Magičan svet “Wandavision”: Ovo morate da znate pre nego što pogledate seriju o Skarletnoj veštici

Evo kako je serija povezana sa Marvelovim filmovima

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Youtube/Marvel Entertainment

Studio Marvel je napokon prikazao prve dve epizode serije “Wandavision”. Reč je o potpuno drugačijem pristupu Marvelovom filmskog univerzumu. Nove avanture Skarletne veštice (“Scarlet Witch” igra Elizabet Olsen) i Vizije (Lik “Vision” igra Pol Betni) su nam prikazane kroz mešavinu starih sitkoma i akcionog filma.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Reč je o prvoj seriji smeštenoj u Marvelov filmski univerzum. Pratiće je serije “Soko i Zimski Vojnik”, “Loki”, “Hokaj” i “Ms. Marvel”. Serija će, takođe, biti direktno povezana sa budućim filmovima: “Spajdermen 3” i “Doktor Strejndž: Multiverzum ludila”. Evo šta treba da znate pre nego što pogledate prvu epizodu “Wandavision”:

Ko je zaista Skarletna veštica? Marvelova najmoćnija superheroina je Srpkinja

Istorija Skarletne veštice i Vizije

Pre gledanja prve epizode moramo da se podsetimo istorije Skarletne veštica i Vizije u Marvelovim filmovima. Vanda Maksimof tj. Skarletna veštica se prvi put pojavila 2014. godine na samom kraju filma “Kapetan Amerika: Zimski vojnik” zajedno sa svojim bratom Pjetrom (Quiksilver). Naglašeno nam je da su jedni od rethih dobrovoljaca koji su preživeli eksperimente koje je tajna organizacija “Hidra” sprovodila kako bi ljudima dala super moći. Njihove moći potiču iz Lokijevog skiptara koji sadrži jedan kamen beskonačnosti – kamen uma. Vanda može da kontroliše realnost, pomera stvari umom, čita misli i koristi magiju haosa, dok Pjetro poseduje neverovatnu brzinu. Vanda počinje ako negativac, ona i njen brat žele da se osvete Ajronmenu, pošto su njihovi roditelji poginuli zbog oružija koje je on proizvodio. Međutim, kako vidimo u filmu “Avendžersi: Doba ultrona”, shvataju da je Ultron zao i odlučuju da pomognu Avendžersima kako bi spasili svoju rodnu zemlju – Sokoviju. U velikoj borbi protiv Ultrona umire Vandin brat Pjetro, a ona odlazi sa Avendžersima, koji započinje njen trening. Na samom kraju tog filma se upoznaju Vanda i Vizija, on je spašava u Sokoviji.

Vizija se na neobičan način pojavio još u filmu “Ajronmen” iz 2008. godine. Glumac Pol Betni (koji sada igra Viziju) je davao glas kompjuterskom sistemu pod imenom Džarvis. U filmu “Avendžersi: Doba Ultrona” zahvaljujući kamenu uma i moćima Torovog čekića Džarvis postaje Vizija – android sa neverovatnim moćima.

Foto: Printscreen/Youtube/Screen Master

I Vanda i Vizija su imali bitnu ulogu u filmu “Kapetan Amerika: Građanski rat”. U tom filmu se Kapetan Amerika i Ajronmen sukobljavaju oko pitanja da li vlade sveta treba da nadziru rad superheroja. Vanda i Vizija se tada nađu na različitim stranama borbe. Takođe, Vanda bori sa činjenicom da ne zna da kontroliše svoje moći, dok Vizija shvata da počinje da razvija ljudska osećanja iako nije čovek. U toku ovog filma se rađa romansa između njih i Vizija odlučuje da pobegne sa Vandom, koju Kapetan Amerika na kraju filma oslobađa iz zatvora.

Oboje su se borili protiv velikog negativca Tanosa u filmu “Avendžersi: Rat beskraja”. Vanda tokom celog ostvarenja pokušava da sakrije Viziju od Tanosa, pošto se u njegovom čelu nalazi kamen beskonačnosti. Ipak shvata da mora da se pridruži borbi i Vanda ubija veliki broj neprijatelja. Za to vreme Šuri (sestra Crnog pantera) pokušava da napravi drugi izvor života za Viziju, ali ne znamo da li uspeva. Na samom kraju Skarletna veštica shvata da mora da ubije Viziju i uništi kamen koji mu daje život kako bi spasila čovečanstvo. To i uradi, ali se ova žrtva pokaže uzaludnom, i Vanda nestane sa polovinom superheroja koje Tanos ubije u tom filmu.

U sledećem ostvarenju “Avendžersi: Kraj igre” Vanda se pokaže kao bitan igrač i jedan od najjačih Avendžersa. Napada Tanosa uz čuvenu rečenicu “Ti si mi oduzeo sve što sam imala”, na šta joj on govori “Ni ne znam ko si ti”, a ona na to odgovara “Znaćeš”. Jedna je od retkih koja uspeva da savlada Tanosa u borbi jedan na jedan i tera ga da iz vazduha napadne sve na bojnom polju, pa i svoju vojsku. Na samom kraju nam je prikazano da Vanda pokušava da prevaziđe smrt Vizije. Radnja serije je je smeštena u period nakon filma “Avendžersi: Kraj igre”, a tokom epizoda ćemo shvatiti šta se desilo sa Vandom i kako se Vizija vratio.

Stripovi koji su inspirisali seriju

Vizija i Skarletna veštica su već godinama značajni junaci u Marvelovim stripovima. Vanda se prvi put u stripovima pojavila 1964. godine, a Vizija 1968. godine. Nova serija je, za sada znamo inspirisana značajnim Marvelovim stripovima. Autor je pronašao inspiraciju u stripu “Upoznajte Vizijine”. U ovom struipu ovaj android pokušava da vodi normalan i miran život, imitirajaući ljude i njihove postupke. Zajedno sa svojom robotskom porodicom živi u mirnom kraju u Americi, ali shvata da ipak nije sve tako savršeno. Drugi bitan strip the “The House of M”, taj legendarni strip prikazuje Vandine neverovatne moći, njen odnos sa mutantima. Bitan element je to da tokom ovog stripa Vanda polako gubi razum, i ne može da kontroliše svoje moći, što ćemo (izgleda) videti i u seriji.

Darsi Luis

Zvezda serije “Dve devojke bez love” Ket Denings se vraća Marvelovom filmskom univerzumu. Ona će igrati značajnu ulogu u seriji “Wandavision”. Ket se 2011. godine pojavila u filmu “Tor” kao Darsi Luis, a ulogu je ponovo odigrala i 2013. godine u ostvarenju “Tor: Mračni svet”. Darsi je astrofizičarka i dobra prijateljica Džejn Foster (Natali Portmen). Kasnije je i sarađivala i sa doktorom Erikom Selvigom (Stelan Skasgard). Još uvek ne znamo kakvu će ulogu Darsi imati u novoj priči.

Monika Rembou

Monika Rembou se prvi put pojavila u filmu “Kapetan Marvel” iz 2019. godine. Kako je film bio smešten u devedesete ona je tada bila devojčica, a sada je odrasla. Monika (Tijana Periš) je sada agent tajne organizacije “S.W.O.R.D”. Reč je o pandanu tajne agencije “S.H.I.E.L.D.” koja se bavi vanzemaljskim aktivnostima na Zemlji. U stripovima Monika postaje superjunakinja “Foton”. Potvrđeno je da će se ova junakinja pojaviti i u filmu “Kapetan Marvel 2”.

Agent Džimi Vu

U seriji “Wandavision” ćemo ponovo moći da vidimo jednog od omiljenih likova publike, a to je agent Džimi Vu. Lik igra Rendal Park, on se prvi put se pojavio u filmu “Antman and the Wasp”. U tom filmu smo saznali da je Vu bivši agent Šilda, koji sada radi za FBI. Imaće bitnu ulogu u novoj seriji.

Pogledajte novi trejler:

N.T.

Nakon 7 godina se završila serija “Agenti Šilda”: Evo kako je obogatila Marvelov filmski univerzum



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar