NA DANAŠNJI DAN

Prva srpska rediteljka: Pomerila je granice domaćeg filma, prkosila svima i zapalila Čkalju

Soja Jovanović je režirala filmove "Orlovi rano lete", "Put oko sveta" i "Sumnjivo lice"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Wikipedia

Na današnji dan 1922. godine rođena je velika Sofija Soja Jovanović. Bila je prva srpska filmska i pozorišna režiserka. Pomerila je granice domaćeg filma i svojim talentom zauvek promenila domaću kinematografiju.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Soji Jovanović nikakav izazov nije predstavljao prepreku. Volela je film, književnost i umetnost, prkosila je svima koji su joj stali na put. Režirala je prvi srpski dugometražni film u boji “Pop Ćira i Pop Spira”. Autorka je filmova “Sumnjivo lice” (1954), “Put oko sveta” (1964) i “Orlovi rano lete” (1966). Postavila je legendarne predstave “Neki to vole vruće” i “Kabare”. Nažalost, danas je mnogo manje poznata od svojih savremenika.

Mads Mikelsen i Tomas Vinterberg za Objektiv: Evo zašto je film “Još jedna tura” očarao svet (FOTO+VIDEO)

Njena TV drama “Izvinjavamo se, mnogo se izvinjavamo” iz 1993. godine izabrana je za najbolju dramu ikada odigranu na televiziji. Kada je radila znala je tačno šta želi da prikaže u svojim ostvarenjima.

Njen prvi film je bio “Sumnjivo lice”. Poznata je anegdota da je tada glumce naterala da jašu konje. Govorila je da je Bata Paskaljević to brzo naučio, ali da nije shvatio da konji ne vole iznenadne ošte zvuke. Tako se i našao na zemlji tokom snimanja. Soja je samo pitala snimatelja da li je sve snimio, a tek kada je dobila pozitivan odgovor rekla je – “Fino. Sada Bata može da ide u bolnicu”.

Omiljena baka Holivuda puni 99 godina: Legendarne izjave Beti Vajt

Poznato je da je pred samo snimanje ostvarenja “Put oko sveta” slomila nogu, ali je to nije zaustavilo.

“Doktori su mi stavili gips, kost je sporo i teško srašćavala. Međutim, kako nemoguće ne postoji, počela sam da radim, pomažući se štakama. I prohodala sam u toku snimanja”, rekla je svojevremeno Soja.

Kada je snimala film “Orlovi rano lete” učinilo joj se da scena sa zapaljenim mlinom ne deluje dovoljno uverljivo. Tada joj se, kako je ona govorila, “nešto svidela ideja da Čkalja bude malo zapaljen”. Pitala je pirotehničara da li je to izvodljivo, a on je rekao da jeste.

Zamolila je da Čkalji ne kažu šta se dešava. Postavili su dve kamere pošto je znala da Čkalja neće želeti da ponovi scenu ukoliko se nešto desi. Na opšte zadovoljstvo u plamenu je, preplašeni Čkalja istrčao iz mlina i skočio u reku. Plamen je bio toliko jak da je nekoliko trenutaka izbijao iz vode. Kada je izašao bio je očajan i zato što je mislio da neće delovati autentično, bio je spreman da ponovi tu scenu.

Iz svedočenja glumaca sa kojima je radila znamo da je bila stroga, ali i nežna. Prema njima se ponašala kao majka prema deci.

Legendarni Orson Vels je govorio: “Najbolji glumac na celom svetu je Pavle Vuisić”

“Ja volim glumce sa kojima radim. Oni su poput mojih lutaka, poput moje dece. Glumci to znaju i zato mi uzvraćaju istom merom. Uzvraćaju mi ljubavlju”, govorila je Soja.

Poznata je i po britkom umu i odličnom humoru. Kada bi je drugi pitali “Ko je Soja?” ona bi odgovarala:

“Soja, to vam je jedna obična, korisna industrijska biljka!” Mi vam sada kažemo Soja je bila kraljica srpskog filma!



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar