Uvek ste mislili pogrešno: Ivo Andrić nije dobio Nobelovu nagradu za delo “Na Drini ćuprija”

Evo kako mu je dodeljena nagrada

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Youtube/ RTS Kulturno-umetnički program - Zvanični kanal

Dela Ive Andrića se već godinama ozbiljno izučavaju u srednjoj školi i deo su obavezne lektire. Jedan je od najvećih ponosa srpske književnosti, ali mnogi ne znaju jednu bitnu činjenicu o ovoj knjizi.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Mnogi mladi, ali i odrasli misle da je Ivo Andrić upravo za delo “Na Drini ćuprija” dobio Nobelovu nagradu za književnost. Ovo nije istina! Nobelova nagrada za književnost se dodeljuje za celokupan opus, a ne za jedno delo!

Takođe, delo “Na Drini ćuprija” je objavljeno 1945. godine, a Nobelu nagradu je Andrić dobio 1961. godine, ne bi imalo smisla da mu se više od 15 godina nakon izdavanja romana dodeli nagrada.

Ivo Andrić je dobio, onako kako pravila komiteta i nalažu, Nobelovu nagradu za “epsku snagu kojom je oblikovao teme i prikazao sudbine ljudi tokom jednog značajnog istorijskog perioda svoje zemlje”.

Neki izvori koriste termin “Bosanska trilogija”. On sublimira tri književna dela Ive Andrića na osnovu kojih je komitet odlučio da baš njemu nagradu i uruči. Iako se na zvaničnom sajtu Nobelovog komiteta ovakav podatak ne nalazi, priča se da su “Travnička hronika”,”Gospođica” i “Na Drini ćuprija”, ”glavni krivci” što je nagrada otišla u ruke našeg pisca.

Stevan Filipović za Objektiv o radu sa Mirijam Margolis: “Pravi je laf, želimo da je dovedemo u Srbiju”

Uprvo zbog toga smo uvek učili koji su strani pisci dobijali Nobelovu nagradu, ali ne i za koja dela.



Izvor: Objektiv.rs, B92

Komentari (1)

  1. Prica rsdi price.roman " Na Drinu cuprija" he svakako najbolje delo ovog nobelovac I sigurno je , kid doodle nagradr, posebno vrednovano.

    Odgovori

Ostavite komentar