Misterija Klimtove slike: Ukradena udicom, a pronađena u zidu 23 godine kasnije u besprekornom stanju

Pronađena je tek prošle godine u zidu galerije iz koje je ukradena

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay.com/StockSnap

Na današnji dan prošle godine pronađena je ukradena slika Gustava Klimta. Slika se misteriozno pojavila u Italiji, poslednji put je bila viđena pre 23 godine.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Stručnjaci su u januaru uspeli da utvrde da je zaista reč o Klimtovoj slici, ali šta se desilo sa njom?

Nađena je u zidu galerije Rići Odi u gradu Pjačenca na severu Italije. Čudno je to što je slika bila izložena upravo u toj galeriji pre nego što je nestala. “Portret dame” je bila jedna od najtraženijih nestalih umetnina, ima ogromnu vrednost. Prošlog decembra ju je, sasvim slučajno, pronašao jedan baštovan. Našao ju je dok je skidao bršljen sa zida galerije, naišao je na metalna vrata iza kojih je našao torbu u kojoj se slika nalazila.

Klimt je, inspirisan freskama, naslikao austrijsku Mona Lizu: Tajna portreta Adele Bloh-Bauer

Ovo otkriće je potpuno šokiralo Masija Ferarija, direktora galerije. Pretpostavlja se da su je u zidu lopovi ostavili sa namerom da je kasnije uzmu. Ali iz nepoznatih razloga to nikada nisu uradili.

“Ovo je sve izuzetno sumnjivo i čudno. Znamo da je nakon krađe pretražen je svaki metar galerije, bašte, kao i okolne kuće. Zapanjen sam činjenicom da je slika pronađena u savršenom stanju. Bila je u običnoj torbi, pretrpela ogromne promene temperature čak više od 20 godina”, rekao je tada direktor galerije.

Šta se tačno desilo još uvek je misterija. Krađu su zaposleni otkrili 22. februara 1997. godine. Već tada je bilo čudno to što su im bila potrebna tri dana da otkriju krađu. Trebalo je da bude “najveća zvezda” izložbe koju su postavljali. Inspektori su tada verovali da je to uradio neko ko je radio u galeriji. Godine 2016. pokrenuta je istraga nakon što su tragovi DNK pronađeni na praznom ramu, mislili su da će ih to dovesti do lopova.

Podaci iz policije pokazuju da su lopovi najverovatnije koristili opremu za pecanje. Verovatno su skinuli sliku sa zida i podigli je do krova galerije. Na kraju su samo pokupili sliku, a ram ostavili zato što je bio izuzetno težak.

Budućnost umetnosti? Zakoračite u najlepše slike velikih umetnika (VIDEO)

Još uvek ne znamo šta se tačno desilo, ali postoje mnoge teorije. Mnogi ljubitelji umetnosti veruju da su lopovi brzo shvatili da ne mogu da prodaju najtraženiju sliku na svetu i da su zato odlučili da sačekaju. Neki misle da je to plan galerije kako bi naplatili osiguranje, a ima i onih veruju da je slika tek skoro vraćena u galeriju, neposredno pre pronalaska, i da je zato u odličnom stanju. Ovu mogućnost stručnjaci sada istražuju, žele da saznaju u kakvim uslovima je čuvana. Za sada su sve to teorije, ali policija još uvek zajedno sa istoričarima umetnosti radi na otkrivanju krivca.

Ovako izgleda čuveni portret, njegova procenjena vrednost je 66 miliona američkih dolara.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar