70 godina u 70 minuta: Pozorište “Boško Buha” proslavilo jubilej

Večeras će se održati premijera komada "Snežana i sedam patuljaka" po tekstu Ljubivoja Ršumovića

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Youtube/Pozorište Boško Buha

Pozorište za decu “Boško Buha” danas je proslavilo veliki jubilej – 70 godina postojanja, i na velikoj sceni Teatra Vuk predstavilo obimnu monografiju, uz najavu večerašnje premijere komada “Snežana i sedam patuljaka” po tekstu Ljubivoja Ršumovića, koji je dugo godina bio upravnika ove teatarske kuće.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Na sceni su bili aktuelni upravnik “Buhe” Igor Bojović, bivši upravnik i sada autor “Snežane” Ršumović, glumac pozorišta i nekada upravnik Nenad Nenadović, reditelj pozorišta i umetnički savetnik Milan Karadžić, kao i priređivači monografije, dramaturškinje Milena Depolo i Ana Janković. U to ime će biti izdata luksuzna monografija pozorišta.

Režiser filma “Bojsi u Beogradu” za Objektiv: “Ideja je bila da Srbiju prikažem u najboljem svetlu”

 

Program je bio posvećen 70. godišnjici “Boška Buhe” u 70 minuta detaljnog analiziranja svih razvojnih segmenata umetničke institucije. Osnovano je 1904. godine i bilo je prsvo srpsko dečije pozorište. Zvalo se “Malo pozorište”, a osnivač je bio niko drugi do jedan od najvećih komediografa- Branislav Nušić. Nušić je u to vreme pisao komade za decu, nosio rekvizite, pripremao predstave, jednostavno je disao i živeo teatar u nastajanju.

Ipak, to pozorište je potrajalo samo do 1907. godine, ali je najvažnije u tom periodu bilo što se ćerka velikog dramskog pisca MargitaPredić Nušić zarazila daskama koje život znače, i tako opčinjena je jednog antologijskog dana 13. oktobra 1950. godine osnovala upravo pozorište “Boško Buha”. Sledeći značajan pomak u razvoju “Boška Buhe” dešava se 1986. godine kada na mesto upravnika dolazi upravo Ršumović, jedan od najpopularnijih pesnika za decu, ali i pisac pozorišnih komada prema motivima čuvenih bajki i basni.

Stevan Filipović za Objektiv o radu sa Mirijam Margolis: “Pravi je laf, želimo da je dovedemo u Srbiju”

“Buha” nema svoj prostor, već godinama igra svoj repertoar na sceni Ustanove kulture Vuk Karadžić. Još se ne zna kada će se pozorište konačno vratiti na svoju matičnu scenu u zgradi na Trgu Republike.



Izvor:

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar