NA DANAŠNJI DAN

140 godina od smrti velikog Dostojevskog: Evo šta je pisao o Srbima

"Srbi su vatrene patriote"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay.com/jackmac34

Jedan od najvećih ruskih pisaca Fjodor Dostojevski preminuo je na današnji dan pre 140 godina. Pisac pripada epohi klasičnog realizma u ruskoj književnosti. Posebno se izdvojio zahvaljujući svom talentu i originalnom stilom. Njegova književnost je značajno uticala na tokove evropske književnosti.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Svi smo čitali romane “Zločin i kazna”, “Braća Karamazovi”, “Dvojnik” i “Idiot”. Međutim, da li znate šta je Dostojevski pisao o Srbima u svojim “Piščevim zapisima”?

Evo šta je Žil Vern pisao o Srbiji: “Na celom Dunavu nema lepšeg mesta od Đerdapa”

Poput drugih ruskih realista Srbiju je video poput nekog ideala slobode, kao i borbe za oslobođenje. U “Piščevim zapisima” je pratio stanje Balkanu i kako su tekli Balkanski ratovi. Opisivao je da Srbe doživljava kao oslobodioce od Turaka, kao i oslobodioce Balkana i Evrope.

Evo kako su izgledali njegovi zapisi:

“Mislim da postoje dve Srbije. Jedna je Srbija viših krugova, ona je nestrpljiva i bez iskustva. Ova Srbija nije još živela istinskim  životom, nije još pokazala svoju akciju, ali već strasno mašta o budućnosti. Ova Srbija ima već svoje partije i zna za intrige koje ponekad dobijaju neverovatne razmere. Takve intrige se ne možemo sresti ni u nacijama koje su mnogo starije, veće i kudikamo samostalnije, nego što je Srbija”, napisao je Dostojevski i dodao:

Biografija najvećeg rodoljuba: Najlepše pesme Alekse Šantića

“Međutim, postoji i ona narodna Srbija. Ona jedino Ruse smatra svojim izbaviteljima, svojom braćom. Srbija naroda ruskog cara gleda kao Sunce, ona voli Ruse i veruje im. Na samom kraju želim reži da neće mnogo vremena proći i javiće se spasonosna reakcija, jer su većina Srba vatrene patriote. Oni će se setiti Rusa koji su život poklonili za njihovu zemlju. Veliki ruski duh će ostaviti svoje tragove u njihovim dušama, a iz ruske krvi koja je prolivena u Srbiji izrašće i srpska slava. I Srbi će se uveriti da je ruska pomoć bila nesebična i da Rusi, ginući za Srbiju, nisu imali nameru da je osvajaju.”

Velike ljubavi Branislava Nušića: Romantične priče o lepezi i buretu za kupusIzvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar