Zlatna pravila kućnog manikira: Stručnjaci otkrivaju 5 najvećih grešaka u nezi noktiju

Šta nikako ne smete da radite?

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/freepik

Nije dovoljno samo odvojiti vreme za manikir, morate malo više da se potrudite kako bi vam nokti bili zdravi.

Ako ih redovno održavate, a oni su i dalje lomljivi i slabi, to je verovatno znak da pravite neku od klasičnih grešaka.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Kozmetičari izdvajaju osnovne stvari koje morate da promenite tokom kućnog manikira.

1. Korišćenje sredstava za uklanjanje laka, kao što je aceton

Presudno je da izbegavate sastojke koji im oduzimaju dragocenu vlagu. Primer: uklanjanje laka acetonom. Budući da aceton s lakoćom skida pigment, takođe ima i tendenciju isušivanja nokta kao i okolne kože, što čini vaše prethodne napore hidriranja noktiju potpuno beskorisnim.

Stručnjaci za nokte se slažu da morate da odaberete sredstvo za uklanjanje laka bez acetona kako biste spasili svoje prirodne nokte (neki čak sadrže antioksidanse i vitamine za jačanje noktiju).

Foto: Freepik/valuavitaly

2. Zanemarivanje ishrane

Zamislite svoje nokte kao prozore vašeg celokupnog zdravlja, koji mogu da signaliziraju nedostatak minerala i vitamina na površini nokta. Vaši nokti takođe imaju koristi od pravih hranjivih sastojaka, koji im pomažu da izgledaju duži, jači i zdraviji.

“Obratite pažnju na svoju prehranu, vaši nokti su izgrađeni od proteina i prirodno da im je potrebno mnogo vitamina. Kad im to nedostaje, to ima fizički efekat, a nokti izgledaju lomljivo, slabo ili udubljeno”, objašnjava Ejmi Lin, stručnjak za nokte.

“Kad imamo malo proteina, kalcijuma ili drugih vitamina, to se ponekad može odraziti na noktima u obliku vertikalnih crta”, navodi Lin.

Foto: Freepik/devmaryna

Unos proteina i vitamina podjednako je važan za zdravlje noktiju kao i hidratantno ulje za kožicu. Hranjivi sastojci poput kolagena i biotina takođe pomažu u izgradnji keratina (od čega su i napravljeni vaši nokti). Jedno je istraživanje čak otkrilo da su oni koji su uzimali dodatke biotina imali 25 odsto deblje nokte, a drugo je istraživanje pokazalo da su pacijenti koji su uzimali kolagen svakodnevno tokom 24 nedelje imali bržu stopu rasta noktiju, smanjeno lomljenje i poboljšan izgled noktiju.

Foto: Freepik/freepik

3. Vertikalno “brušenje” tokom turpijanja

Evo malog bontona za turpijanje – ne želite da upotrebljavate pokrete napred-nazad. Ovakvo delovanje tokom turpijanja može da prouzrokuje razdvajanje i trošenje slojeva keratina dok ih brusite – najbolje je pomerati turpiju u jednom smeru prilikom oblikovanja nokta. Što se tiče smera, takođe je važno da nikada ne brusite vertikalno. Ugao nokta trebalo bi da bude zaustavno mesto prilikom turpijanja – nikada ne prelazite tu krivu.

Foto: Freepik/devmaryna

4. Nikada ne pravite pauzu od laka

Ako spadate među osobe koje skaču s manikira na manikir, možda biste trebali da preispitate svoj strogi raspored za posete kozmetičarki. Čak i ako se odlučite za čiste lakove i proizvode, Lin ne preporučuje ostavljanje iste boje više od tri nedelje (čak i ako vaš lak ostane gladak). Osnovni sloj bi mogao da se istrošii, a pigment bi mogao da počne da mrlja nokte.

Foto: Freepik/valuavitaly

5. Sečete ih ravno

Nikad nemojte da ravno sečete nokte.

“Nokti su prirodno zakrivljeni. Ako makazice koristite tako da nokte sečete ravno, nokat se može saviti, ponekad čak i podeliti (naročito ako su vaši nokti lomljiviji nego inače, opet zbog čestog pranja ruku).

Preporučuje se da seckanje nokta počnete sa strane prema sredini pre nego što promenite ugao.



Izvor: Objektiv.rs, 24sata.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar