DA LI STE ZNALI?

Misterija SAHRANE Pavla Vuisića! Legendarni glumac imao je jednu želju koja mu nikada nije ispunjena

Čuven je po testamentu koji ljude tera na suze i smeh

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Youtube/ Suzanin izbor

Legendarni Pavle Vuisić je preminuo na današnji dan pre 32 godine. Ostao je ikona srpske i jugoslovenske kinematografije. Međutim, jedna bitna želja mu nije ispunjena.

Naime, Vuisić je sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju, u porodičnoj grobnici od belog mermera, a on to nikako nije hteo. Zahtevao je da bude sahranjen u jednom običnom grobnom mestu, kao i svi njegovi sugrađani. Nije želeo pompu ili galamu oko sahrane. Nažalost Vuisić je bio previše veliko ime da bi ovako nešto bilo urađeno. Deo želje mu je ipak ispunjen.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Želeo je da umre nečujno, nije želeo da se od toga pravi vest. Na sahrani su bili samo njegova žena Mirjana i jedan sveštenik. Sveštenik čak nije znao koga sahranjuje, samo je znao da je reč o čoveku pod imenom Pavle. Nije bilo umrlice, niko osim lekara i supruge Mirjane nije znao da je preminuo Pavle Vuisić, velikan srpskog glumišta.

Vuisić je, takođe, napisao jedan od najčuvenijih testamenata u zemlji Srbiji. Takvom tekstu ne može ni da parira čuveni testament iz filma “Maratonci trče počasni krug” u kojem je Pavle glumio.

Njegova poslednja oporuka ovako glasi:

Ko su najbolji srpski glumci? Evo šta misle stranci

“Testament Pavla Vuisića, rođenog od majke Radmile i oca Miša, koji dana prvog novembra 1982. godine, pri čistoj svesti i zdravoga uma sastavlja ovu poruku. Mirjani, ženi mi, sve što imam za slučaj da odapnem, ostavljam, s tim da razumno rasproda ili otuđi imovinu moju, odnosno svoju, a ako ne bude u stanju da imovinom raspolaže, da to samo sud može uraditi. Mirjana, ako posle mene ostane, ima da me sahrani sa svim adetima i čestima crkve pravoslavne, sa šest popova da se pred mojim telom vide i čuju. Sahraniti me ima u grobnicu našu, govor posmrtni ili slično da se čuo nije. Ovih šest popova, koje za inat hoću, da se ono što se oko groba radi, rade i ćute”, ovako je napisao Pavle i dodao:

Legendarni Orson Vels je govorio: “Najbolji glumac na celom svetu je Pavle Vuisić”

“Neka u sebi pevaju. Pošto mislim mreti, što bih i onako sve ovo pisao, još da vas zamolim da mi niko nikakav govora, niti jedne reči ne progovori, jer ću se u grobu prevrnuti i ne samo prevrnuti, već i ustati iz groba da ga noću morim i da mu, njemu i svima, koliko ih je na svetu, je**m mater”, navodi se u testamentu Pavla Vuisića.

Malo je poznato da je Pavle izuzetno voleo da piše, a njegove beleške i stihovi se sada nalaze u “Muzeju knjige” u Beogradu.

“Interesovanje Pavla Vuisića za književnost bilo je duboko i ozbiljno. Pored prava, studirao je neko vreme i svetsku književnost i posvećeno pisao, ali je znao da će ga njegov oštar jezik više sputavati u pisanju i objavljivanju nego u glumi… Često je cepao i uništavao ono što napiše, a ja sam njegova dela od njega samog spasavala koliko sam mogla”, rekla je svojevremeno njegova supruga Mirjana.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (2)

  1. Ovaj testament je ocigledno namerno nepotpun. Pavle je u testamentu napomenuo da niko od komunista ne progovori ni reci. Inace ce im "je*ati mater svima". I tih 6 popova je takodje komunistima u inat hteo.

    Odgovori

Ostavite komentar