Tajna čuvene Munkove slike: Jeziva istina iza najpoznatijeg “Vriska”

Postoje čak četiri verzije "Vriska"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay.com/Perlinator

Čuveni “Vrisak” Edvarda Munka je jedna od najčuvenijih slika na svetu, procenjuje se da je druga najpoznatija slika na svetu, posle “Mona Lize”.

Ima ogroman broj reprodukcija, i nalazi se na mnogim suvenirima i odevnim predmetima. Međutim, mnogi ne znaju jezivu priču o tome kako je “Vrisak” nastao.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Munk je naslikao čak četiri “Vriska”, a najranija verzija iz 1893. godine se sada nalazi u Nacionalnoj galeriji u Oslu. Munk je proveo svoj najkreativniji period u Nemačkoj, družeći se sa umetnicima i piscima. Tada su nastala njegova najpoznatija dela. “Vrisak” je samo deo ciklusa slika pod nazivom “Životni frizovi”, koji sadrži 22 slika.

Urnebesno otkriće: Rafaelo je uradio “fejslifting” na svom autoportretu (VIDEO)

Godinu dana pre čuvene slike Munk je naslikao “Stanje bolesti u sumrak, očaj”, koja je po kompoziciji neverovatno ličila na “Vrisak”:

Inspiracija za najčuveniju sliku mu se javila 22. januara 1892. godine i njegove reči, koje je zapisao u svoj dnevni, uteruju strah u kosti:

“Dok sam šetao sa dva prijatelja, zalazilo je Sunce i na trenutak sam osetio veliku tug. Odjednom je nebo postalo krvavo crveno. Zastao sam, odjednom smrtno umoran, dok je plamteće nebo prekrilo grad i sve oko mene. Prijatelji su nastavili da šetaju, a ja sam zastao ispunjen neopisivim strahom i osetio ogroman, beskrajan vrisak koji odzvanja prirodom”, napisao je i kasnije dodao da nikada nije osetio takav strah.

Može se pretpostaviti da je glavna figura na slici sam Munj, i da je reč o auto portretu. Istoričari tvrde da bi inspiracija za izgled figure mogla da bude izložba u Parizu, na kojoj je Munk prvi put video peruansku mumiju.

N.T.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar