Tajna poruka zapisana na Munkovom “Vrisku”: Evo šta je slikar želeo da sakrije

Neobičan natpis je dugo mučio stručnjake

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Youtube

“Vrisak” Edvarda Munka je jedna od najpoznatijih slika na svetu. I dan danas intrigira ljubitelje umetnosti, ali i kritičare. Nedavno je skeniranjem čuvenog “Vriska” pronađena sakrivena poruka zapisana olovkom.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Skeniranje infracrvenim zracima je otkrilo zaista neobično poruku na platnu. Kratka i jedva vidljiva rečenica napisana na jednom od najpoznatijih dela na svetu uzrok je brojnih nagađanja u svetu umetnosti.

Tajna čuvene Munkove slike: Jeziva istina iza najpoznatijeg “Vriska”

Rečenica je olovkom napisana u gornjem levom uglu i glasi – “Ovo je mogao da naslika samo ludak”

Nova istraživanja istoričara umetnosti iz Narodnog muzeja u Norveškoj su potvrdila identitet autora tih reč. Istoričari se već dugo pitaju da li je napisana rečenica na slici vandalski čin ili ju je napisao umetnik, za koga se znalo da je tokom života imao ozbiljnih problema sa mentalnim zdravljem. Sada znamo da je reči napisao sam slikar.

Iz muzeja potvrđuju da je rečenicu sigurno napisao Munk. Uz pomoć tehnologije su uporedili rukopis sa slike sa onim u njegovim dnevnicima i pismima.

“Potpuno smo sigurni da je to Munkov rukopis, nema sumnje. Rukopis, kao i ono što znamo da se dogodilo te 1895. godine kada je Munk predstavio sliku u Norveškoj prvi put, ukazuju na to”, kaže Maji Brit Guleng, kustos u muzeju u Norveškoj.

Kako su ovo dozvolili? Jedna od najčuvenijih slika na svetu propada (VIDEO)

Kada je Munk prvi put izložio sliku izazvala je brojne polemike i kritike, mnogi su se tada okrenuli priči o Munkovom lošem mentalnom zdravlju. Otkriveno je da je umetnik u svojim dnevnicim pisao da su ga reakcije jako povredile. Upravo se zbog toga veruje se da je posle toga i dodao spornu rečenicu na sliku. Sada se “Vrisak” smatra jednom od najznačajnijih slika u istoriji umetnosti.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar