Sećanje na jednu od najvećih domaćih glumica: Filmovi Mire Furlan u Jugoslovenskoj kinoteci

Bogat repeartoar za februar

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: E-stock/Dušan Milenković

Februarski program Jugoslovenske kinoteke obeležiće program “Sećanje na” posvećen retrospektivi ostvarenja nedavno preminule glumice Mire Furlan i presek karijere američkog glumca Klerka Gebla u ciklusu “Velikani svetskog filma”.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Film “Pavle Pavlović” (1975) doajena srpske kinematografije Puriše Ðorđevića digitalno je restaurisan ui nova kopija biće prikazana na dve besplatne projekcije – 1. i 2. februara od 19 sati u sali Makavejev. U toj socijalnoj drami iz radničkog života igrali su Bekim Fehmiu, Milena Dravić i Slobodan Ðurić.

Prva srpska rediteljka: Pomerila je granice domaćeg filma, prkosila svima i zapalila Čkalju

Kinoteka će u februaru biti domaćin dve revije – Dani igre na filmu i Dani japanskog filma. U prva dva dana februara u popodnevnom terminu ciklus “Po željama gledalaca” prikazuje meksički film “Jedan dan života” (1950) Emilija Fernandeza i švedski “Krici i šaputanja” (1972) Ingmara Bergmana.

Ciklus Velikani svetskog filma ovog meseca posvećen je čuvenom glumcu Klerku Geblu, povodom 120 godina od njegovog rođenja i 60 godina od smrti. Izbor iz opusa jedne od najvećih muških zvezda klasičnog američkog filma prikazuje se od 3. do 7. februara u sali Makavejev, uz reprizu krajem meseca u Muzeju kinoteke. Program otvara komedija i romansa “Dogodilo se jedne noći” (1934) Frenka Kapre, koja je slavnom glumcu donela Oskara za glavnu ulogu. Ciklus obuhvata poznata dela sedme umetnosti gde je Gejbl briljirao – “Prohujalo sa vihorom”, “Mogambo” (1953) Džona Forda, “Neprilagođeni” (Misfits 1961) Džona Hjustona.

Stiže film “Peaky Blinders”: Tomi Šelbi se neće tako lako povući

Program “Sećanje na…” od 10. do 14. februara prikazuje retrospektivu Mire Furlan, jedne od najboljih glumica sa prostora nekadašnje Jugoslavije, koja je preminula tokom januara u Los Anđelesu u 66. godini.

Poseban talenat, njena lepota i harizma ponovo će doći do izražaja u filmovima – “Kiklop” (1982) Antuna Vrdoljaka i “Lepota poroka” (1986) Živka Nikolića, za koje je dobila dve Zlatne arene na festivalu u Puli, ali i vanserijske role koje je ostvarila u filmovima “Otac na službenom putu” (1985) Emira Kusturice, “U raljama života” (1984) i “Za sreću je potrebno troje” (1985) Rajka Grlića, “Turneja” (2008) Gorana Markovića.

Program “Sećanje na…” održava se i u Muzeju kinoteke, a 2. i 3. februar posvećen je reditelju i scenaristi Nikoli Stojanoviću, koji je preminuo prošlog meseca u Beogradu, u 79. godini.

Da li se sećate “Seranovih”? Ovako sada izgledaju članovi omiljene španske porodice (FOTO)

Na dan 19. februara navršava se osam godina od iznenadne smrti reditelja i scenariste Dinka Tucakovića   dugogodišnjeg upravnika Muzeja kinoteke i tog dana na njegov opus podsetiće projekcije muzičkog dokumentarnog filma “The Rubber Soul Project” (2004) i igranog dugometražnog projekta “Doktor Rej i đavoli”(2012).

U programu “Džon Hjuston na bis” od 20. do 24. februara ponovo će moći da se vide filmovi jednog od najvećih holivudskih reditelja svih vremena.



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar