrlje koje mogu da unište ceo zasad. Mrlje prvo nastaju na listovima, a zatim se šire i na plodove, zbog čega usporavaju rast biljaka.

Foto: Pixabay/skeeze

Ako paradajz truli zbog pojave smeđih mrlja, to znači da je bolest biljke napredovala i da se proširila na stablo i koren. Savet je da na istom mestu ne sadite paradajz naredne dve godine.

Krompir

Krompir i paradajz su veoma slične biljke kad je u pitanju njihov rast i razvoj. Međutim, ukoliko ih sadite jednu pored druge, dolazi do razvoj bolesti koje su karakteristične za njih, zbog čega plodovi neće moći da izrastu.

Ovo su biljke koje možete da sadite pored paradajza: bosiljak, beli luk, šargarepa i zelena salata.



Izvor: Objektiv.rs, stil.kurir.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar