NA DANAŠNJI DAN

Velike ljubavi Branislava Nušića: Romantične priče o lepezi i buretu za kupus

Ovako se udvarao veliki pisac

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Youtube/ Brainz TV

Na današnji dan 1938. godine preminuo je Branislav Nušić. Reč je o jednom od najvoljenijih domaćih pisaca u čijem radu odrasli uživaju, deca ga obožavaju, a glumce inspiriše.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Pored bogatog književnog opusa, autor “Hajduka”, “Gospođe ministarke”, “Narodnog poslanika” i “Sumnjivog lica” je posebno poznat po svom bogatom privatnom životu. Privatne anegdote je ovaj majstor komedije izneo u svojoj “Autobiografiji”. Upravo tako smo i saznali za njegove šarmantne priče o svojim velikim ljubavima.

“Mali princ” najlepši citati: O prijateljstvu, ljubavi i jednoj ruži

Prva Nušićeva ljubav bila je Persa. Bila je to pegava i mala devojčica iz njegovog komšiluka. Znali su se od ranog detinjstva, ali je pisac samo od jednom (kako to obično biva) shvatio da je ludo zaljubljen u Persu. Ljubav joj je izjavio na jednom izuzetno neobičnom mestu – u buretu za kupus. Naime, igrali su se žmurke i oboje su se našli skriveni u buretu koje je njegova majka koristila za kiseljenje kupusa.

Pisao je da voli “njene žute čarape, iskrivljene štikle na cipelama, jedva je čekao da je sretne i vidi iskren osmeh na njenom pegavom licu”. Znamo da je Persa bila ćerka profesora matematike, a ona Nušiću baš nije išla. Zbog svoje drage je odlučio da dobro nauči matematiku. Međutim, brzo je shvatio da nije imao vremena i za tu veliku ljubav i tu veliku nauku. Izabrao je ljubav i dobio jedinicu. Pomirio se da sudbinom i činjenicom da ga Persin otac nikada neće prihvatiti. Oboje su odlučili da se otruju tako što će da pojedu šibice i okončaju svoju nesrećnu ljubav. Ipak ljubav je postala nesrećna tek kada je Persa dobila batine od majke, koja je shvatila šta su uradili, i omrzla je momka.

Film ili knjiga? Evo šta Stiven King misli o Kjubrikovoj adaptaciji romana “Isijavanje”

Kao student bio je ludo zaljubljenu u Milicu Terzibašić, ona je bila sestra njegovog druga. Tako su se i upoznali, bila je bogata i lepa. Poznato je da se i njoj svideo Nušić, divila mu se slušajući bratovljeva prepričavanja njihovih dogodoviština. Upoznali su se na nedeljnom služenju, a nakon toga su se viđali po balovima. Ova ljubav je imala tužni kraj. Branislav je zbog pesme “Dva raba” otišao u zatvor, a tada se Milica teško razbolela. Nušić je brigu o njoj poverio svom dobrom prijatelju. Dok je Nušić bio u zatvoru njih dvoje su se zaljubili i tu se završila romansa Branislava i Milice. Ovo je pisca izuzetno povredilo. Tokom karijere nije pisao mnogo ljubavnih pesama – samo dve pesme su posvećene, i obe su Milici.

Čuvena je ljubavna priča o Nušiću i Darinki Đorđević. Ova Beograđanka je imala sedamnaest godina kada ju je Nušić zaprosio. Bila je to ljubav na prvi pogled. Svoje divljenje Darinci je uspeo tek da iskaže na jednom maskenbalu. Poznata je priča da je na jednoj lepezi napisao sva svoja osećanja. U pesmi, na lepezi, joj je otkrio sve tajne svoga srca. Vrlo brzo su se venčali.

Fanovi opčinjeni: Tomi Šelbi iz serije “Peaky Blinders” može da vam čita priče pred spavanje

Poznata je priča da je pred nju pisac postavio tri uslova, od kojih je jedan morala da prihvati, a to su – kocka, piće ili žene. Darinka nije izabrala kocku, znala je da tako može da ostane bez novca i kuće. Nije birala ni piće, jer nije želela da ugrozi zdravlje supruga i dece. Pa je izabrala – žene. Morala je da potpiše da to suprugu dopušta i zatim su se venčali u manastiru u blizini Bitolja.

Sve mladalačke ljubavi je preboleo, a u svojoj “Autobiografiji” je napisao sledeću rečenicu, iako istorijski spisi svedoče tome da je imao tri ili četiri velike ljubavi, a ne trinaest.

“Moja trinaesta ljubav, to je moja žena. Ja sam odavna znao da je broj trinaest malerozan, ali nisam znao da to i u ljubavi važi.”  Znamo da je brak Darinke i Branislava bio skladan i pun ljubavi i poštovanja. Dobili su troje dece: Margitu, Strahinju-Bana i Oliveru.

Godine 1899. ovaj par je napisao pismo njegovim roditeljima u kojem piše da su doneli odluku da se razvedu. Naveli su da su najveći razlog njena tvrdoglavost i ljubomora.

Kasnije je rekao da mu je ljubav samo nanela bol, a komentarišući muke sa ženama napisao je da na Zemlji ima tri pola: “severni ledeni, južni ledeni i ženski ledeni pol”.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar