NARODNA MEDICINA

Kurkuma kao lek za zglobove, holesterol, jetru…

Kurkuma je jedan od najčudesnijih začina koji dokazano leči mnoga teška oboljenja

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Kurkuma kao lek
Foto: profimedia/ - / Wavebreak / Profimedia

Kurkuma se već vekovima koristi kao lek u indijskoj narodnoj medicini. Zadnjih decenija postaje izrazito popularna i kod nas, te se upotrebljava kao začin, ali i za lečenje raznih bolesti.

Važna napomena

Pre nego što budemo nabrojali na koje sve načine je kurkuma dobra za zdravlje, napominjemo da je bitno razdvojiti kurkumu od kurkumina. Kurkumin je supstanca koja se stvara u kurkumi i za nju je dokazano da pomaže kod prevencije bolesti kao što su rak, Alchajmer i dijabetes.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Treba naglasiti da začin kurkuma sadrži svega 3% kurkumina, te ukoliko planirate da se lečite kurkumom – začinom, vrlo je verovatno da nećete unositi dovoljne doze kurkumina. Zato se preporučuje da ako želite da sprečite nastanak neke bolesti ili želite da smanjte simptome, da upotrebljavate kapsule kurkumina koje se mogu kupiti u apoteci.

Pored toga, kurkumin se teško apsorbuje u krvi, ali apsorpcija se povećava za čak 2000% ako se uz kurkumu koristi biber. Biber sadrži supstancu piperin koja olakšava apsorpciju kurkumina u krvi.

Sve ovo ne znači da ne treba da dodajete kurkumu u hranu koju jedete i koristite je kao lek, već da budete svesni da će rezultati biti umanjeni.

Sada ćemo preći na to kako se kurkuma, odnosno, kurkumin upotrebljava kao lek u narodnoj medicini.

Kurkuma kao lek – 7 upotreba

1) Kako se koristi kurkuma za artritis

Artritis je jedna od najčešćih zapadnjačkih bolesti. Za njega se vezuje bol i inflamacija u zglobovima, koji nekad mogu biti nepodnošljivi i ometaju normalno, svakodnevno funkcionisanje.

Foto: Freepik/azerbaijan_stockers

Naučno je dokazano da kurkuma kao lek za zglobove zaista pomaže. Rezultati studije u kojoj su se istraživali efekti kurkumina na zdravlje govore da ova supstanca ima veće dejstvo na ublažavanje zapaljenja nastalih artritisom, od lekova za bolove.

Ako želite da smanjite bolove u zglobovima preporučuje se da pijete tablete kurkumina. One često mešaju sa biberom (piperinom), kako bi se pojačali efekti.

Pored toga, efekte ćete osetiti i ako u obroke dodajete kurkumu i svako jutro u čašu vode dodate kašičicu kurkume sa pola kašičice bibera. Upozoravamo da ukus nekima može biti previše intezivan.

2) Kurkuma kao lek za holesterol

Kurkuma olakšava izlučivanje žuči iz organizma, te time olakšava organizmu da se izbori sa holesterolom i trigliceridima. To znači da ako se redovno koristi kurkuma kao lek za holesterol da ćete sprečiti zakrčivanje krvnih sudova i uticati na zdravlje rada srca.

Naravno, ni kurkuma niti bilo koji drugi lek vam neće preterano pomoći ako ne promenite ishranu. Nećete smanjiti svoj holesterol ako i dalje jedete masnu hranu, koliko god suplemenata dodali ishrani.

Foto: pixabay/summawhat

Dakle, narodna medicina će delovati samo ako prilagodite ishranu svojoj bolesti, a još bolje efekte ćete imati ako ubacite i fizičku aktivnost. Kurkuma za zdravlje se koristi tako što je pijete u čaši vode. Ne preporučuje se da se prelazi jedna kašičica dnevno.

3) Pokazuje rezultate kod prevencije od raka

Da budemo jasni, ne postoji prirodni lek protiv raka, ali ishranom i životnim stilom možete uticati na to da ga izbegnete, naročito ako je neko bolovao od kancera u vašoj porodičnoj anamnezi.

Potrebno je još istraživati da bi se uvidelo kako to kurkuma deluje protiv raka, ono što je primećeno jeste da je kurkumin u stanju da ubije i znatno smanji broj ćelija raka.

Kurkuma kao lek
Foto: pixabay/ajale

Smatra se da mnogo bolje rezultate ima kod prevencije raka, naročito onih koji se tiču digestivnih problema. Kurkuma kao lek protiv raka se koristi kao prevencija tako što se svakodnevno ovaj začin meša sa biberom, ili tako što ćete svaki dan ispijati tablete kurkumina.

4) Kurkuma kao prirodni lek za dijabetes

Kao i kod raka, kurkuma deluje na dijabetes tipa 2 samo kao prevencija. Preporučuje se da kurkumu u ishranu ubace oni koji su pred dijabetesom – osobe sa insulinskom rezistencijom, odnosno sa visokim nivoima šećera u krvi, ali ti nivoi i dalje ne prelaze granicu dijabetesa.

Nastnak dijabetesa tipa 2 se može sprečiti ukoliko sa lečenjem počnete na vreme. Kurkuma za dijabetes tu može pomoći tako što ćete je ubacivati kao začin (zajedno sa biberom) ili ispijati u čaši tople vode.

Foto: pixabay/monicore

Naravno, ako se nalazite pred dijabetesom neophodno je da tome prilagodite čitavu svoju ishranu. Prevencija ishranom i vežbanje su najbolji lekovi kod mnogih teških bolesti. Insulinska rezistencija vodi ka dijabetesu, ali i dalje ne predstavlja dijabetes. To možete shvatiti kao šansu da poradite na svom zdravlju i promenite životne navike koje su do ove bolesti dovele.

5) Začinska biljka koja potpomaže zdravlje pluća

Kurkuma je biljka koja dokazano pomaže kod čišćenja pluća, naročito se preporučuje da je koriste pušači, a od velike pomoći je i asmatičarima jer im olakšava disanje. Kurkumin smanjuje inflamacije, te se tablete kurkumina mogu piti i kod upale pluća, ali kao dodatak terapiji koju vam je pripisao lekar.

Kurkuma se koristi pluća se koristi u kombinaciji sa drugim namirnicama koje zajedno čine bombu za zdravlje. Ovaj recept će vam sigurno pomoći u čišćenju pluća.

Kurkuma kao lek
Foto: pixabay/NirmalSarkar

Potrebno vam je:

2 crna luka,

pola litre vode,

1 kašičica kurkume,

50 grama korena đumbira,

2 kašike meda po izboru.

Priprema: iseckati sve sastojke. Stavite vodu da proključa, a onda u lonac dodajte crni luk, kurkumu, đumbir i med. Ostavite da se sve kuva uz povremeno mešanje. Nakon 40 minuta kuvanja sklonite ovaj prirodni lek sa ringle i ostavite da odstoji još sat vremena na sobnoj temperaturi.

Napitak za zdravlje pluća sa kurkumom treba čuvati u tamnoj ambalaži na suvom i tamnom mestu. Dovoljno je da svako jutro na prazan stomak uzmete dve kašičice prirodnog leka.

6) Kurkuma kao lek za kandidu

Kandida je gljivica koja se već prirodno nalazi u ljudskom organizmu. Do njenog naglog bujanja dolazi kada dođe do disbalansa u crevima. Taj disbalans je često uzrokovan prekomerenom upotrebom antibiotika, stresom i neuravnoteženom ishranom.

Foto: pixabay/BARBARA808

Već smo spominjali da je kurkuma dobra za prevenciju od raka gastrointestinalnog trakta, odnosno da ima pozitivne efekte na zdravlje creva. Kurkuma kao lek za kandidu se obično koristi u kombinaciji sa cimetom.

Ovaj žuti začin deluje na kandidu tako što sprečava prijanjanje kandide uz zidove creva i tako onemogućava njeno razmnožavanje i olakšava izbacivanje. Cimet je odličan u borbi protiv infekcija i dodatno pojačava efekte kurkume.

Ova dva začina možete svakodnevno pomešati u 2 dl vode, dovoljno je da dodate po pola kašičice i popijte na prazan stomak. Uz to preporučuje se da konzumirate i ulje divljeg origana, kao i hranu sa probioticima, kao što je kiseli kupus.

7) Kurkuma za prevenciju Alchajmerove bolesti

Alchajmer je opaka neurodegenerativna bolest koja uzrokuje gubitak pamćenja i uništava neurone u kori mozga. Kurkuma kao lek pomaže kod prevencije Alchajmerove bolesti, preporučuje se da je koristite naročito ukoliko u porodici imate nekoga sa ovom bolešću.

Foto: Freepik/jigsawstocker

Nažalost, još uvek ne postoji lek protiv Alchajmerove bolesti i demencije, ali se može uticati na prevenciju ovih oboljenja. No, istraživanja su obećevajuća kada je u pitanju kurkuma kao lek za Alchajmer. Postoje naučna ohrabrenja da bi kurkumin mogao biti deo rešenja kod Alchajmerove bolesti, ali je potrebno uraditi još eksperimenata.

Poznato je da Alchajmer stvara plakove na mozgu, a kurkumin pomaže kod čišćenja tih plakova. Takođe, kurkumin iz krvi dolazi do mozga nerazgrađen, pa tako može da se nastavi njegovo antiinflamantorno delovanje u moždanoj kori.

Kurkumu možete koristiti svakodnevno ako neko u vašoj porodici boluje od Alchajmerove bolesti, a vi hoćete da sprečite njeno pojavljivanje i razvijanje.



Izvor: Objektiv.rs, healthline.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar