Ko su najbolji srpski glumci? Evo šta misle stranci

Da li se slažete sa ovim odabirom?

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Youtube/Moj jutarnji smeh

Svi imamo svog omiljenog domaćeg glumca, a srpska kinematografija, srećom, može da se pohvali nizom glumačkih legenda. Međutim, šta misle stranci – ko je po njima najveći srpski glumac?

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Novinar i bloger iz Velsa Džon Vilijams Bils je izdvojio najlegendarnije domaće glumce. Ova lista 10 umetnika se našla na čuvenom turističkom portalu “The culture trip”. Vidite ko je ušao u uži izbor:

Bata Živojinović

Foto: Printscreen/Youtube/ Klasik TV

Bata Živojinović se prvi našao na listi. Opisan je kao talentovani glumac iz Jagodine koji je tokom života uživao veliki ugled među stručnjacima, ali i publikom. Više je voleo pozornicu od velikog platna ili ekrana, ali je ipak uspeo da snimi više od 300 filmova. Briljirao je u ratnim filmovima, a legendarni “Valter brani Sarajevo” je njegov najpoznatiji film.

Nikola Kojo

Sajt navodi da je Kojo sasvim druga vrsta “dečije zvezde”. Prvi put se pojavio na platnu sa samo 11 godina, osamdesetih je bio miljenik devojaka, a izrastao je u kvalitetnog glumca. Njegovi najpoznatiji filmovi su “Mi nismo anđeli” i “Parada”.

Karl Malden

“Možda su vam Bata ili Nikola zvučala kao tipična imena srpskih zvezda, ali mogu da potvrdim da je i zvezda čuvenog “Tramvaja zvanog želja” Srbin”, piše Bils. Navedeno je i pravo ime poznatog glumca – Mladen Đorđe Sekulović i samo je pričao srpski dok nije stigao do vrtića. Njegov otac je bio Srbin iz okoline Trebinja, a u mladosti se preselio u Sjedinjene Američke Države. Ovaj srpski glumac ima zvezdu na Bulevaru zvezda.

Pavle Vuisić

Foto: Printscreen/Youtube/Luftika

Vuisića je čak i čuveni Orson Vels nazvao “najboljim glumcem na svetu”. Borio se kao deo narodnooslobodilačke vojske, ali je slavu stekao na sceni. Opisano je da čuveni glumac nije često imao glavne uloge, ali je često bio najbolji deo ostvarenja, bio je glumac kome su se drugi glumci divili.

Lazar Ristovski

Na čuvenom sajtu je navedeno da Ristovski ima “to nešto u sebi što ga označava bitnim glumcem”. Zvezda je filmova “Belo odelo” i “Sveti Georgije ubiva aždahu” i niza drugih odličnih filmova. Osvojio je brojne glumačke nagrade širom sveta.

Miki Manojlović

Manojlović je naveden odmah uz Ristovskog. Precizirano je da je teško razmišljati o jednom od ovih glumaca, a da vam i drugi ne bude na umu. Bili su odlični u Kusturičinom filmu “Podzemlje”. Čuven je kao zvezda filmova Emira Kusturice, međutim, odličan je u ulogama tragičnih junaka. Na celom kontinentu važi za odličnog glumca, nije to slučaj samo na Balkanu.

Dragomir Bojanić Gidra

Foto: Printscreen/Youtube/Najbolji Domaći filmovi

Dragomir je još jedna zvezda filma “Valter brani Sarejvo”, naveden je kao glumac poznat po ulogama negativaca. Ovaj glumac iz Kragujevca je veliki uspeh stekao u Italiji. Tamo je stvarao pod imenom “Anthony Ghidra”.

Nebojša Glogovac

Nebojša Glogovac je opisan kao titan modernog filma. Bio je jedan od najtalentovanijih glumaca sa najrazličitijim ulogama. Mogao je sve da odglumi. Kinematografija pati za njim.

Aleksandar Berček

Berček je daleki put prešao iz malenog sela na Fruškoj Gori, odakle potiče. U poslednjih 50 godina je igrao u više od 100 filmova. Spada u generaciju srpskih glumaca koji savršeno mogu da odigraju i komične i dramske uloge. Poznat je po ulogama u filmovima “Bure baruta” i “Ko to tamo peva”.

Dragan Nikolić

Foto: PrintScreen/Youtube

“The culture trip” navodi daje crni talas jugoslovenske kinematografije izrodio mnoge zvezde, a najsjajnija je bio Dragan Nikolić. Prvi put je svoj talenat pokazao u filmu “Kada budem mrtav i beo”. Brzo je postao najznačajniji deo srpske kinematografije, a u ostvarenjima je učestvovao sve do svoje smrti 2016. godine.

Da li se vi slažete sa ovim odabirom, koga biste dodalina listu?



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (1)

  1. На листу бих додала глумце: Данила Бату Стојковића, Љубишу Самарџића, Љубу Тадића.

    Odgovori

Ostavite komentar