POSNI RECEPTI

Jeftini posni kolači – ideje za ukusne i brze dezerte

Jeftini kolači koji se brzo spremaju, a koji su istovremeno prilično ukusni

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
jeftini posni kolači
Foto: Jiří Poláček/Ifood SM/Profimedia

Ko kaže da za vreme posta ne možete da se zasladite jednako dobro kao i kada ne postite. Post je pravo vreme da eksperimentišete u kuhinji i isprobavate neke drugačije recepte u odnosu na one na koje ste navikli. Takođe, to je vreme kada se zdravije hranite, kada jedete lakšu hranu nego inače. Zato je sasvim logično da vam je prva pomisao da su jeftini posni kolači nezdravi.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

No, to ne mora biti tačno. Možete uboditi vašim nepcima i sa malo novca i sa malo vremena a da to bude poprilično zdravo. Kolači i kolačići koje smo pripremili su skoro pa bezgrešni kad je u pitanju dijeta. Pa da počnemo.

Jeftini posni kolači

Za ove kolače vam neće biti potrebno previše sastojaka, većina njih vam je već poznata. Najbolje od svega je što oduzimaju malo vremena, ne zahtevaju posebno kulinarsko umeće, te su pogodni i za početnike. A pored toga, nećete potrošiti mnogo novca da sebi i svojim ukućanima pripemite nešto ukusno.

Posni ferero roše

Naravno, nemojte očekivati da posno ferero roše bude istog ukusa kao i onaj koji možete kupiti u prodavnici iz prostog razloga što su sastojci drugačiji, kao i postupak pripreme. Ali to ne znači da vam se jeftini posni kolači kao što je ferero neće dopasti. Biće vam potrebno ovih 5 sastojaka:

– 250 grama lešnika,

– 2 kašike sirovog kakao praha,

– 1 kašičica vanila ekstrakta,

– prstohvat soli,

– 3 kašičice meda ili 5 urmi.

Foto: pixabay/jhusemannde

Priprema: 18 lešnika ostavite sa strane, oni će se nalaziti u centru. Ostatak lešnika staviti u secko i izblendajte, ali nemojte previše usitniti, ne treba da dobijete prah, nego sitnije komade lešnika u koje ćete posle uvaljati smesu za kolač.

Dalje, u blender dodajte kakao prah, vanila ekstrakt. Izblendajte, pa dodajte so i med, ili urme. Blendajte dok ne dobijete lepljivu smesu koju ćete lako uobličiti u kuglice u rukama.

U centar ubacite ceo lešnik, a potom kuglice uvaljajte u usitnjen lešnik. Ostavite u frižideru na dva, tri sata da se stegnu.

Medeno srce – klasični posni kolač

Ako želite nešto brzo da spremite, a volite da se držite već poznatih ukusa, savetujemo vam da napravite medeno srce. Za to će vam biti potrebni sledeći sastojci.

– 1 šolja kisele vode,

– 1 šolja šećera,

– 1 šolja ulja,

– kašičica cimeta,

– 1 kašičica sode bikarbone,

– 2 šolje brašna,

– 3 kašike džema po ukusu,

– 100 grama crne čokolade,

– 200 grama mlevenih oraha.

jeftini posni kolači
Foto/Printscreen/YouTube
Letina Kuhinja / Leta’s Kitchen

Jeftini posni kolači kao što je medeno srce imaju prostu pripremu. Potrebno je da u vangli pomešate kiselu vodu, šećer, sodu bikarbonu, ulje, cimet i 100 grama narendane crne čokolade. Kad se svi sastojci sjedine dodajte brašno. Dobro pomešajte, da se ne naprave kuglice. A tek onda dodajte džem po izboru (obično se stavlja džem od šljiva ili kajsija).

Dobro razmutite džem da bi ukus bio pravilno raspoređen po čitavom kolaču. Smesu stavite u rernu, treba peći oko 25 minuta na 200 stepeni.

Posne kokos kuglice

Ovo je brzi recept koji možete završiti za desetak minuta. Idealan je kada vam se prijede nešto slatko, a ne biste da utrošite previše vremena da ga napravite. Jeftini posni kolači se mogu izuzetno brzo napraviti.

Potrebni su sledeći sastojci:

– 100 grama ovsenih pahuljica

– 1 banana

– 50 grama posne čokolade,

– kokosovo brašno.

Foto: Shutterstock

Priprema: Najpre potopite ovsene pahuljice u vodu i ostavite ih u vodi oko 8 minuta, kako bi omekšale. Za to vreme istopite čokoladu. U posudi sa čokoladom izgnječite jednu bananu i sve dobro pormešajte. Dodajte i ovsene pahuljice, one će zgusnuti smesu.

Smesa treba da bude dovoljno gusta da je možete oblikovati u kuglice. Ako je toliko gusta da se raspada, to znači da je potrebno dodati malo vode. Oblikujte kuglice rukama i uvaljajte ih u kokosovo brašno. Možete ostaviti u frižideru da se stegnu, a možete ih i odmah pojesti.

Jeftini posni kolači – rafaelo kuglice

Rafaelo kuglice su mnogima omiljeni slatkiš, a možete ih jesti i kad postite. Veoma se lako pravi, evo recepta kako se prave ovi jeftini posni kolači od kokosa. Biće vam potrebni sledeći sastojci.

– 250 grama posnog margarina,

– 200 grama šećera u prahu,

– 100 grama biljnog mleka u prahu,

– 180 grama kokosovog brašna,

– 30 celih lešnika.

jeftini posni kolači
Foto: pixabay/Emilia_Baczynska

Priprema: Najpre ostavite margarin da odstoji neko vreme na sobnoj temperaturi jer će se tada napraviti bolja pena. Mutite mleko u prahu dok ne postane penasto, a onda dodajte šećer u prahu i biljno mleko u prahu i 150 grama kokosovog brašna.

Biljno mleko u prahu se može kupiti u prodavnicama zdrave hrane. Sve sastojke sjediniti mikserom, smesa treba biti gusta. Onda odvojite smesu na deliće i oblikujte kuglice. U sredinu kuglica stavite lešnike. Trebalo bi od ove mere da dobijete oko 30 kuglica.

Kuglice uvaljajte u ostatak kokosovog brašna i ostavite u frižideru na par sati da se kuglice stegnu.

Jeftini posni kolači – čoko rozen kocke

Ako volite rozen torte sigurno će vam se dopasti posne čoko rozen kocke. Lako se prave i prilično su praktične, zato se i kolači sa rozen korama često prave za slave. Za ovaj kolač verovatno već imate sastojke u kuhinji, osim možda oblandi. Evo koji će vam sve sastojci biti potrebni:

– pola pakovanja rozen kora,

– 200 grama šećera,

– 125 grama margarina,

– 2 kašike kakao praha,

– 130 grama mlevenog keksa (100 grama je u smesi, 30 grama je za posipanje),

– 100 grama posne čokolade,

– 1dl vode.

Foto: Freepik/senivpetro

Priprema: Istopiti, ušpinovati šećer u jednom decilitru vode. Kad se ćešer istopi dodajte isečene tanke listiće margarina uz konstantno mešanje. U smesu dodajte 2 kašike kakao praha, 50 grama posne čokolade i 100 grama mlevenog keksa.

Iseći kore za rozen tortu na pola. Između slojeva premazujte fil dok je još uvek topao. Gornju koru takođe premažite sa filom. Istopite preostalih 50 grama čokolade pa premažite gornju koru sa njom. Onda pospite sa 30 grama mlevenog keksa. Ostaviti u frižideru na par sati da se kolač stegne. Ovakvi jeftini posni kolači će se sigurno svideti vašim ukućanima.

Jeftini posni kolač sa bananama

Slatko ne mora da znači i nezdravo. Banane se veoma lako kombinuju sa raznim sastojcima u kolačima. Ovaj prosti kolač će vam se sigurno dopasti, a još više će vam se dopasti to što nije potrebno izdvojiti veliki budžet da bi se on napravio. Potrebni su vam sledeći sastojci:

– 1 čaša šećera,

– 3 čaše mekog brašna,

– 1 kašičica praška za pecivo,

– 1 čaša kisele vode,

– 1 čaša ulja,

– 3 banane,

– 6 kašika džema od kajsija ili šljiva,

– kokos za posipanje.

Foto: Freepik/freepik

Priprema: Izgnječite banane. Banane treba da budu srednje zrele, dakle, da imaju po koju pegu. Kada ih ispasirate dodajte šećer, brašno, prašak za pecivo, kiselu vodu i ulje. Sve sastojke dobro promešajte.

Prespite smesu u pleh za pečenje i pecite oko 20 minuta (u zavisnosti od rerne) na temperaturi od 200 stepeni. Proverite da li je kolač pečen tako što ćete ga probosti čačkalicom.

Vruć kolač premažite džemom i pospite kokos preko u količini koja vam odgovara.

Ovakvi jeftini posni kolači su izuzetno jednostavni i sugnrno će vam se dopasti bar jedan od ovih recepata. A ako vas zanima koje još posne obroke možete praviti, pročitajte naš tekst o posnim salatama za slave.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar