Nakon 7 godina se završila serija “Agenti Šilda”: Evo kako je obogatila Marvelov filmski univerzum

Poslednji susret sa našim omiljenim agentima i superherojima

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Profimedia

Poslednja epizoda Marvelove serije “Agenti Šilda” (Agents of S.H.I.E.L.D) je emitovana sinoć, a danas se polako opraštamo od ovog važnog kutka Marvelovog Univerzuma. Zaista je sada kraj jedne ere!

“Istina je izašla na videlo. Decenijama se Šild skrivao u senci, skrivao istinu. Ali sada sve znamo, oni su među nama – heroji i monstrumi. Svet je pun čuda. Ne možemo sve ovo objasniti, ali držimo oči širom otvorene. Nema vise senki u kojima možete da se skrivate. Desilo se nešto nemoguće, Avendžersi su se okupili, ali šta ćete vi uraditi tim povodom?”

Počela da se emituje pre sedam godina i bila je prva Marvelova serija, ujedno je sada i poslednja klasična serija u ovom filmskom univerzumu. Prati grupu agenata tajne agencije Šild, nakon Bitke za Njujork, koju smo videli u prvom filmu o “Avendžersima”. Radnja je vezana gotovo za sve Marvelove filmove, ali su ovi agenti išli i na sopstvene avanture. Predvodi ih neobičan vođa, koga svi fanovi Marvelovih filmova obožavaju.

Odlučili smo da izdvojimo najbolje elemente u seriji, koji su obogatili Marvelov filmski univerzum:

Kolson je živ!

Foto/Printscreen/Youtube

Agent Fil Kolson (Klark Greg) je postao favorit fanova nakon svog pojavljivanja u filmu “Ajron Men”. Broj njegovih obožavalaca je samo rastao sa njegovim učešćem u drugim filmovima. Režiseri su čak napravili kratak film sa njim, pod imenom “Smeštna stvar se desila kada smo se išli po Torov čekić”. Zatim je 2012. godine Kolson umro, ubio ga je Loki, a “Avendžersi” su se upravo oformili zbog njega, i njegove žrtve.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Međutim, fanovi ovo nisu hteli da prihvate i započet je internet trend i hešteg #CoulsonLives (Kolson i dalje živi). Fanovi su producente “spopadali” kada god su mogli, sve dok oni nisu odlučili da Kolsona treba vratiti i upravo tako je nastala serija “Agenti Šilda”. Zbog zahteva fanova su Kolsona morali i da ga vrate na veliko platno prošle godine, u filmu “Kapetan Marvel”.

Kolson u seriji stvara svoju specijalnu jedinicu, a ubzo postaje i novi direktor Šilda. Serija je od običnog čoveka u svetu superheroja napravila novog akcionog heroja. Sada Kolson može da se pohvali rečenicom:

“Umiranje je moja super moć!”

Kvejk

Foto/Printscreen/Youtube

Dejzi Džonson (Kloji Benet) tj. Kvejk je najbolja superheroina koju je serija stvorila. Dejzi započinje svoj život u seriji kao hakerka Skaj, a ubrzo postaje jedan od popularnijih Marvelovih junaka iz stripova – Kvejk. Godinama se njen lik razvijao, i uspeli smo da spoznamo sve njene mane, strahove, moći i poreklo. Tokom 7 godina je postala jedan od najrazvijenijih superherojskih likova, u rangu Tonija Starka. Pripada rasi neljudi (inhumans) i na kratko je bila direktor Šilda. Držimo palčeve kako bi se Dejzi nekada pojavila u filmovima.

Raspad Šilda

Raspad Šilda koji vidimo u filmu “Kapetan Amerika: Zimski vojnik” je seriju potpuno promenio. Značajna je epizoda “Turn, turn, turn”, koja važi za jednu od najboljih na televiziji. Tada shvatamo kako je raspad Šilda i izlazak tajne organizacije Hidra na svetlost izgledao iznutra. Vidimo nepoverenje između agenata, a čak nam je otkriveno da je jedan od glavnih likova agent Hidre. Serija odlično prikazuje borbu između dve tajne organizacije, i pokušaje određenih Šildovih Agenata da infiltriraju Hidru, to nismo imali priliku da vidimo nikad u Marvelovim filmovima.

Likovi iz stripova

Serija je tokom sezona, pored Kvejk, uspela da prikaže nekoliko likova iz stripova, koje do sada nismo imali priliku da vidimo, a fanovi ih vole.

Odličan primer je Ptica rugalica (Mockingbird), agentkinja Bobi Mors igra značajnu ulogu tokom druge i treće sezone serije. U stripovima je ovaj lik često uparen sa Hokajom, imali su čak i zajedničke stripove. Slažemo se sa fanovima koji misle da bi Boba bila mnogo bolji Avendžer od Klinta.

Drugi bitan lik iz stripova je “Slingshot” ili “Jo-Jo”. Elena ima moć neverovatne brzine, tokom jednog otkucaja srca može da pređe velike razdaljine, ali mora da se vrati na početnu poziciju, zato je zovu Jo-Jo. Tokom godina je postala jedan od najbitnijih agenata. Ona je čak dobila i svoju mini seriju “Slingshot”, koja je osvojila nagradu “Emi”.

Lik koga znamo, ali ne u ovakvom izdanju je “Ghostrider”. Međutim, ne onaj junak koga je igrao Nikolas Kejdž, na našu sreću. Serija je predstavila najbolju igranu verziju ovog duha osvete.

U seriji se takođe pojavljuju neki od likova iz filmova. Kada gledamo seriju imamo priliku da vidimo nove avanture Nika Fjurija, Marije Hil, Pegi Karter i Lejdi Sif.

Sokovija i registar

Tokom filma “Kapetan Amerika: Građanski rat” imamo priliku da vidimo kako se Kapetan Amerika i Ajron Men sukobljavaju oko registra “Sokovia accords”, koji nalažu da svi superheroji moraju da budu registrovani, i da rade pod naredbama UN-a. Kapetan Amerika se tome protivi, a u “Agentima Šilda” možemo da vidimo zašto je on bio upravu. Vidimo kako vlast ne dozvoljava da učestvuju u određenim bitnim sukobima. Međutim, vidimo i pojedince koji registar koriste u svoju korist i počinju da love i ubijaju ljude sa supermoćima, samo zato što su drugačiji. To je ugao koji nismo mogli da vidimo i filmovima, a i tera sve koji su pripadali “Timu Ajronmen” da malo bolje razmisle.

Takođe, serija prikazuje kako su na početku filma “Avendžersi: doba Ultrona” Avendžersi našli Lokijev ceptar. Kraj prve sezone nam predstavlja ovu akciju Šilda, ali i šta se tačno desilo sa “Kviksilverom” i “Skarletnom vešticom”. Takođe, gledajući seriju saznajemo da je upravo Kolson prevodio akciju koja je Avendžerse spasila na kraju tog filma.

Agenti Hidre

 

Jedna od najboljih sezona je prikazala niz epizoda pod nazivom “Agenti Hidre”, gde vidimo kako bi svet izgledao da je Hidra uspela potpuno da preotme Šilda. Svi naši heroji su u ovom paralelnom svetlu postali ageni Hidre. Epizode ispituju istoriju te organizacije, ali i daju nam nešto što se jako dobro koristi u stripovima. Prikazana nam je alternativna realnost, koja direktno utiče na dotadašnju radnju serije, ali i produbljuje i naglašava socijalne probleme.

Novi stripovi

Marvelovi agenti Šilda su tokom godina postali toliko popularni da su dobili svoje stripove. Autori stripova su likove poput Jojo i Dejzi počeli da crtaju po likovima glumicama koje ih igraju, dok su se Kolson, Melinda Mej, Džema Simons i drugi prvi put našli na stranicama.

Agenti Šilda će ostati upamćeni kao jedna od najboljihi drugačijih superherojskih serija. Tokom godina su uspeli da izgrade likove, i stvore zanimljive zaplete koje obično ne viđamo u ovakvom tipu ostvarenja. Prevazišli su i svoj format i postali kulturološki fenomen. Tokom godina su uspeli da se izdvoje i od filmova i da idu na jednako zanmljive avanture. Nadamo se da ćemo ih uskoro videti na velikom platnu, a do tada možemo da im pošaljemo jedan špijunski pozdrav!

Za kraj zapamtite mudre reči Filipa Kolsona:

“Video sam gigante i bogove izbliza, ta privilegija me je umala koštala svega što imam. Ali oni dobri, oni pravi nisu heroji zbog moći koji imaju, već zbog toga šta rade sa njima!”

Autorka: Nevena Tomašević



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar