NA DANAŠNJI DAN

Evo šta je Žil Vern pisao o Srbiji: “Na celom Dunavu nema lepšeg mesta od Đerdapa”

Sve lepote Smedereva, Đerdapa, Golupca i Beograda

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Wikipedia

Otac naučne fantastike i pisac budućnosti Žil Vern rođen je na današnji dan 1828. godine. Važi za jednog od najznačajnijih francuskih pisaca. Generacije su odrasle uz njegove romane “Dvadeset hiljada milja pod morem”, “Put u središte zemlje” i “Put oko sveta za 80 dana”.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Mnoge je upravo Žil Vern uveo u svet naučne fantastike. Smatralo se da je hiljadama godina ispred svoga vremena. Međutim, da li ste pročitali njegov roman “Dunavski razboljnici”? U ovom interesantnom ostvarenju, koje je objavljeno tri godine nakon njegove smerti, je opisao neka od najlepših mesta u Srbiji. Evo šta je veliki Žil Vern pisao o našoj zemlji.

Roman predstavlja priču u bugarskom ribaru Iliji Brušu koji se uputio na krstarenje Dunavom sve do Crnog moga. Sa druge strane nam je prikazana neobična istraga detektiva Karla Dragoša.

Brutalno iskren: Neprolazne mudrosti velikog Čehova

Najveća uloga je pripala Zemunu. U romanu je glavni junak tu neočekivano završio u zatvoru. Ključni događaji su se odvijali na Zemunskom keju. Nakon hapšenja u Zemunu protagonista ipak nije mogao da uživa u raskošima Srbije, iako im se ranije radovao. Evo kako je opisano Ilijino putovanje kroz Srbiju:

“Opazio je da prolaze pored Beograda, pravog belog grada. Reč je o gradu koji je izgrađen terasasto na brdu koje nadvisuje kneževska palata, Konak, grad s predgrađima u koje stiže velika količina robe u tranzitu. Primetio ga je samo zato što Beograd označava srpsku granicu na kojoj prestaje moć Izara Rone. Ali, posle Beograda nije više obraćao pažnju ni na šta. Ilija nije video ni Smederevo, drevnu prestonicu Srbije poznatu po vinogradima koji je okružuju. Nije video ni Golubac, gde pokazuju pećinu u kojoj je Sveti Đorđe prema legendi ostavio telo zmaja koga je ubio vlastitim rukama. Promakao mu je i Đerdap, ta slavna klisura nad kojom se dižu kamene litice visoke četiri stotine metara i duž koje se Dunav survava i besno razbija o stene kojima je posuto njegovo korito.”

Biografija najvećeg rodoljuba: Najlepše pesme Alekse Šantića

Lepote Srbije piscu Žilu Vernu nisu promakle, pa je morao da iskoristi priliku da ih opiše. Vern, kroz protagonistu romana Iliju, u jednom trenutku u zanosu kaže: “Ako nema na svetu lepše reke od Dunava, na celom Dunavu nema lepšeg mesta od Đerdapa.”

Takođe, pisac je uveo u priču i jednog srpskog junaka koji se zove Mihailo Mihailović, on je ključ u rešavanju misterije romana.

Istekla autorska prava za “Velikog Getsbija”: Sada svako može da pravi šta poželi, serija je već u najavi



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar