NA DANAŠNJI DAN

Legendarni Orson Vels je govorio: “Najbolji glumac na celom svetu je Pavle Vuisić”

Glumačka legenda koju nikada nećemo zaboraviti!

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Youtube/Luftika

Pavle Vuisić je bio jedna od najčuvenijih ličnosti nekadašnje Jugoslavije. Glumac je rođen na današnji dan 1926. godine u Beogradu kao Pavle Vujisić. Kasnije izbacio slovo “j” iz prezimena, jer ga je nerviralo.

Studirao je prava i bavio se novinarstvom, međutim nikada nije uspeo da upiše Akademiju za pozorišnu umetnost. Primećen je nakon što je statirao u nekoliko filmova Vojislava Nanovića. Par godina nakon Nanovićevog “Čudotvornog mača”, prvog igranog filma u kojem se Vuisić pojavio, dobija glavnu ulogu u filmu “Tri koraka u prazno” (1958). Kako kažu, tada doslovno briljirao izbacivši iz konkurencije profesionalne glumce. Pojavio se u više desetina domaćih filmova. Najzapaženije uloge su mu one u filmovima “Maratonci trče počasni krug”, “Bitka na Neretvi”, “Ko to tamo peva”. Međutim, mladi ga najbolje pamte po ulozi Paje u seriji “Kamiondžije”.

Pavle Vuisić je, kako su isticale njegove kolege, ponavljao scene više puta samo kada bi drugi pogrešili. Svoje role izvodio je iz prvog pokušaja i gotovo uvek bez greške.

Veliki Orson Vels, tvorac najboljeg filma na svetu – “Građanin Kejn”, je Vuisića nazvao najboljim glumcem na svetu. Kada ga je opisivao koristio je reči “velikan glume, života i snage”.

Vels je sa našim glumcem zajedno igrao u filmu “Bitka na Neretvi”. Nakon snimanja Vels je od Vuisića dobio na poklon šubaru, koju je on nosio na snimanju filma. Dok je bio u Jugoslaviji, redovno je išao u Kinoteku i gledao Pavlove filmove. Poznata je i priča da je Vels u jednoj američkoj emisiji upitan da li smatra sebe najboljim glumcem, a on je ima zanimljiv odgovor.

“Poznajem još jednog velikog glumca – “Paju”, ali ga neću pozvati da dođe ovde, ipak, Amerika je mala za nas dvojicu”, rekao je tad Orson.

Kasnije je naglasio da se divi samo dvojici umetnika, a to su Akira Kurosava i Pavle Vuisić.

N.T.

Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar