VELELEPNO

Spomenik Stefanu Nemanji ima 4 velika reljefa, evo šta oni predstavljaju!

Na unutrašnjem delu spomenika nalaze se reljefi koji asociraju na tradicionalni duborez i srpsko srednjovekovno sakralno slikarstvo

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Objektiv

Znamo da skulptura Stefana Nemanje, koja se nalazi na Savskom trgu, u desnoj ruci drži mač, dok u levoj ruci drži Hilandarsku povelju. Ali šta tačno predstavljaju reljefi na postamentu spomenika?

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Spomenik je visok 23 metara i težak čak 68 tona. Veliki župan ne stoji na uobičajnom postamentu, naime, pod njegovim nogama se nalazi “napukli vizantijski šlem”. Šlem se oslanja na zemlju, a odatle prodire vladarsko žezlo. Najavljeno je da će unutrašnjost postamenta biti dostupna svim građanima.

Foto: Objektiv

Na unutrašnjem delu spomenika nalaze se reljefi na kojima će biti prikazana istorija dinastije Nemanjić, ali i istorija tadašnje Srbije. Ova dela asociraju na tradicionalni duborez, kao i srpsko srednjovekovno sakralno slikarstvo.

Odmah pored velikog natpisa “Veliki župan srpski Stefan Nemanja” je izgravirana vinova loza sa grožđem. Ona predstavlja blagorodnu dinastiju Nemanjića.

Spomenik ima četiri velika reljefa, a evo šta oni predstavljaju:

Jedan reljef predstava najznačajnije bitke Stefana Nemanje. Bilo je bitno prikazati Stefana Nemanju kao mudrog vladara i hrabrog ratnika. Reljef će posetioce podsetiti na Nemanjin rat za Vizantijom, ali i kasnije osvanje Niša, Kosova i Metohije. Zatim borbe kod Zete i Dubrovnika.

Simbolika iza velelepne statue: Šta Stefan Nemanja drži u LEVOJ šaci i zašto je MAČ izabran umesto krsta

Jedan reljef prikazuje manastire Studenicu, ali i Hilandar, kao i Nemanju kao Svetog Simeona. To su, kao što dobro znamo, dve najznačajnije zadužnine Stefana Nemanje. Ovaj deo postamenta prikazuje Nemanjino okretanje veri, kao i značaj pravoslavne vere u srpskoj kulturi. Ovaj reljef predstavlja drugu eru njegovog života. Bitno je da zapamtimo da je on jedan od utemeljivača Srpske pravoslavne crkve. Prikazuje nam kako i zašto je Stefan Nemanja postao monah Simeon, i zašto mu je bilo važno da se posveti religiji.

Sahrani Stefana Nemanje je posvećen poseban reljef. Znamo da je monah Simeon preminuo u manastiru Hilandar, u dubokoj starosti. Prema starom predanju u trenutku njegove smrti prostoriju je obasjala moćna svetlost. Kanonizovan je već sledeće godine kao Sveti Simeon Mirotočivi. Osam godina kasnije je njegov sin Sava mošti oca preneo u rodnu Rašku. Nad njima je izmirio svoju stariju braću Stefana i Vukana. Ovo je jedan od najznačajnijih istorijskih trenutaka u srednjovekovnoj Srbiji. Njegove mošti su zatim položene u Bogorodičinu crkvu u Studenici. U istoj crkvi je sahranjena i supruga Stefana Nemanje, ona je kasnije kanonizovana kao Sveta Anastasija.

Poslednji reljef predstavlja stablo dinastije Nemanjića. Ovaj reljef je urađen po ugledu na fresku iz manastira Visoki Dečani u Metohiji. Na reljefu će biti prikazani svi vladari ove dinastije. Nemanjići su Srbijom vladali više od dva veka i ostvarili najveće proširenje srednjovekovne Srbije. Predstavlja sve vladare od Stefana Nemanje, preko Stefana Prvovenčanog, Stefana Dečanskog, cara Dušana pa do Uroša najekog. Na spomeniku je naglašeno da je Stefan Nemanja rodonačelnik jedne ovako važne dinastije.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar