Praznik umetnosti u centru Beograda: Objektiv na otvaranju tri izložbe koje će obeležiti decembar (FOTO)

Izložbe će biti otvorene do 21. januara

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Objektiv.rs/Sara Apostolović

Tri nove izložbe su danas otvorene u prostorijama Kulturnog centra Beograd. Sudar fotografije, instalacije, videa u tri prostorije će obeležiti mesec decembar.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

“Drama u fotografiji?”

Foto: Objektiv.rs/Sara Apostolović

U galeriji Artget otvorena je izložba studenata Fakulteta dramskih umetnosti pod nazivom ,”Drama u fotografiji?”. Izložene su fotografije nastale tokom rada na fotografskoj slici i povodom 50 godina Katedre kamere. Umetnički direktor i kustos izložbe je Aleksadar Kostić, profesor na katedri kamere na FDU.

Aleksandar Kostić je ovo govorio o izložbi:

“Ima li drame u fotografiji? To zanimljivo pitanje uvek se otvaralo kad sam se predstavljao kao predavač fotografije na FDU. Dok su na bratskom Fakultetu primenjenih umetnosti do fotografije dolazili preko slikarstva i likovnih tehnika, na FDU kao da su iz tada aktuelne filmske trake isekli jedan frejm, zabeležen u jednoj pedesetinki sekunde, jednu fazu pokretne filmske slike i vratili je njenom prapočetku, jer je fotografija više od šesdeset godina stariji medij od filma. Po svom ustrojstvu, kada je prestala biti tehničko čudo, kada je prevaziđena početna fascinacija objektivnog beleženja stvarnosti i kada je utihnula rasprava o tome da li je fotografija jedina autentična reprodukcija realnosti ili pak, baš suprotno – da li je njena predstava lažna i izmanipulisana, ona je zakoračila u polje umetnosti, u njoj su se počeli pojavljivati elementi i vrednosti koji su krasili druge medije etablirane kao umetnost, pre svega slikarstva. Fotografija po svojoj mehaničkoj i mimetičkoj prirodi sadrži postupak direktne interakcije sa svetom oko nas, prevazilazeći pitanje da li je taj svet kreiran i scenografski ili je realan i autohton, nedodirnut u zabeleženom pogledu.”

Izlagači su studenti fakulteta: Vladislav Andrejević, Aleksa Bartol, Milica Drakulić, Boško Đorđević, Kosta Đuraković, Ana Melentijević, Miroslav Mišić, Milan Radojčić, Đorđe Stojiljković, Mladen Teofilović, Đurđina Tomić i Luka Trajković.

“Déjà vu”

Foto: Objektiv.rs/Sara Apostolović

U galeriji Podroom otvorena je izložba Borisa Burića pod nazivom ,”Déjà vu” . Kustos izložbe Miroslav Karić je danas o izložbi rekao sledeće:

“Ako bismo sa nečim mogli da uporedimo stanje današnje globalne krize onda je to svet u drami i fikciji post-apokaliptičnog filmskog žanra. Sve je tu, virus je ušao u sistem,frenetično se prenose slike nadolazeće opasnosti, planetarni strah se smenjuje u prizorma panike, jednom rečju atmosfera napetosti dok kroz talase i pikove zapleta čekamo kraj filma tj. ko će i šta će da se spase. Fikcija je inficirala realnost, realnost se samoizlovala u virtuelnom, čak ni mrak bioskopskih sala nije više bezbedan i poželjan štimung za beg i susret sa velikom iluzijom gde udobno zavaljeni i uz kokice pratimo neki sličan film. “Normalan život” je na čekanju. Reflektujući situaciju u kojem se svet kakav poznajemo menja ili nas sam intezitet događaja vraća u stanja nečega što je na drugi način već viđeno i lično doživljeno umetnik Boris Burić aktuelnu izložbu odnosno, kako bi u njegovom slučaju preciznije bilo, formu filmskog iskustva izraženog drugim sredstvima idejno razvija kroz niz metafora o pojedinačnim ili kolektivnim sudarima sa realnošću, o iluzijama u pokušajima otpora ili prilagođavanja bilo društvenom ili umetničkom sistemu.”

“Soba sa pogledom”

Foto: Objektiv.rs/Sara Apostolović

U Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda otvorena je izložba ,”Soba sa pogledom,” povodom obeležavanja 60 godina likovne galerije.
Prvi deo izložbe ,”Soba s pogledom #1″ otvoren je danas, dok će drugi deo ,”Soba sa pogledom #2″, biti otvoren u ponedeljak, 28. decembra. Kustosi izložbe su Svetlana Petrović i Gordana Dobrić.

Soba sa pogledom je izložba koja se priređuje povodom uspešnih i kreativnih 60 godina delovanja Likovne galerije Kulturnog centra Beograda. Predstavlja svojevrsni omaž tradicionalnoj izložbi, Beograd inspiracija umetnika, ali je od nje udaljena revidiranom koncepcijom zasnovanoj na strategiji percipiranja grada, ovog puta, sa prozora doma ili ateljea umetnika. Izložba Soba sa pogledom donosi radove više autora koji u Beogradu žive i stvaraju i predstavlja izbor fotografija i video radova koji se mogu shvatiti kao zbirka komentara na savremeni Beograd, vizuelne zabeleške o njegovom privatnom i javnom biću.

Ne propustite izložbu godine: OBJEKTIV vas vodi kroz magični svet Žan Pol Gotjea (FOTO)

Četrnaest različitih pogleda, odnosno isečaka iz vizuelnih dnevnika, ukazuju na disparatne umetničke prakse i subjektivne percepcije jednog pogleda, jedne teme i jednog grada. Umetnici sa pogledom punim iščekivanja često uprtim u nebo nad Beogradom, ovi radovi izneli su na površinu nekoliko lica ovog grada i jednu varijantu njegove savremene, vizuelne hronike.

Izložbe će biti otvorene do 21.01. 2021.

Autorka: Sara Apostolović

Misterija Klimtove slike: Ukradena udicom, a pronađena u zidu 23 godine kasnije u besprekornom stanju



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar