Ko je zaista Skarletna veštica? Marvelova najmoćnija superheroina je Srpkinja

Saznajte sve o čuvenom liku koji uskoro dobija svoju seriju

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Youtube/Marvel Entertainment

Uskoro pred publiku stiže nova Marvelova serija “Wandavision”. Ovo je prvi projekat iz Marvelovog filmskog univerzuma koji ćemo videti nakon pauze od jedne ipo godine. Poslednji film koji je emitovan je bio “Spajdermen: Daleko od kuće”, premijerno je prikazan u junu 2019. godine.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Led će probiti jedna od najačih članica Avendžersa – Skarletna veštica (“Scarlet witch” se nekad kod nas prevodi i kao Grimizna veštica). Vandu Maksimof igra američka glumica Elizabet Olsen. Život je ovoj junakinji prvi put podarila 2014. godine na samom kraju filma “Kapetan Amerika: Zimski vojnik”. Igrala je značajne uloge u filmovima: “Avendžersi: Doba Ultrona”, “Kapetan Amerika: Građanski rat”, “Avendžersi: Rat beskraja” i “Avendžersi: Kraj igre”. Smatra se jednim od tri najmoćnija Avendžera, uz Tora i Kapetana Marvel. Međutim, da li znate da je u mnogim stripovima Vanda Srpkinja?

Skarletna veštica će biti superheroj godine: Stigao je prvi trejler za seriju “WandaVision”(VIDEO)

Lik su stvorili umetnik Džek Kirbi i legendarni pisac Sten Li. Skarletna veštica ima moć da pristupi mističnim moćima univerzuma, da kontroliše magiju haosa, kontroliše realnost i upravlja komičkim verovatnoćama. Vanda Maksimof se u stripovima prvi put pojavila 1964. godine i to u četvrtom broju stripa “X-men”. Ona i njen brat blizanacPjetro tj.  “Quiksilver” su prvobitno bili deo “Bratstva zlih mutanata” i karijeru su otpočeli ga negativci. Samo godinu dana kasnije junakinja je prešla na dobru stranu i pridružila se Avendžersima, njena prva avantura sa ovom grupom superheroja je prikazana u 16. broju stripa “Avendžersi”. Sledećih nekoliko godina je bila ključni član grupe, odakle su i filmovi uzeli inspiraciju.

Godine 1975. upoznala je “Viziju” (Vision), androida i člana Avendžersa u koga se zaljubila. Njih dvoje su se venčali i Vanda je svojom magijom stvorila dvoje dece koji su budući superheroji – Vikan i Brzina (Speed). Ovo ćemo izgleda videti u seriji “Wandavision”. Međutim, 1979. godine se sve promenilo, Vanda je saznala (ali i celi svet) da je njen pravi otac zli mutant Magneto – jedan od najpoznatijih Marvelovih antagonista. Kasnije postoje i stripovima u kojima je prikazano da je Vandin otac Vulverin.

Dostojna zamena za Kapetana Ameriku? Ovako će izgledati avanture “Sokola i Zimskog vojnika” (VIDEO)

Onda je sve krenulo po zlu, Vizija je iste godine izgubio pamćenje, Vanda i on su se razveli i postavilo se da su njihova deca predstave demona “Nefista”. Godine 2004. u stripu “Avengers disassembled” je Vanda imala potpunu slom živaca zbog jačine svojih moći, ubila je Antmena, Hokaja i Viziju. Jedino je uspeo da je savlada Doktor Strejndž. Tada su i Avendžersi i X-meni shvatili da su njene moći preopasne i da ne smeju da je ostave u životu. Kako bi se spasila u legendarnom stripu “House of M” Vanda je stvorila izmišljenu realnost u kojoj su mutanti većina i u kojoj Magneto vlada svetom. Naravno, ni ovo se nije dobro završilo što je nateralo junakinju da izgovori reči “Ne želim da više postoje mutanti” (No more mutants), zbog čega je većina mutanata izgubilo svoje moći. Nakon toga je pobegla od očiju javnosti.

Godine 2010. se vratila i u stripu “Avengers: The Children’s Crusade” i započela svoj put ka dobroj strani i iskupljenju. Tada je uspela da pobedi jednog od najvećih Marvelovh negativaca Dr. Duma. u seriji stripova “Avendžers protiv X-mena” je uspela da pobedi čuvenu Feniks. Dugo je bila i lider Avendžersa u stripovima.

Objavljen trejler za seriju “Loki”: Nove avanture jednog od najboljih filmskih negativaca (VIDEO)

Skarletna veštica i njen brat Pjetro su jedini Marvelovi junaci iz Srbije, ukoliko ne računamo kratko pojavljivanje Nikole Tesle sa super moćima (ali to je priča za sebe).

Još u prvom stripu u kojem se lik pojavljuje nam je prikazano da su ona i njen brat iz Srbije, ali da su zemlju morali da napuste zbog svojih natprirodnih moći. Njihovo poreklo, kao i roditelji su često menjani u stripovima (u nekim verzijama poljskog, ali i romskog porekla), ali je uvek navođeno da su rođeni i odrasli u Srbiji – ovu informaciju potvrđuje i zvaničan Marvelov sajt. Godine 2015. izašao je strip pod naslovom “Scarletna veštica #11” u kome Vanda putuje u Srbiju kako bi saznala više o svojoj prošlosti. Čak posećuje crkvu u Novom Pazaru i upoznaje sveštenika sa prezimenom Drobnjak. Kasnije se i vozi žutim jugom.

Prva godina bez novog Marvelovog ostvarenja: Evo kada stiže dugoočekivana serija “WandaVision”

Kinematografi su ovo odlučili da promene u filmovima, pa su i Vanda i Pjetro iz fiktivne istočnoevropske zemlje “Sokovije”. Međutim, kao omaž poreklu likova navedeno je da se u Sokoviji govori srpski jezik i u filmu “Avendžersi: Era ultrona” možemo da vidimo mnoge natpise na srpskom.

Pogledajtre trejler za seriju “Wandavision”:

N.T.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar