LEK ZA ZATVOR

Da li soda bikarbona deluje protiv zatvora?

Soda pomaže kod raznih stanja, ali da li je takav slučaj i sa konstipacijom?

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Soda bikarbona protiv zatvora
Foto: Freepik/jcomp

Dijeta siromašna vlaknima, manjak unošenja tečnosti i fizičke aktivnosti su osnovni uzroci konstipacije. Menjanje ovih navika su neophodne ako želite da poboljšate svoje varenje i da više nemate zatvor, kao i druge bolesti koje konstipacija sa sobom povlači. Mnogi smatraju da soda bikarbona deluje protiv zatvora, no da li je to naučno potkovana istina?

Kako soda bikarbona utiče na zdravlje stomaka?

Istina je da ne postoji naučno istraživanje koje bi sa sigurnošću potvrdilo ovu tvrdnju. Premalo je studija je rađeno da bi se uticaj sode bikarbone na konstipaciju mogao smatrati činjeničnim.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Zato se dokazi o njenom dejstvu uglavnom nalaze na internetu i pričama “od usta do usta”. Dakle, ne postoji zvaničan naučni dokaz o dejstvima sode na zatvor, ali sa druge strane ne postoji ni zvaničan dokaz da soda bikarbona ne pomaže kod ovih stanja.

Smatra se da postoji dva načina kako soda bikarbona deluje protiv zatvora.

1) Kupanje u sodi bikarboni

Ovaj metod sasvim ima smisla. Radi se o tome da topla kupka sa sodom bikarbonom pomaže kod konstipacije tako što smanjuje bolove i time će stimulisati analni sfinkter (mišić koji zadržava propuštanje stolice). To će olakšati lakše izbacivanje stolice, jer će ovaj mišić biti opušteniji.

Kupka se pravi tako što napunite kadu toplom vodom. U čašu sipate toplu vodu i razmutite dve kašike sode bikarbone, a onda prespite vodu ravnomerno u kadu, kako bi se soda lakše razložila.

Soda bikarbona protiv zatvora
Foto/Pexels/Kaboompics

Sledeći korak je da sedite u toploj kupki onoliko koliko vama odgovara i opuštate se.

2) Soda bikarbona u vodi protiv zatvora

Soda se neretko koristi za smanjenje kiseline u želucu, pa i u čitavom organizmu. Za kiselinu u želucu pomažu razni čajevi za želudac, ali i kašika sode bikarbone razmućena u čaši vode.

Još jedan način kako se ona koristi jeste i protiv zatvora. Deluje tako što uzrokuje kontrakcije digestivnog trakta, što omogućava lakše i bezbolnije izbacivanje stolice. Smatra se da deluje naročito ako je ispijate posle obroka, jer i unošenje hrane u organizam uzrokuje kontrkcije creva.

Neželjeni efekti konzumacije sode bikarbone

Iako je natrijum bikarbonat prilično efektan kod lečenja čitavog spektra simptoma, treba da znate da ona ima određene neželjene efekte. Oni se pojavljuju kada se soda bikarbona protiv zatvora upotrebaljava više nego što se preporučuje.

Soda bikarbona, Foto:Pixabay/ Monfocus

Soda može izazvati sledeće neželjene efekte:

– povraćanje,

– dijareja,

– često uriniranje,

– slabost u mišićima,

– spazmi mišića,

– konvulzije,

– iritabilnost.

Dakle, konzumacija sode radi lečenja zatvora, može izazvati kontraefekat i izazvati dijareju i razne druge neželjene posledice. Zato budite pažljivi i nemojte ispijati sodu više od jedne kašike dnevno u šolji vode na dan, sem ako nemate drugačiju preporuku od strane stručnog lica.

Takođe, treba ukazati i na to da natrijum bikarbonat sadrži puno natrijuma u sebi. Prekomereno korišćenje natrijuma može izazvati povećava rizik od raznih bolesti, naročito ako ste već osetljivi na so ili već unosite puno slanije hrane. Tada povećavate rizik od visokog krvnog pritiska, bolesti bubrega i bolesti srca.

Foto: Freepik/Freepik

Šta još pomaže kod zatvora?

Dakle, ne postoje naučni dokazi da soda bikarbona protiv zatvora zaista funkcioniše, iako se zna da utiče na kontrakcije creva. No, primarna stvar na koju bi trebalo da se fokusirate kada imate problema sa konstipacijom jeste da poboljšate svoju ishranu, a to se naročito odnosi na vlakna i da unosite više vode.

Ove stvari su ključne kada u borbi sa konstipacijom. Defintivno pomaže voće, povrće bogata vlaknima, a tu se najčešće govori o suvim šljivama, koje su odlične za zatvor.

Postoje i razni čajevi koji pomažu kad imate problema sa redovnom stolicom, među njima se naročito ističe čaj od sene.

Ovaj čaj se može pripremati na dva načina. Prvi je da kašičicu sušenih listova sene ubacite u šolju vrele vode i ostavite da odstoji oko 15 minuta i potom procedite. Drugi način je da sipate kašičicu sene u hladnu vodu, preklopite i ostavite da odstoji 12 sati.

Soda bikarbona protiv zatvora
Foto: Pixabay/ Evita-ochel

Nemojte piti više sene nego što se preporučuje, jer vam to može napraviti većih problema sa stomakom.

Soda bikarbona protiv zatvora – zaključak

Soda bikarbona je jedna metoda kako možete da se borite sa konstipacijom. Ono što joj ne ide u prilog jeste da uticaj sode na zatvor nije naučno dokazan i da takve studije tek treba da se odrade. Sa druge strane, poznato je da soda pozitivno utiče na kiselinu i na generalno zravlje stomaka, izbacivanje gasova i kontrakcije gastrointestinalnog trakta.

No, soda ne treba da vam bude prvi izbor kada imate problema sa zatvorom, iako može uticati na smanjenje bola i pokretanje analnih mišića sfinktera. Ipak, ona ne može sasvim rešiti vaš problem, već ga može donekle ublažiti.

Ako želite da se trajno rešite konstipacije neophodno je da promenite način ishrane i počnete da unosite više vlakna putem hrane. Vlakna se nalaze u voću, povrću, kuvanoj hrani. Nje nema u pecivima, slatkišima, brzoj hrani i industrijskoj hrani.

Foto: Freepik/freepic.diller

Takođe, zatvor može ukazivati na to da ne unosite dovoljno vode, dnevno se preporučuje unošenje minimum dva litra vode, a u odnosu na kilažu možda je potrebno i više.

Treća stvar koja je izuzetno delotvorna jeste fizička aktivnost. Ona podstiče kontrakcije creva i pravilno varenje, a uz to i zdravlje čitavog organizma.



Izvor: Objektiv.rs, medicalnewstoday

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar